Η εισπρακτική κινηματογραφική επιτυχία, με την Μάργκοτ Ρόμπι στον ρόλο της στερεοτυπικής Barbie, τον Ράιαν Γκόσλινγκ στον ρόλο του Κen και την Γκρέτα Γκέργουιγκ στην καρέκλα του σκηνοθέτη, παρακολουθεί την κούκλα να βιώνει μια σειρά από «δυσλειτουργίες», όπως υπαρξιακές σκέψεις.
Τα προβλήματα που προκύπτουν όχι μόνο κάνουν την στερεοτυπική κούκλα να αμφισβητήσει την ταυτότητά της, αλλά την οδηγούν και στον «πραγματικό κόσμο» αναζητώντας κάποιον που μπορεί να τη βοηθήσει να τα διορθώσει.
«Καταπιάνεται με την ανθρώπινη ύπαρξη»
Προς έκπληξη της, ο Ken- του οποίου η ταυτότητα εξαρτάται εξολοκλήρου από εκείνη, την ακολουθεί στην αποστολή της. Στον πραγματικό κόσμο, ο Ken ανακαλύπτει την πατριαρχία και αποφασίζει να φέρει την ιδέα στο σπίτι του, στη χώρα της Barbie, όπου μπορεί να την εφαρμόσει.
Ενώ ένα μεγάλο μέρος της ταινίας, που τώρα προβάλλεται στο Netflix, ακολουθεί μια μάχη μεταξύ των ανδρών και γυναικών, ο κεντρικός άξονας της ταινίας έγκειται στην εσωτερική μάχη της Βarbie – από την επιθυμία της να διατηρήσει την αψεγάδιαστη μορφή της σε μια μεταγενέστερη συνειδητοποίηση ότι μπορεί τελικά να θέλει να είναι άνθρωπος-.
Αν και η Γκέργουιγκ έχει πει ότι η ιστορία της Barbie αντικατοπτρίζει το ταξίδι ενός κοριτσιού από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, η ίδια διευκρίνισε στον Guardian: «Δεν πρόκειται ακριβώς για την ενηλικίωση».
Και συνέχισε: «Μιλάμε [αρχικά] για την Barbie, μια άψυχη κούκλα φτιαγμένη από πλαστικό. Αλλά η ταινία καταλήγει, στην πραγματικότητα, να καταπιάνεται με την ανθρώπινη ύπαρξη».
H Barbie δεν ενδιαφέρεται ερωτικά για τον Ken
Προς το τέλος του blockbuster, βλέπουμε τον Ken – ο οποίος έχει αντλήσει έμπνευση από την πατριαρχία του πραγματικού κόσμου- να οργανώνει όλους τους άλλους Kens εναντίον των Barbies. Όταν η στερεοτυπική Barbie το ανακαλύπτει αυτό, πέφτει σε κατάθλιψη, για να επανέλθει στη ζωή με μια συμπονετική και εμψυχωτική ομιλία της Γκλόρια (Αμέρικα Φερέρα).
Μετά τον συγκινητικό μονόλογο, η Barbie οργανώνει τις άλλες κούκλες για να αντισταθούν στις Kens, κερδίζοντας πίσω τη χώρα τους και επαναφέροντάς την στην παλιά της δόξα. Ωστόσο, η Barbie δεν είναι σίγουρη αν θέλει να μείνει.
Η Barbie και ο Ken συνομιλούν και εκείνη ζητάει συγγνώμη από τον Ken που τον είχε απορρίψει πριν φύγουν για τον πραγματικό κόσμο. Ωστόσο, η ξεκαθαρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται ερωτικά για τον Ken, κάτι που εκείνος δέχεται με δυσκολία.
Καθώς η Barbie σκέφτεται αν θα φύγει ή αν θα μείνει, η Handler, η πραγματική δημιουργός της Barbie, εμφανίζεται για δεύτερη φορά και τη βοηθά να αποφασίσει. Σε αυτή τη σκηνή, η Ruth Handler την βοηθά να αποφασίσει: «Πάρε τα χέρια μου, κλείσε τα μάτια σου, τώρα νιώσε».
«Το να είσαι άνθρωπος μπορεί να είναι αρκετά άβολο»
Η Ruth Handler ήταν η εφευρέτρια της Barbie – δημιούργησε τη διάσημη κούκλα το 1959.
Στην ταινία, τη Ruth υποδύεται η Ρέα Πέρλμαν και λειτουργεί ακόμη και ως θεϊκή φιγούρα για τον χαρακτήρα της κούκλας. Οι δυο τους συναντιούνται για πρώτη φορά στην ταινία, όταν η κούκλα μεταφέρεται στα κεντρικά γραφεία της Mattel (και στη συνέχεια προσπαθεί να δραπετεύσει από αυτά). Στην πρώτη σκηνή μεταξύ της Ruth και της Barbie, η κούκλα εξακολουθεί να προσπαθεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι έχει χάσει την τελειότητά της, με την Ruth την καθησυχάζει.
Στο τέλος της ταινίας, οι δυο τους συναντιούνται ακριβώς τη στιγμή που η κούκλα αποφασίζει αν θα εγκαταλείψει ή όχι την ονειρικά πλασμένη χώρα της. Η Ruth της εξηγεί: «Το να είσαι άνθρωπος μπορεί να είναι αρκετά άβολο. Οι άνθρωποι επινοούν πράγματα, όπως η πατριαρχία και η Barbie, μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσουν το πόσο άβολα νιώθουν».
Η ανθρώπινη υπόσταση
Όταν ο χαρακτήρας της Ρόμπι παίρνει τελικά την απόφαση να ξεκινήσει μια νέα ζωή στον πραγματικό κόσμο, η οθόνη σκοτεινιάζει και βλέπουμε την πρώτη μέρα της Barbie ως άνθρωπος.
Στο τέλος, η πρωταγωνίστρια επιλέγει τον πραγματικό κόσμο, εξηγώντας ότι θέλει να αφήσει πίσω τη ζωή που έζησε ως αντικείμενο. «Δεν θέλω να είμαι ιδέα», αναφέρει.
Καθώς φεύγει από τη Barbie Land, ο Κεν αποχαιρετά την αγαπημένη του, φορώντας ένα φούτερ με κουκούλα που φέρει το μήνυμα «I am Kenough».
Στην τελευταία σκηνή της ταινίας, η Gloria και η κόρη της, Sasha, αφήνουν την Barbie στον γυναικολόγο, σε μια χιουμοριστική σκηνή, αλλά και μια διαπίστωση της ανθρώπινης υπόστασής της.
*Με πληροφορίες από: People
Πηγή: www.in.gr