Οικονομία

Χρίστος Δήμας: Σημαντικό βήμα «νοικοκυρέματος» η κωδικοποίηση της έμμεσης φορολογίας

Η Κωδικοποίηση των διατάξεων όλης της έμμεσης φορολογίας συζητήθηκε σήμερα (10.2.2025) στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με τον υφυπουργό Οικονομικών, Χρίστο Δήμα, να τονίζει πως πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία εκσυγχρονισμού, αλλά και ένα χρήσιμο και λειτουργικό εργαλείο για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, καθώς και για την φορολογική διοίκηση.

Ο κ. Δήμας επεσήμανε, πως δεν προκύπτει καμία απολύτως αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης, αλλά πρόκειται για μια ενοποίηση ουσιαστικά διασκορπισμένων νομοθετικών διατάξεων σε έναν ενιαίο κώδικα ή την κατάργηση παλαιών, αχρησιμοποίητων και αντιφατικών διατάξεων που αφορούν στην έμμεση φορολογία.

Ειδικότερα, κωδικοποιούνται 12 (δώδεκα) νομοθεσίες σχετικά με έμμεσους φόρους και τέλη, όπως φόροι επί συναλλαγών, τέλη τηλεφωνίας και φορολογικές ρυθμίσεις για πλοία αναψυχής, φόρο πολυτελείας και τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

Η κωδικοποίηση αποτελεί πρακτική καλής νομοθέτησης, που συντείνει στην ασφάλεια του δικαίου και στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης κράτους και πολίτη.

Το προτεινόμενο σχέδιο Κώδικα, που εισάγεται αύριο προς ψήφιση στην Ολομέλεια, προορίζεται ώστε να αντιμετωπίζεται πλέον η αδυναμία της πολυπλοκότητας της φορολογικής νομοθεσίας. Πιο συγκεκριμένα, είναι μία διαδικασία που αφορά στην αναδιοργάνωση και την ενοποίηση της κείμενης νομοθεσίας του κράτους.

Σκοπός της κωδικοποίησης της έμμεσης φορολογίας:

  • Επιτυγχάνει τη θέσπιση ενιαίου πλαισίου, το οποίο θα ενσωματώσει αποφάσεις και Οδηγίες, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όσο και για τις φορολογικές υπηρεσίες.
  • Επιπροσθέτως, συμβάλλει στην εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας των συναλλαγών και εμπιστοσύνης με τις φορολογικές αρχές.
  • Αποδίδει τις κωδικοποιούμενες διατάξεις με γλωσσική ομοιομορφία, με κατά το δυνατόν εύληπτο και συστηματοποιημένο τρόπο και με αναμόρφωση, όπου απαιτείται, της δομής των άρθρων, των παραγράφων και των εδαφίων, ώστε να αποδίδουν με σαφή και πιο κατανοητό τρόπο το νόημα των κανόνων που εισάγουν.
  • Προσαρμόζει τον ακολουθούμενο τύπο και τις διαδικασίες στις νέες νομοθετικές συνθήκες.
  • Παρουσιάζει τις διαδικαστικού περιεχομένου ρυθμίσεις κατά τρόπο, ώστε να διακρίνονται τα ζητήματα που ρυθμίζονται στον ίδιο τον Κώδικα και εκείνα που αφορούν σε συναφή νομοθετήματα, όπως στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ), είτε παραπέμποντας σε αυτούς είτε κωδικοποιώντας, όπου είναι αναγκαίο, ρυθμίσεις του ΚΦΔ είτε των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού κανονιστικών αποφάσεων.
  • Επιπλέον, η κωδικοποίηση προσαρμόζει την ορολογία στην οργανωτική αλλαγή που επέφερε η ίδρυση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και μεταφέρει το παλαιό κανονιστικό κείμενο στη νεοελληνική για καλύτερη κατανόηση.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Πλαστικά καλαμάκια: Tι σημαίνει για την οικονομία των ΗΠΑ η επιστροφή τους με το διάταγμα Τραμπ  

admin

Πως η Κίνα κερδίζει από το φθηνότερο ρωσικό αργό πετρέλαιο

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος 0,17% για τον Γενικό Δείκτη – Αμετάβλητες οι ευρωπαϊκές αγορές

admin