Πολιτικά

Δένδιας: «Με την Άγκυρα αυτή τη στιγμή έχουμε διάλογο κωφών»

Το ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της με γνωμόνα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και συγκεριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Με συνέντευξή του στην Βραδυνή, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Άγκυρα θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, επισημαίνοντας πως αυτή την στιγμή, δυστυχώς, με υπαιτιότητα της, έχουμε διάλογο κωφών και καθιστά σαφές πως «συναίνεση» της Ελλάδας σε παράλογα νεο-οθωμανικά αιτήματα είναι αδιανόητο να υπάρξει.

Αναφερόμενος στη σημερινή πολιτική της Τουρκίας, παρατηρεί πως δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική της προσέγγισης με την ΕΕ και ότι με τη νεο-οθωμανική επεκτατική πολιτική της έχει καταφέρει να έχει προβλήματα με το σύνολο σχεδόν των κρατών της άμεσης γειτονιάς της. Στηλιτεύοντας τις τουρκικές ενέργειες, τις χαρακτηρίζει εντελώς απαράδεκτες και τόνισε πως καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της κοινής λογικής. Επισημαίνει πως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα -μεταξύ πολλών- ήταν η παρενόχληση τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Τουρκία του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo», το οποίο βρισκόταν εντός οριοθετημένης ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης, με τον ισχυρισμό ότι το εν λόγω σημείο αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογραμμίζει με σαφήνεια ότι θα υπήρχαν υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, θα σταματήσει να απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο εάν αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της και να παραβιάζει βασικές διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. «Παρά το κλίμα έντασης που συνεχίζει να καλλιεργεί η Τουρκία, τόσο στο πεδίο όσο και σε επίπεδο ρητορικής, θεωρούμε σκόπιμη τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα» προσθέτει και τονίζει: «Πρεσβεύουμε, όμως, μια υπό όρους Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας συνεννόηση με την Τουρκία, στο πλαίσιο πάντοτε της πλήρους περιφρούρησης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Την ίδια στιγμή, σημειώνει ότι ένα σημαντικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας εξακολουθεί να προσβλέπει στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει εκ νέου προς τη Βόρεια Μακεδονία, τις άλλες χώρες τις περιοχής, τους διεθνείς συνομιλητές και κυρίως στους Ευρωπαίους εταίρους, πως το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ. «Η ευρωπαϊκή προοπτική και η ίδια η ενταξιακή διαδικασία είναι αυτή που θα εξασφαλίσει στις χώρες και στους λαούς της περιοχής τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να προχωρήσει μπροστά η περιοχή» επεξηγεί χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει πως στην περιοχή δραστηριοποιούνται και άλλες δυνάμεις, πέραν των ευρωπαϊκών, οι οποίες έχουν ως στόχο να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη, προσφέροντας δήθεν αναπτυξιακή βοήθεια, στρατιωτική συνεργασία, ακόμα και συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και μάλιστα μέσω φορέων που έχουν περισσότερη σχέση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και ελάχιστη έως καθόλου σχέση με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο εκπαίδευσης. Δυνάμεις οι οποίες επικαλούνται κάποιες δήθεν κοινές ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις με τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, αλλά στην ουσία προωθούν ακραίες ιδεολογίες και αποσταθεροποιητική ατζέντα, όπως προσθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί αφενός το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων να παραμείνουν προσηλωμένα στην ευρωπαϊκή τους πορεία και να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις της απομόνωσης και της αποσταθεροποίησης και αφετέρου την ΕΕ να διατηρήσει τη δυναμική της διαδικασίας διεύρυνσης, ώστε να μην επιτρέψει στις χώρες της περιοχής να επιστρέψουν στο «βαλκανικό παρελθόν» τους.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη για την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και σημειώνει πως οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, τα κράτη και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όμως, μένουν.

Αναφερόμενος στις επαφές του με αξιωματούχους της Βόρειας Μακεδονίας κατά τους τελευταίους δύο μήνες, επισήμανε ότι τα δύο βασικά ζητήματα που του έθεσαν είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της και πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, καθώς και η ενίσχυση των διμερών δεσμών σε όλους τους τομείς, όπως οικονομία, επενδύσεις, ενέργεια, μεταφορές και άμυνα. H επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής μας χώρας από την Πολεμική μας Αεροπορία είναι ήδη μία απτή απόδειξη για το αμοιβαίο όφελος που μπορεί να υπάρξει, αναφέρει. Επίσης, τους επισήμανε πως η χώρα μας μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να γίνει στο μέλλον ο καλύτερος φίλος της Βόρειας Μακεδονίας και πως η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εσωτερικές διεργασίες.

Τέλος, όσον αφορά την ελληνική εξωτερική πολιτική των τελευταίων δύο χρόνων, αναφέρει πως η χώρα μας έχει λόγο στις περιφερειακές εξελίξεις, όπως αποδεικνύει και η πρόσκλησή της στη Διάσκεψη για τη Λιβύη που συγκαλεί ο Πρόεδρος Μακρόν και κάνει ειδική αναφορά στις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. «Οι αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ αποτελούν πολλαπλασιαστές της αμυντικής και πολιτικής ισχύος της χώρας στο διεθνές περιβάλλον και θα αξιοποιηθούν. Οι χώρες με τις οποίες υπογράψαμε τις συμφωνίες στηρίζουν ένθερμα την Ελλάδα και έχουν συμφέρον αυτή να είναι ισχυρή και σταθερή. Και βεβαίως, θα πρέπει να μην αγνοείτε την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» αναφέρει συγκεκριμένα. Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία των συμφωνιών αυτών, επισημαίνει πως αποτελούν την αναγνώριση του στρατηγικού και σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα από την περιοχή των Βαλκανίων μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει ότι είναι στο χέρι της χώρας μας να αξιοποιήσουμε τις συμφωνίες αυτές που θα την καταστήσουν ισχυρή απέναντι σε αναθεωρητικές δυνάμεις.

Τέλος, σημειώνει πως η Ελλάδα υλοποιεί μια στρατηγική ενίσχυσης των σχέσεων της με μια σειρά χώρες, με πολλές από τις οποίες δεν είχε ιδιαίτερες επαφές. Αναφερόμενος μάλιστα στις επαφές του στη Ρουάντα, τόνισε πως ευελπιστεί ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες τέτοιες επισκέψεις σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, στο βαθμό που θα το επιτρέψει η πανδημία.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Ένδεκα συλλήψεις μετά την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους

ΚΕΕΡΦΑ: Φασιστική επίθεση τάγματος εφόδου στου Ψυρρή

Κλίο Σμίθ: Σε φυλακή υψίστης ασφαλείας ο απαγωγέας της μικρής

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

Πηγη άρθρου : www.ertnews.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookie