Οικονομία

Μαχαίρι της κυβέρνησης σε τραπεζικές χρεώσεις και εμβάσματα

Δυναμική παρέμβαση στον χώρο των τραπεζών δρομολογεί η κυβέρνηση, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται Τετάρτη – Πέμπτη (11.12.2024 – 12.12.2024), στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενόψει των ανακοινώσεων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επικοινώνησε με τους επικεφαλής των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, έχοντας με τον καθένα διευθύνοντα σύμβουλο συνάντηση δια ζώσης ή επικοινωνία εξ αποστάσεως, την περασμένη Παρασκευή και χθες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση θα είναι τσουχτερά για τις τράπεζες, επικεντρώνοντας στη μείωση των τραπεζικών χρεώσεων και σε σειρά κοινών συναλλαγών, όπως π.χ. οι πληρωμές λογαριασμών και οι χρεώσεις που σχετίζονται με τις κάρτες, αλλά επίσης και στα εμβάσματα.

Η μεταφορά χρημάτων σε χώρα εντός ΕΕ χρεώνεται 1 – 1,40 ευρώ όταν γίνεται μέσω e-banking ή mobile banking για ποσά έως 5.000 ευρώ και από 3 έως 4 ευρώ για 15.000 ευρώ. Στο κατάστημα, η χρέωση είναι από 12 έως 15 ευρώ για ποσά έως 1.000 ευρώ, από 12 έως 17 ευρώ για ποσά έως 5.000 ευρώ, ενώ από 8 έως 40 ευρώ είναι η προμήθεια για εξερχόμενη μεταφορά πίστωσης 15.000 ευρώ. Η λήψη εμβάσματος (εισερχόμενη μεταφορά πίστωσης) 1.000 ευρώ χρεώνεται από 3 έως 4 ευρώ. Ίδια τιμολόγηση ισχύει και για εισερχόμενα εμβάσματα 5.000 ευρώ. Οι χρεώσεις διαμορφώνονται από 5 έως 7 ευρώ για εισερχόμενη μεταφορά πίστωσης 15.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2025 στο εθνικό δίκαιο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία 886 της 13/3/2024 θέτοντας πλαφόν στις προμήθειες στα τραπεζικά εμβάσματα, αφού με τη συγκεκριμένη οδηγία γίνονται υποχρεωτικές οι μεταφορές χρημάτων σε πραγματικό χρόνο, αναγκάζοντας τις τράπεζες να εξομοιώσουν τις προμήθειες μεταξύ απλών εμβασμάτων και instant payments.

Πέραν των προμηθειών, ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η διάθεση των ακινήτων των τραπεζών στην αγορά, με στόχο την συμβολή τους στην εξεύρεση στέγης, αλλά και στη μείωση των τιμών των ακινήτων. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ,  ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, είχε πει ότι υπάρχουν σκέψεις για το εάν θα μπορούσε να αυξηθεί ο συντελεστής του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που οι τράπεζες δεν αξιοποιούν και δεν ρίχνουν στην αγορά. Πάντως, στελέχη της αγοράς σχολιάζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό.

Σημειώνεται ότι και οι τράπεζες θέλουν να απαλλαγούν το ταχύτερο δυνατό από τα ακίνητα στους ισολογισμούς τους, καθώς δουλειά τους δεν είναι να κάνουν real estate. Όμως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μην καθυστερούν οι μεταγραφές και μεταβιβάσεις ακινήτων στα υποθηκοφυλακεία και κτηματολόγια που τρενάρουν για χρόνια τις μεταβιβάσεις. Στην ίδια κατεύθυνση, και οι ανακοπές που ασκούν οι οφειλέτες κατά των πλειστηριασμών, αναβάλουν επί σειρά ετών τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Μείζον θέμα είναι και οι δυσκολίες για τις νομιμοποιήσεις/τακτοποιήσεις των ακινήτων και οι τράπεζες έχουν ζητήσει εδώ και μήνες από την κυβέρνηση, οι μεταβιβάσεις ακινήτων να γίνονται έστω και χωρίς τις τακτοποιήσεις, οι οποίες θα γίνονται αργότερα.  

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Τραμπ: Οι χώρες του NATO να αυξήσουν τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό τους στο 5% του ΑΕΠ τους

admin

Wall Street: Αναταραχή στις μετοχές λόγω των πληθωριστικών πιέσεων – Σε άνοδο και οι αποδόσεις των ομολόγων

admin

Κύπρος: Ανάθεση μελέτης στην Ελληνική Αρχή Ανάπτυξης Λιμένων για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας

admin