Ευ Ζην

Το διάβασμα είναι το μυστικό της μακροζωίας – 4 λόγοι που θα σε πείσουν να διαβάσεις περισσότερο αυτό τον μήνα

Oι λεγόμενες «γνωστικές ικανότητες της σκέψης», όπως είναι η μνήμη μας, η ικανότητα να οργανώνουμε τις σκέψεις μας και τις δουλειές μας όπως και η λήψη αποφάσεων παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο όχι μόνο στο πόσο καλά φέρνουμε εις πέρας τις καθημερινές μας υποχρεώσεις, αλλά επηρεάζουν καθοριστικά το κατά πόσο είμαστε ή όχι ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Παρόλα αυτά θα ήταν ψέμα να ισχυριστεί κάποιος πως μεγαλώνοντας δεν έχει παρατηρήσει καμία απολύτως αλλαγή στις παραπάνω προσωπικές του ικανότητες, οι οποίες μπορούν τελικά να επηρεάσουν την ταχύτητα με την οποία βρίσκουμε τις κατάλληλες λέξεις όταν μιλάμε ή το πόσο γρήγορα ανακαλούμε ονόματα από τη μνήμη μας, όπως και την ικανότητα μας να συγκεντρωθούμε σε διάφορες δραστηριότητες.

Αν και εδώ και αρκετά χρόνια η ιατρική έχει σημειώσει ραγδαία πρόοδο όσο αναφορά στις θεραπείες που μας σώζουν από σωματικές ασθένειες, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις ασθένειες εκείνες που «χτυπούν» τον εγκέφαλο μας. Οι επιστήμονες, μάλιστα, επισημαίνουν πως, πιθανότατα, αυτός είναι ο λόγος που συναντάμε πλέον πολλές περισσότερες περιπτώσεις Αλτσχάιμερ και άνοιας από πριν, αφού το σώμα μας τείνει πια να ζει περισσότερο και το μυαλό μας δεν μπορεί πάντα να συμβαδίσει.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα που έλαβε χώρα στη Μεγάλη Βρετανία απέδειξε για άλλη μία φορά πως υπάρχει πράγματι μία καθημερινή δραστηριότητα που μπορεί να θωρακίσει τον εγκέφαλο και τις πνευματικές μας ικανότητες, κρατώντας μας υγιείς για περισσότερα χρόνια. Αυτή δεν είναι άλλη από το διάβασμα, το οποίο φαίνεται πως μπορεί να μας βοηθήσει ακόμα και τα άτομα που ήδη πάσχουν από μορφές άνοιας, διατηρώντας ζωντανή την αίσθηση ταυτότητας και τη δυνατότητα συγκράτησης νέων πληροφοριών.

Ποια άλλα οφέλη υπάρχουν από το διάβασμα για άτομα άνω των 65 ετών;

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 10-20% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών παρουσιάζουν ήπια γνωστική εξασθένηση, με το 10-20% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας να αναπτύσσει άνοια σε διάστημα ενός έτους. Οι ειδικοί εξηγούν πως αυτό που ουσιαστικά κάνει η ανάγνωση στο μυαλό μας είναι η διαρκής γνωστική ενίσχυση ή, ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτό δεν μπορεί να συμβεί εφόσον το άτομο αντιμετωπίζει ήδη κάποια μορφή άνοιας, η επιβράδυνση της γνωστικής πτώσης. Αυτό συμβαίνει μέσω της επαναλαμβανόμενης διέγερσης των συνδέσεων των νευρώνων του εγκεφάλου μας μέσω δραστηριοτήτων όπως είναι το διάβασμα ή η λύση σταυρόλεξων, κουίζ κ.τ.λ.

Ακόμα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ακόμα σε περιπτώσεις πρώιμης άνοιας κατά τις οποίες υπάρχει ήδη μία βλάβη στον εγκέφαλο και άρα ορισμένες περιοχές είναι «κατεστραμμένες» μέσω της διέγερσης που προκαλεί το διάβασμα οι μη κατεστραμμένες περιοχές αρχίζουν να αναλαμβάνουν τις λειτουργίες των κατεστραμμένων. Και τότε είναι που παρατηρούμε βελτίωση στην κλινική κατάσταση του ασθενή.

Μείωση του στρες

Eπιπλέον, μία άλλη έρευνα που έγινε πάλι στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάμεσα σε 2.000 ενήλικες εντόπισε πως το 86% των ανθρώπων αισθάνεται έντονο άγχος τουλάχιστον μία φορά το μήνα και πώς από αυτό το ποσοστό ένα 11% βιώνει άγχος σε καθημερινή βάση.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι επιστήμονες εξηγούν πως το διάβασμα σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, δίνοντας την ευκαιρία στον εγκέφαλο μας να αποσυνδεθεί για κάποια ώρα από την πιεστική καθημερινότητα αρχίζοντας να λειτουργεί με έναν πιο χαλαρωτικό και ήρεμο τρόπο.

Βελτιωμένος ύπνος

Ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας μας, το οποίο μοιάζει να συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είναι η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου μας.

Αρκετές μελέτες στο παρελθόν έχει συσχετίσει τις διαταραχές στον ύπνο, συμπεριλαμβανομένης της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου (OSA), της αϋπνίας και των αδικαιολόγητων αφυπνίσεων, με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Με αυτό το δεδομένο, μία μελέτη που έγινε μέσω social media το 2021, ζήτησε από 496 συμμετέχοντες να διαβάσουν ένα βιβλίο στο κρεβάτι πριν κοιμηθούν. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, μετά από μία εβδομάδα, το 42% των αναγνωστών ένιωσαν ότι ο ύπνος τους βελτιώθηκε σε σύγκριση με μόνο το 28% των μη αναγνωστών που ανέφεραν καλύτερο ύπνο. Συνεπώς, οι έρευνες δείχνουν πως το διάβασμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ρυθμίσουμε τον χρόνο και την ποιότητα του ύπνου μας.

Συναισθηματική νοημοσύνη

Αλλά και η συναισθηματική νοημοσύνη των ατόμων δείχνει να επηρεάζεται σημαντικά από το διάβασμα. Η διαδικασία κατανόησης της ιστορίας ενός άλλου, το να κρίνεις τους χαρακτήρες ενός βιβλίου συγκρίνοντας τη ζωή τους με τη δική σου αποτελούν βασικό συστατικό της συναισθηματικής νοημοσύνης μας αλλά και της διατήρησης ενός υγιούς εγκεφάλου. Ειδικά, σε σύγκριση με το να βλέπουμε τηλεόραση η ανάγνωση ενισχύει τη σκέψη μας, προσφέροντας μας μία μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη του μυαλού αλλά και των συναισθημάτων μας.

Κεντρική φωτογραφία και φωτογραφίες άρθρου: iStock

Πηγή: www.tlife.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Προσθήκη 3 έκτακτων πτήσεων από και προς τη Σαντορίνη από την AEGEAN 3 και 4 Φεβρουαρίου

admin

Η μεσογειακή διατροφή έχει πεθάνει | in.gr

admin

ΗΠΑ: Κατά 70 με 95% αυξήθηκαν οι στειρώσεις μεταξύ των νέων μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade | in.gr

admin