Auto-Moto

Τι σημαίνει η συμφωνία ΕΕ με το μπλοκ χωρών Mercosur για το αυτοκίνητο

Μια άκρως σημαντική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τέσσερις χώρες του μπλοκ Mercosur –  Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη, θέτει νέα δεδομένα και για τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Κατ’ αρχάς, η ΕΕ είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εμπορικός και επενδυτικός εταίρος του Mercosur. Οι εξαγωγές της ΕΕ στις χώρες Mercosur ήταν 56 δισεκατομμύρια ευρώ σε αγαθά το 2023 και 28 δισεκατομμύρια ευρώ σε υπηρεσίες το 2022.

Μάλιστα, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο Mercosur με απόθεμα 340 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021. Ωστόσο, ενώ η σχέση είναι πολύ σημαντική, τόσο οι εξαγωγείς όσο και οι δυνητικοί επενδυτές αντιμετωπίζουν εμπόδια στις αγορές του Mercosur κι έρχεται η τωρινή συμφωνία να αλλάξει τα δεδομένα

Στόχος της νέας εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Mercosur είναι η αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων και μείωση των δασμολογικών και μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργία ισχυρότερων κανόνων, π.χ. στον τομέα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών ενδείξεων), των προτύπων ασφάλειας των τροφίμων, του ανταγωνισμού και των καλών κανονιστικών πρακτικών και προώθηση κοινών αξιών όπως η αειφόρος ανάπτυξη, με την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την αύξηση της προστασίας του περιβάλλοντος, την ενθάρρυνση των εταιρειών να ενεργούν με υπευθυνότητα και την τήρηση των υψηλών προτύπων ασφάλειας των τροφίμων.

Πάντως, αντίχτυπος θα υπάρξει και στον κλάδο του αυτοκινήτου, με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) να χαιρετίζει συμφωνία και να ζητά την ταχεία επικύρωση από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η σύναψη αυτής της συμφωνίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας των ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων με την εξάλειψη των υψηλών δασμών και την αντιμετώπιση των τεχνικών φραγμών στο εμπόριο, στις εξαγωγές τους στην αγορά Mercosur», δήλωσε ο Σίγκριντ ντε Βρις, γενικός διευθυντής της ACEA, επισημαίνοντας ότι «Αυτά τα θετικά νέα έρχονται σε μια κομβική στιγμή για την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα κρίσιμες προκλήσεις στη μετάβαση προς την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα».

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

VW: Πιο ισχυρό, 7θέσιο, μεγαλύτερη αυτονομία και τετρακίνητο το ID. Buzz

admin

Leapmotor: Tο C10 θα φέρει ηλεκτρικό μοτέρ αλλά και θερμικό

admin

BYD Seal U DM-i AWD 324PS– Δοκιμή: Πολυτέλεια, επιδόσεις και αυτονομία έως 870km!

admin