Οικονομία

ΔΝΤ: Αναβαθμίζει την πρόβλεψη παγκόσμιας ανάπτυξης του 2025 – Χαμηλότερη στην Ευρωζώνη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, ωθούμενο από την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ζήτηση στις ΗΠΑ και την επιβράδυνση του πληθωρισμού παγκοσμίως, που θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Το ΔΝΤ αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στο 3,3% σε μια επικαιροποίηση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών του σήμερα (17.01.2025), 0,1 ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από την προηγούμενη πρόβλεψή του τον Οκτώβριο. Διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για το 2026 στο 3,3%.

Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης οφείλονται κυρίως στις ΗΠΑ, οι οποίες έλαβαν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα στο 2,7%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, αυτό αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις χαμηλότερες προσδοκίες αλλού, όπως στην Ευρωζώνη, όπου η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί, αλλά με πιο αργό ρυθμό από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο καθώς επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές συνθήκες.

Η αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,2% σε 1% το 2025 οφείλεται στην ισχνή δυναμική στο τέλος του 2024, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης, αλλά και στην αυξημένη πολιτική και πολιτική αβεβαιότητα εξηγούν μια Το 2026, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 1,4%, βοηθούμενη από ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση, καθώς οι χρηματοοικονομικές συνθήκες χαλαρώνουν, η εμπιστοσύνη βελτιώνεται και η αβεβαιότητα υποχωρεί εν μέρει.

Επισημαίνεται, πως η έκθεση έρχεται λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και δεν ενσωματώνει τα αναμενόμενα οικονομικά του σχέδια σχετικά με το εμπόριο, τους φόρους, τη μετανάστευση και τις ρυθμίσεις.

Ενώ το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι περισσότερες πολιτικές θα μπορούσαν να είναι βραχυπρόθεσμα θετικές για την αμερικανική και την παγκόσμια ανάπτυξη, ενέχουν κάποιους μεσοπρόθεσμους κινδύνους.

«Οι αβεβαιότητες είναι υψηλές», αναφέρεται στην έκθεση.

Η παράταση των φοροελαφρύνσεων της πρώτης θητείας του Τραμπ, οι οποίες λήγουν φέτος, θα ενίσχυε την παραγωγή, ακόμη και με κάποιες «θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις» σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα αυτό θα μπορούσε να απαιτήσει μεγαλύτερες υποχωρήσεις στη δημοσιονομική πολιτική «που θα μπορούσαν να γίνουν αποδιοργανωτικές».

Η απορρύθμιση θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, ενισχύοντας την οικονομία. Αλλά η «υπερβολική αναδίπλωση» των κανονισμών που περιορίζουν την ανάληψη κινδύνων και τον υπερβολικό δανεισμό θα μπορούσε να ευνοήσει μια δυναμική έκρηξης-κατάρρευσης.

Οι διαταραχές στο εργατικό δυναμικό από τον περιορισμό της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ «μπορεί να μειώσουν μόνιμα τη δυνητική παραγωγή» και να αυξήσουν τον πληθωρισμό.

Όσον αφορά τους ενδεχόμενους δασμούς, με τους οποίους έχει απειλήσει ο Τραμπ σε αρκετές χώρες και περιοχές, η επίδραση θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρή από ό,τι στην πρώτη θητεία του, με υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παγκοσμίως και πολλές οικονομίες «πιο ευνοϊκές» για ταχύτερο πληθωρισμό τώρα απ’ ό,τι το 2016.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Πιτσιλής: Πέντε παρεμβάσεις της ΑΑΔΕ για τη μείωση του κενού ΦΠΑ

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με άνοδο 1,18% – Σε υψηλά 14 ετών η αγορά

admin

Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων: Ποιες προτεραιότητες πρέπει να μπουν στην αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ

admin