Οικονομία

Τέλος οι έρευνες υδρογονανθράκων στα τεμάχια 2, 3 και 9 της ΑΟΖ, λέει το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου

Οι έρευνες στα τεμάχια 2, 3 και 9 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) δεν εντόπισαν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να μην ανανεωθούν οι άδειες επιβεβαίωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου.

Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα και την αποχώρηση της κορεατικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Kogas από την ΑΟΖ Κύπρου, αφού κατείχε το 20% των δικαιωμάτων στα συγκεκριμένα τεμάχια. Παράλληλα, η ιταλική Eni, που έχει ηγετικό ρόλο στην κοινοπραξία, διατηρεί πλέον δικαιώματα σε τέσσερα τεμάχια (6, 7, 8 και 11) της ΑΟΖ σε συνεργασία με τη γαλλική Total αντί για τα επτά που κατείχαν μέχρι προηγουμένως.

Σε ερώτηση για δημοσίευμα της ενεργειακής ιστοσελίδας MEES (Middle East Economic Survey) για επιστροφή των δικαιωμάτων των τεμαχίων 2, 3 και 9 στο τέλος Ιανουαρίου, ο κ. Παπαναστασίου επιβεβαίωσε ότι οι άδειες έληξαν χωρίς ανανέωση, καθώς οι έρευνες δεν απέδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε σχέση με την ύπαρξη φυσικού αερίου.

«Έληξαν οι άδειες εκμετάλλευσης στα συγκεκριμένα τεμάχια. Στα τεμάχια 2 και 9 που ολοκληρώθηκαν οι μελέτες έδιεξαν πως δεν υπάρχει κάτι που να υπόσχεται φυσικό αέριο και δεν ανανεώσαμε», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για το τεμάχιο 3, όπου οι έρευνες ήταν πιο περιορισμένες.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η μη ανανέωση των αδειών αποτελεί «φυσική εξέλιξη», αφού δεν αναμενόταν όλα τα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ να διαθέτουν κοιτάσματα. Οι άδειες ερευνών για τα τεμάχια 2, 3 και 9 τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013, όταν ανατέθηκαν σε κοινοπραξία της Eni Cyprus Limited και της Kogas Cyprus Limited. Στη συνέχεια, στην κοινοπραξία εισήλθε και η TOTAL E&P Cyprus BV.

Στις αδειοδοτημένες περιοχές πραγματοποιήθηκαν σεισμικές έρευνες 2D και 3D, καθώς και δύο ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 9, οι οποίες, παρά τα μεγάλα βάθη στα οποία έφτασαν (5.800 μέτρα για την γεώτρηση Amathusa-1 και 5.485 μέτρα για την Onasagoras-1), δεν οδήγησαν στον εντοπισμό εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου. Στο τεμάχιο 3 οι εργασίες που ξεκίνησαν το 2018, παρενοχλήθηκαν από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΥΠΕΝ: «Μπλόκο» στην ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Σαρακήνικο της Μήλου

admin

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στα 7,6 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο του 2024

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με άνοδο 0,88% – Στα 172,42 εκατ. ευρώ ο τζίρος

admin