Auto-Moto

Skoda Scala 1.0 TSI – 116PS – Δοκιμή: Μια value for money οικογενειακή πρόταση

Κοντεύει μια 6ετία στην αγορά το Skoda Scala, του οποίου το εσωτερικό φιλοτεχνήθηκε από Έλληνα στα εργαστήρια της τσεχικής μάρκας στο εργοστάσιο της Mlada Boleslav.

Στη φρεσκαρισμένου εκδοχή, συνεχίσει μια αξιόλογη εμπορική πολιτική, στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, έχοντας πολλές αρετές που θα τολμήσω να παραθέσω.

Στα μικρομεσαία αμαξώματα, το Scala είναι οικογενειακό αυτοκίνητο, αλλά ταιριάζει και για ζευγάρια. Με στυλ απλό, χώρους πολλούς, ανέσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό, είναι ένα αυτοκίνητο που θα ικανοποιήσει άνω του μέσου επιπέδου οδηγούς.

Στα 4,36 μ. μήκος, η σιλουέτα του hatchback μοντέλου είναι αρκετά φινετσάτη, με αυτή την όμορφη μάσκα σε μαύρο χρώμα με τις κάθετες γρίλιες, ενώ ο προφυλακτήρας με τις επίσης μαύρες εισαγωγές αέρα τονίζουν τη δυναμική του μπροστινού μέρους. Τα LED φωτιστικά με τις κοφτές γραμμές, συνάδουν με το στυλ μπροστά, ενώ τα πίσω εκτείνονται πολύ στο πλάι αλλά και στην πόρτα.

Εκεί το ολόγραμμα SKODA, μαζί με το ολόγραμμα SCALA, πιο χαμηλά και την αεροτομή ψηλά, συνθέτουν ένα μοτίβο που θέλει να αφήσει την ταυτότητά του.

Γενικά η εμφάνιση του αυτοκινήτου είναι λιτή και προσεγμένη, με την καμπίνα να χαρίζει μια ευχάριστη διχρωμία, σε δύο τόνους του γκρι.

Skoda Scala 1.0TSI 116 DSGSkoda Scala 1.0TSI 116 DSG

Το δύο ακτίνων, δερμάτινο τιμόνι είναι κάτι που ξεχωρίζει, όπως και ο ψηφιακός διάκοσμος σε πίνακα οργάνων 8 και οθόνη αφής 8, 25 ιντσών, του συστήματος πολυμέσων, που ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό.

Θα βρούμε και περιστροφή χειριστήρια, κανονικό χειρόφρενο και όχι με διακόπτη και έναν ογκώδη λεβιέ για το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Skoda Scala 1.0TSI 116 DSGSkoda Scala 1.0TSI 116 DSG

Τα πλαστικά είναι ως επί το πλείστον μαλακά σε αφή και ευχάριστη η ταπετσαρία στα καθίσματα που παρέχουν πολύ καλή πλευρικά στήριξη, παραπέμποντας σε μπάκετ.

Skoda Scala 1.0TSI 116 DSGSkoda Scala 1.0TSI 116 DSG

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά όλων των Skoda και βέβαια του Scala, είναι οι χώροι και με το μεταξόνιο στα 2,64 μ., είναι ιδιαίτερα πλούσιοι για πέντε ενήλικες επιβάτες, παρά την ύπαρξη του κεντρικού τούνελ μετάδοσης.

Skoda Scala 1.0TSI 116 DSGSkoda Scala 1.0TSI 116 DSG

Με 467 λίτρα όγκου στο πορτ-μπαγκάζ καλύπτονται οι ανάγκες του ταξιδιού (αυξάνεται στα 1.410 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων), αρκεί να μην πάρεις τη μισή ντουλάπα! Κάτω, δε από το πάτωμα υπάρχει και κανονική ρεζέρβα, που κοντεύουμε να ξεχάσουμε πλέον στα νέα αυτοκίνητα, με το κιτ επισκευής ελαστικού, το οποίο ειλικρινά δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί και πόσοι το έχουν χρησιμοποιήσει!

Skoda Scala 1.0TSI 116 DSGSkoda Scala 1.0TSI 116 DSG

Μια άλλη πατέντα της Skoda είναι τα αξεσουάρ «Simple Clever», γι’ αυτό και βλέπουμε πώς κρύβεται εύκολα μια ομπρέλα στην πόρτα του οδηγού, ενώ και στις πλάτες των μπροστινών καθισμάτων υπάρχουν θήκες.

Η έκδοση δοκιμής εφοδιάζεται με τρικύλινδρο κινητήρα βενζίνης 1.0 lt TSI, υπερτροφοδοτούμενο, που αποδίδει 116 ίππους με 200 Nm ροπής, και συνδυάζεται με το 7άρι αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων DSG, διπλού συμπλέκτη, που προετοιμάζει την επόμενη ταχύτητα στο κιβώτιο για καλύτερη απόδοση.

Το κινητήριο σύστημα δεν συνοδεύεται από ύπαρξη υβριδικής ενίσχυσης, τώρα που είναι της μόδας, ωστόσο έχει πολιτισμένη λειτουργία, χαμηλούς θορύβους και η μέση κατανάλωση δεν ξεφεύγει πάνω από τα 8 λίτρα, αν και η εταιρεία δίνει χαμηλότερη κατανάλωση.

Με κάτω από 1.300 κιλά βάρος, το αμάξωμα ξεκολλά εύκολα από τον δρόμο και η συμπεριφορά είναι ακριβώς αυτή που θέλει ένας οικογενειάρχης: ακριβής.

Skoda Scala 1.0TSI 116 DSGSkoda Scala 1.0TSI 116 DSG

Αν θέλεις να κινηθείς σβέλτα μπορείς, με επιτάχυνση 10,1 δευτ. στα 0-100 χλμ./ώρα και μη ξεθαρρεύεις με τα 200 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα, διότι δεν τα χρειάζεσαι σε καμία περίπτωση. Νορμάλ και στα όρια του ΚΟΚ για να μην έχεις μεγάλη κατανάλωση, περιττούς θορύβους και κλήσεις της τροχαίας στο σπίτι.

Το εργοστάσιο έχει τοποθετήσει πλειάδα συστημάτων ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού στο Scala, που πραγματικά σε κάνουν να νιώθεις σιγουριά και σε βοηθούν όταν χρειαστείς, για παράδειγμα να σου δείχνει τις πινακίδες με τα όρια ταχύτητας ή να σε κρατάει στη λωρίδα σου σε περίπτωση που παρεκκλίνεις και δεν έχεις ανάψει φλας.  

Ένα value for money αυτοκίνητο, δηλαδή αυτά που πληρώνεις, αυτά παίρνεις και κάτι παραπάνω.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Formula 1: Η Alpine άλλαξε τον Doohan με τον Colapinto στο δίδυμο οδηγών της

admin

Mercedes-Benz: Μια νέα εποχή «Private Lounge» με το Vision V

admin

Audi: Ετοιμάζεται για το ντεμπούτο το 2026 στη Formula 1

admin