Δείχνουν κάλπες τον Οκτώβριο, και ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο..!!

Με κάθε τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει φρένο στα εκλογικά σενάρια τα οποία πάντως θα πυκνώσουν από εδώ και πέρα όσο η προεκλογική πόλωση θα παίρνει κεφάλι και υπό την πίεση της Ν.Δ. που θέλει να καλλιεργεί το αφήγημα της κυβερνητικής αποδρομής.
Χθες, ο πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου μήνυμα για κάλπες στο τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης καθώς στο υπουργικό συμβούλιο προέτρεψε να ενταθούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου «με ορίζοντα 9μήνου», δηλαδή ως τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.
Καταρχάς, από τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου προκύπτει ότι οι βασικές εκκρεμότητες εκτείνονται το πολύ ως τον Μάρτιο, με ορόσημο τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά από εκεί και πέρα το τοπίο είναι θολό ως προς το έργο που απομένει. Σύμφωνα με τη χθεσινή εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό, μετά την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΔΕΘ εκκρεμότητες που παίρνουν σειρά για Ιανουάριο είναι
• η ψήφιση του στεγαστικού επιδόματος ύψους 410 εκατ. ευρώ,
• η ψήφιση νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ είναι ανοιχτή και μια σύντομη παράταση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Σταθάκη – Κατσέλη,
• το ζήτημα της αύξησης τους κατώτατου μισθού – θα κριθεί προς τα τέλη Γενάρη –,
• η προετοιμασία ρυθμίσεων για παλαιές οφειλές.
Προμήνυμα εκλογών
Ως μέρος του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου συζητήθηκε ο σχεδιασμός των υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με την υλοποίηση του τριετούς προγράμματος μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένα προγραμματίζονται: 4.500 προσλήψεις το 2019 στην Ειδική Αγωγή, και από 5.250 το 2020 και το 2021 στη γενική εκπαίδευση.
Η συζήτηση για προσλήψεις εκ των πραγμάτων στέλνει μηνύματα εντατικής εκλογικής ετοιμασίας.
Όμως, αυτό που κυρίως πυροδοτεί εκτιμήσεις ότι μυρίζουν εκλογές πολύ νωρίτερα από τον χρόνο που επισήμως τις τοποθετεί η κυβέρνηση και θέτει τους πάντες σε μια ετοιμότητα, είναι το έντονο κλίμα πόλωσης που καταγράφεται ήδη στην αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήδη έχουν αρχίσει να εξαπολύουν βαριές εκφράσεις ο ένας κατά του άλλου στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις στη Βουλή και στις πρόσφατες δημόσιες ομιλίες τους (από τη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας, από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ. ο Μητσοτάκης). Αυτομάτως τίθεται το ερώτημα για πόσους μήνες μπορεί να κλιμακώνεται αυτό το κλίμα πόλωσης και όξυνσης της πολιτικής ζωής, εγκλωβίζοντας τα πάντα στις προεκλογικές σκοπιμότητες.
Ακραία πόλωση
Στο μεταξύ, και το περιεχόμενο της προεκλογικής αντιπαράθεσης παίρνει τοξική μορφή στον βαθμό που, με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών, τροφοδοτείται «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα με αναγωγές και από τις δύο πλευρές στο ιστορικό παρελθόν και με τη χρήση φορτισμένων ιστορικά δίπολων (π.χ. πατριώτες – προδότες). Η μεν κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για καθολική ροπή προς την ακροδεξιά ρητορική, η δε αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για εθνική μειοδοσία στο Σκοπιανό, της προσάπτει μέχρι κατηγορίες για υπόθαλψη της τρομοκρατίας (με αφορμή τη βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ η Ν.Δ. «ξαναθυμήθηκε» το βιολί αυτό) και πάει λέγοντας. Η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι και επιχειρεί να αντιστρέψει τα επιχειρήματα περί μειοδοσίας δίνοντας το δικό της περιεχόμενο στον πραγματικό πατριωτισμό που. σύμφωνα με την ίδια. διέπει τις δικές της κινήσεις και πρωτοβουλίες, χρεώνοντας από την άλλη στη Ν.Δ. τις πιο σκοταδιστικές πρακτικές και αντιλήψεις που έχει δει ο τόπος κατά το παρελθόν (εμφύλιος, χούντα).
Με βάση τα παραπάνω είναι πλέον διαδεδομένη η εκτίμηση ότι οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν σε κλίμα ακραίας πόλωσης πέρα από κάθε προηγούμενο τα τελευταία χρόνια.
Κομματική υποψηφιότητα στην Αθήνα
Την εικόνα μπορεί να πει κανείς ότι συνθέτει η δρομολόγηση της υποψηφιότητας του Νάσου Ηλιόπουλου στον Δήμο της Αθήνας. Ο υφυπουργός Εργασίας προωθήθηκε με επιμονή από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται μια αξιοπρεπέστατη επιλογή που συσπειρώνει το κόμμα και τη βάση του, ωστόσο – με δεδομένη τη δίμηνη περίπου καθυστέρηση να δοθεί το «χρίσμα», καθώς όλο αυτό το διάστημα ο πρωθυπουργός αναζητούσε υποψηφιότητα με ευρύτερα χαρακτηριστικά – φαίνεται ότι στη σκέψη του Αλέξη Τσίπρα δεν προκρίνεται ως επιλογή νίκης αλλά ως λύση ανάγκης. Αν λοιπόν κριθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου κινδυνεύει να εμφανίσει διπλή ήττα, δεν αποκλείεται να επιλέξει τη διέξοδο των εθνικών εκλογών τον Μάιο.
Με βάση τα παραπάνω, και ανεξαρτήτως των επίσημων κυβερνητικών διακηρύξεων για εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 – που δείχνουν και μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο αλλά και να μην κάψει τη δυνατότητα εκλογικού αιφνιδιασμού –, όλα δείχνουν ότι ο χρόνος των εκλογών είναι ακόμη ανοιχτός και ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να ζυγίζει τα δεδομένα το επόμενο διάστημα.
Πηγή: topontiki.gr