Η Mercedes-Benz γίνεται η πρώτη γερμανική εταιρεία που θα λανσάρει το 2026 το «steer-by-wire», δηλαδή ένα σύστημα διεύθυνσης (τιμόνι), το οποίο δεν θα συνδέεται με την κρεμαγιέρα αλλά οι εντολές θα μεταφέρονται ηλεκτρονικά, μέσω καλωδίου!
Το σύστημα αυτό πρόκειται να το εφαρμόσει και η Lexus στο νέο RZ που θα λανσάρει φέτος, ενώ κι άλλες μάρκες προχωρούν σε αυτή την εξέλιξη.
Ουσιαστικά, μιλάμε για μια νέα πραγματικότητα, μια εντελώς νέα εμπειρία οδήγησης με τη μέγιστη ασφάλεια, που έχει και πολλά πλεονεκτήματα.
Ένα από αυτά είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με το αυτοματοποιημένο σύστημα οδήγησης επιπέδου SAE 3, αλλά και με το σύστημα τετραδιεύθυνσης (οι τροχοί που δεν έχουν μετάδοσης κίνησης κινούνται αντίθετα από τη γωνία διεύθυνσης έως και 10 μοίρες), για ακόμα καλύτερη ευστάθεια.
Παράλληλα, μπορούν και απορροφούνται οι κραδασμοί από ανωμαλίες στο οδόστρωμα, που μέχρι πρότινος μεταφέρονταν μέσω του τιμονιού.
Η τεχνολογία προσφέρει σημαντικές δυνατότητες εξατομίκευσης, επιτρέποντας στις επιμέρους μάρκες ή σε συγκεκριμένα μοντέλα μίας κατασκευαστικής σειράς να αποκτούν τη δική τους μοναδική αίσθηση διεύθυνσης.
Επίσης, με το steer-by-wire επειδή το βολάν του τιμονιού ανεξαρτητοποιείται μηχανικά από το σύστημα διεύθυνσης, μπορεί να είναι και μικρότερο σε μέγεθος, παραλληλόγραμμο όπως στα μονοθέσια της Formula 1.
Το steer-by-wire λειτουργεί ανάλογα με την ταχύτητα οδήγησης και την κατάσταση. Ένας ενεργοποιητής στο τιμόνι (μονάδα διαχείρισης διεύθυνσης – SFU) στέλνει δεδομένα προς την κρεμαγιέρα (μονάδα συστήματος διεύθυνσης – SRU), η οποία με την σειρά της κατευθύνει τους τροχούς.
Η SFU δημιουργεί επίσης την αίσθηση συστήματος διεύθυνσης που χαρακτηρίζει την Mercedes-Benz. Επειδή δεν υπάρχει σύνδεση μηχανικών συνόλων, η επαφή τροχού–δρόμου υπολογίζεται μοντελοποιημένα με τη βοήθεια δυνάμεων επαναφοράς των μπροστινών τροχών.
Για λόγους ασφαλείας και μολονότι η Mercedes-Benz έχει αξιολογήσει το σύστημα σε πάνω από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα δοκιμών σε δοκιμαστήρια και έναν παρεμφερή αριθμό χιλιομέτρων σε πίστες δοκιμής και δρόμους, εφαρμόζει αρχιτεκτονική με εφεδρικά κυκλώματα, αισθητήρες υψηλής ακρίβειας και πανίσχυρες μονάδες ελέγχου, διασφαλίζοντας λειτουργικότητα ακόμη και σε περίπτωση αστοχίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διπλή διαδρομή σήματος, διπλοί ενεργοποιητές και εφεδρική παροχή ενέργειας. Ακόμη και σε εξαιρετικά απίθανες περιπτώσεις πλήρους βλάβης, η πλευρική καθοδήγηση είναι δυνατή χάρη στην τετραδιεύθυνση και τις παρεμβάσεις του ESP, του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης.
Πηγή: www.newsit.gr