Πολιτική

Στο Λονδίνο τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην κορυφή της ατζέντας του

Στο Λονδίνο μεταβαίνει τη Δευτέρα (2.12.2024) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει την πρώτη επίσημη επαφή με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ.

Στην ατζέντα, μεταξύ άλλων, της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ θα βρεθεί και το επίμαχο ζήτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε ένα τάιμινγκ ευνοϊκό για την Ελλάδα, με την κοινή γνώμη της Βρετανίας να στηρίζει το ελληνικό αίτημα και τις διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Βρετανικό Μουσείο να συνεχίζονται, με τις δύο πλευρές να αναζητούν μία λύση αμοιβαία επωφελή.

Όταν ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη λόγω των Γλυπτών…

Πηγές της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στον Βρετανό ομόλογο του, επισημαίνοντας όμως με νόημα ότι πρόκειται για «διαρκές αίτημα» που αυτή τη στιγμή «συζητείται με το… Βρετανικό Μουσείο».

Βέβαια, το γεγονός ότι ο Κιρ Στάρμερ από την εποχή που ήταν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους, εκτιμάται ότι μετρά θετικά.

Ήταν η εποχή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο, σε συνέντευξη του, λίγο πριν συναντήσει τον Ρίσι Σούνακ, είχε θέσει το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τον τότε πρωθυπουργό, σε μια πολιτικά άκομψη κίνηση, να ακυρώνει το προγραμματισμένο, επίσημο τετ α τετ.

Τώρα, εδώ και περίπου πέντε μήνες, ο επικεφαλής του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος είναι πρωθυπουργός της χώρας και το πρωί της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου θα συναντήσει επίσημα τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο κυβερνητικό μέγαρο.

Εξελίξεις μέσα στο 2025…;

Αυτό  το ραντεβού γίνεται περίπου δύο βδομάδες μετά το δημοσίευμα του εμβληματικού «Economist», που ανέφερε ότι το 2025 θα υπάρξουν εξελίξεις. 

«Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί τελικά να μετακινηθούν ή τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» έγραψε το περιοδικό στην ετήσια έκδοση του για τις προβλέψεις της επόμενης χρονιάς, επισημαίνοντας ότι από τη μια το Βρετανικό Μουσείο και από την άλλη η Βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα.

«Ένας νόμος του 1963 απαγορεύει στο Μουσείο να παραχωρήσει τους θησαυρούς του και η κυβέρνηση δεν είναι πιθανόν να τον αλλάξει», υπογράμμιζε το Economist, όμως αμέσως μετά διευκρίνιζε πως τόσο ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν,  όσο και ο νέος διευθυντής του, ο «μεταρρυθμιστής», όπως τον χαρακτήριζε, Νίκολας Κάλιναν, είναι υπέρ της λύσης ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού των γλυπτώς «με αντάλλαγμα ίσως άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα», όπως έγραφε χαρακτηριστικά.

Η δέσμευση Στάρμερ ότι… δεν θα σταθεί εμπόδιο

Παράλληλα δε, έκανε αναφορά στη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, πως αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ο ίδιος δεν θα σταθεί εμπόδιο.

Τόνιζε δε, πως τα διαχρονικά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου ότι αποτελεί τον μοναδικό θεματοφύλακα των Γλυπτών έχουν καταρριφθεί εκ των πραγμάτων.

Η ελληνική θέση παραμένει σταθερή… Η Αθήνα, όπως έχει δηλώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκει τον επαναπατρισμό και την επανένωση των Γλυπτών, ώστε το μνημείο να εκτίθεται στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Στάρμερ και οι επιδιώξεις της Αθήνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κεντρικό βάρος των συζητήσεων των κ.κ. Μητσοτάκη και Στάρμερ δεν θα δοθεί στο συγκεκριμένο θέμα…

Καταρχάς, γιατί οι συζητήσεις επίσημα γίνονται με το Βρετανικό Μουσείο και φέρονται να κυλούν σε καλό δρόμο.

Και δεύτερον, γιατί η πρώτη επίσημη συνάντηση γίνεται σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τη Δύση και στην ατζέντα βρίσκονται οι εξελίξεις στα δύο μεγάλα πολεμικά μέτωπα, της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για επανεκκίνηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναμένεται να δοθεί έμφαση στη συνεργασία στους τομείς της Ναυτιλίας, της έρευνας και της καινοτομίας και του Τουρισμού (το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα).

Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί και το Μεταναστευτικό – καθώς, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα αναγνωρίζεται στη Μεγάλη Βρετανία ως επιτυχημένο παράδειγμα, ιδιαίτερα στη φύλαξη και προστασία των συνόρων – όπως και ο συντονισμός των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την διετία 2025 – 26.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Μετρό Θεσσαλονίκης: Το μενταγιόν της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τις ράγες έκλεψε την παράσταση

admin

«Ασπίδα» στον Ευάγγελο Αποστολάκη 6 βουλευτές που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – «Οι έδρες ανήκουν στη Δημοκρατία μόνο»

admin

Ευάγγελος Αποστολάκης: Η επιστολή της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της Βουλής

admin