Ελλάδα

Ερχεται νομοσχέδιο για τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα -Τι θα προβλέπει..!!

Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr, αποτελεί πλέον θέμα χρόνου να κατατεθεί νομοσχέδιο για τα δίκτυα 5G στη Βουλή, το οποίο θα φέρει την υπογραφή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τα δίκτυα 5G θα έχει τον τίτλο «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης» και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου δεν αποκλείεται να κατατεθεί ακόμη και σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Βασικό σκέλος του νομοσχεδίου για τα δίκτυα 5G θα είναι η ίδρυση του ταμείου «Φαιστός».

Δίκτυα 5G στην Ελλάδα: Ποιος ο ρόλος του ταμείου «Φαιστός»
Το ταμείο «Φαιστός» (Faistos Fund) θα έχει αποκλειστικό σκοπό τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την ανάπτυξη… 5G προϊόντων και υπηρεσιών.

Διαβάστε απο το economistas το ρεπορτάζ του Αχιλλέα Τόπα για την ελληνική… επιτάχυνση προς τα δίκτυα 5G και το ταμείο «Φαιστός»:

Θέμα χρόνου είναι η κατάθεση στη Βουλή σχεδίου νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης», με πηγές του αρμόδιου υπουργείου να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το νομοσχέδιο να κατατεθεί ακόμα και σήμερα στο κοινοβούλιο.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση του ταμείου «Φαιστός» (Faistos Fund), το οποίο έχει ως αποκλειστικό σκοπό τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω του «Φαιστός» θα μπορούν να γίνονται επενδύσεις στους ακόλουθους κλάδους: μεταφορές/εφοδιαστική (logistics), μεταποίηση, βιομηχανία, αγαθά και δίκτυα κοινής ωφέλειας, υγεία, τουρισμός, πληροφόρηση και μέσα ενημέρωσης.

Η ίδρυση του ταμείου «Φαιστός»

Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την ίδρυση του ταμείου «Φαιστός» είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης επενδύσεων από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για τη δημιουργία δικτύων 5G, τα οποία θα συμβάλλουν αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών, δεδομένου ότι θα παρέχουν συνδεσιμότητα σχεδόν παντού με γρήγορη μετάδοση δεδομένων και επεξεργασία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Το ενεργητικό του «Φαιστός» θα προκύψει από το 25% των εσόδων του Δημοσίου από τον επικείμενο διαγωνισμό για την παραχώρηση φάσματος για την ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς (5G).

Ο διαγωνισμός για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων σε τέσσερις φασματικές περιοχές αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με την τιμή εκκίνησης να ορίζεται σε 370 εκατομμύρια ευρώ.

Μία από τις καινοτομίες του διαγωνισμού είναι το γεγονός ότι δημοπρατείται το σύνολο των συχνοτήτων στο 5G, μεταξύ αυτών και η ζώνη των 700 MHz την οποία τώρα χρησιμοποιεί η DIGEA για την εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας.

Εκτός από το 25% των εσόδων που θα εισπράξει το Δημόσιο από το διαγωνισμό για τα δίκτυα 5G, στο ταμείο «Φαιστός» θα προστεθεί αντίστοιχο ποσοστό των εσόδων που θα προέρχονται και από μελλοντικούς διαγωνισμούς για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, σε περίπτωση που στο μέλλον καταστούν τεχνικά διαθέσιμες για δίκτυα 5G και άλλες φασματικές ζώνες.

Στο ενεργητικό του ταμείου θα μπορούν να συμμετέχουν ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές ενώ το fund θα υπάγεται στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα προσδοκώμενα έσοδα από τη δημοπρασία για τις συχνότητες 5G και τα κονδύλια που θα επενδυθούν μέσω του ταμείου «Φαιστός», η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο αξιοποίησης ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς.

Καταργείται το φαξ και θεσπίζεται ο προσωπικός αριθμός

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταργείται επίσης η διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο μέσω τηλεομοιοτυπίας (FAX), ενώ καθιερώνεται υποχρεωτικά προσωπικός αριθμός (ΠΑ) για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων στις συναλλαγές τους με τους φορείς του δημόσιου τομέα.

Ο ΠΑ αποτελείται από εννέα αριθμητικά ψηφία, χορηγείται άπαξ στο φυσικό πρόσωπο και δεν μεταβάλλεται, ενώ απενεργοποιείται με τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.

Ο ΠΑ εκδίδεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της  Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookie