«Πριν από τις εκλογές, ήμουν κατενθουσιασμένη», αλλά μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ επί της Κάμαλα Χάρις στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο «αισθανόμουν άρρωστη. Τώρα, είμαι μουδιασμένη», γράφει η 35χρονη Λόρεν σε μετεκλογική έρευνα της Washington Post στις ΗΠΑ.
«Όταν αναλύουμε τους αριθμούς για το ποιοι ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι σαφές ότι οι άντρες ήθελαν να κρατήσουν την εξουσία. Ο σεξισμός κέρδισε αυτές τις εκλογές», είναι το σχόλιο της 36χρονης Μπόνι.
«Μέσα από τις φωνές 70 εκατομμυρίων ανθρώπων η Αμερική αποκάλυψε μια ανατριχιαστική αλήθεια: αυτή η χώρα παραμένει τόσο βαθιά ρατσιστική και βουτηγμένη στον μισογυνισμό όσο ποτέ άλλοτε», εκτιμά η 28χρονη Νόρα.
Η 20χρονη Λέα έχει διαφορετική γνώμη.
«Δεν είμαι ούτε ιδιαίτερα χαρούμενη, ούτε και λυπημένη. Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο Τραμπ ΔΕΝ πρόκειται να σκοτώσει την Αμερική», αναφέρει στο δικό της μήνυμα.
«Μου έλεγαν ότι αν δεν ψηφίσω την Κάμαλα μισώ τις γυναίκες, αλλά ρωτώντας το λογο κανείς δεν μου έδωσε μια τεκμηριωμένη απάντηση»…
Ανεξαρτήτως πολιτικής θέσης και θεώρησης του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, ήταν μια αναμέτρηση που εξελίχθηκε λίγο-πολύ σε «μάχη των φύλων».
Μια Αφροαμερικανή με ινδικές ρίζες αντιπρόεδρος και ένας λευκός πρώην πρόεδρος διεκδίκησαν τον Λευκό Οίκο, με τη μεν να προτάσει το θέμα των αμβλώσεων προσδοκώντας σε μαζική κινητοποίηση των γυναικών ψηφοφόρων, τον δε να χρησιμοποιεί σεξιστική ρητορική για να διευρύνει την εκλογική βάση του με τους συνήθως αδιάφορους για την πολιτική νεαρούς άντρες.
«Καθώς οι Δημοκρατικοί συμβιβάζονται με την μεγάλη ήττα τους», γράφει ο Economist, «ορισμένοι έχουν αρχίσει να δείχνουν προς μια δελεαστικά απλοϊκή -και βολικά στερούμενη αυτοκριτικής- εξήγηση: φταίει ο σεξισμός».
«Αρκετά ειδησεογραφικά πρακτορεία υπονόησαν ότι η Αμερική απλώς δεν είναι έτοιμη να εκλέξει μια γυναίκα πρόεδρο, καθώς οι ψηφοφόροι απέρριψαν για δεύτερη φορά μια υποψήφια για το ανώτατο αξίωμα».
Η αλήθεια δείχνει να βρίσκεται κάπου στη μέση.
Διχασμένη γυναικεία ψήφος
Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος δείχνει ότι η Κάμαλα Χάρις πήρε πράγματι «κεφάλι» στη γυναικεία ψήφο, με 53% έναντι 46% του Τραμπ.
Όμως η διαφορά ήταν σαφώς μικρότερη από αυτή που είχαν εξασφαλίσει έναντι του Ντόναλντ Τραμπ οι δύο προηγούμενοι προεδρικοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών: ο Τζο Μπάιντεν το 2020 και η Χίλαρι Κλίντον το 2016.
Αντιστρόφως, ο Ρεπουμπλικανός πρώην και νυν νεοεκλεγείς πρόεδρος κατάφερε αυτή τη φορά να αυξήσει το δικό του μερίδιο στη γυναικεία ψήφο (+2% σε σχέση με το 2020).
Η υποστήριξή του παρέμεινε σταθερή μεταξύ των λευκών γυναικών -λίγο περισσότερες από τις μισές τον υποστήριξαν, όπως και το 2020.
Σημείωσε επίσης αύξηση ποσοστών στις τάξεις των ανδρών ψηφοφόρων, που πρακτικά του χάρισαν τη νίκη.
Σύμφωνα μάλιστα με το APVoteCast, ενώ στους άνω των 45 ετών η μετατόπιση προς τον Τραμπ ήταν οριακή σε άνδρες και σε γυναίκες, η τάση ήταν σαφώς μεγαλύτερη στους κάτω των 45, και στα δύο φύλα.
Στις δε δέκα πολιτείες όπου έγιναν παράλληλα τοπικά δημοψηφίσματα επί νομοθετικών προτάσεων για μεγαλύτερη προστασία των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, έρευνα της αμερικανικής ΜΚΟ Kaiser Family Foundation κατέγραψε ένα ακόμη μεγαλύτερο παράδοξο.
«Αξιοσημείωτο ποσοστό όσων ψήφισαν υπέρ της προστασίας του δικαιώματος στην άμβλωση, ψήφισαν επίσης τον Τραμπ», αναφέρει.
Κάπως έτσι λοιπόν, σχολιάζει το New Yorker, «το ροζ κύμα στο οποίο ήλπιζαν οι Δημοκρατικοί -ένα διψήφιο χάσμα μεταξύ των φύλων, που θα άλλαζε το παιχνίδι υπέρ της Χάρις- δείχνει να χάθηκε στην κόκκινη θάλασσα» των Ρεπουμπλικανών.
Μια πιθανή εξήγηση δίνει μια από τις τελευταίες προεκλογικές δημοσκοπήσεις της ίδιας ΜΚΟ.
Κατέγραφε ως κορυφαίο πολιτικό ζήτημα των γυναικών ψηφοφόρων το υψηλό κόστος ζωής, με 36% .
Ακολουθούσαν οι απειλές κατά της δημοκρατίας (24%) και με 13% το μεταναστευτικό και οι αμβλώσεις.
Το τελευταίο ζήτημα ήταν αντίθετα το κορυφαίο για το 40% των ερωτηθέντων γυναικών ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών.
Infowars Ultimate Trump YMCA Dance Compilation
Celebrating Trumps Victory For All Americans.
MAGA: Make America Great Again
MAHA: Make America Healthy Again
MAWA: Make America Wealthy AgainWatch And Share The Livestream: https://t.co/yZgJmwQSoA pic.twitter.com/Blem7HTB5W
— Alex Jones (@RealAlexJones) November 12, 2024
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και των μάτσο «bros»
Η συντριπτική ήττα των Δημοκρατικών -και για την προεδρία, αλλά και στα δύο σώματα του Κογκρέσου- ήταν σαφώς πολυπαραγοντική.
Σε μια σταχυολόγηση των λόγων, ανάλυση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Brookings Institution επισημαίνει την αποδοκιμασία της προεδρίας Μπάιντεν και λανθασμένες προεκλογικές επιλογές της Χάρις, συμπεριλαμβανομένης της βαρύτητας που έδωσε προεκλογικά στο θέμα των αμβλώσεων, αντί στην οικονομική πολιτική, αποξενώντας ψηφοφόρους της εργατικής τάξης.
Ο Τραμπ αντίθετα «πυροβολούσε» τους Δημοκρατικούς για τον πληθωρισμό και το μεταναστευτικό, ενόσω διακήρυττε με τοξική αρρενωπότητα ότι «είτε αρέσει στις γυναίκες, είτε όχι, θα τις προστατεύσω».
Πρακτικά αποδέκτες του τελευταίου μηνύματος ήταν οι νεαροί άντρες και ειδικότερα «ένας συγκεκριμένος τύπος, του λεγόμενου “bro”» (ελληνιστί «αδερφού»), εξηγεί σε ένα ενδιαφέρον άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Σε γενικές γραμμές, επισημαίνει, οι «broς» είναι ετεροφυλόφιλοι. Δεν ενδιαφέρονται πολύ για την πολιτική.
«Θέλουν απλά να έχουν αρκετά χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό, έναν αξιόπιστο κύκλο ανδρών φίλων, μια γυναίκα που ονειρεύεται να παντρευτεί και τελικά μια οικογένεια», γράφει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλίς Χάστερς -κόρη μιας Αφροαμερικανής και ενός Γερμανού, γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κολωνία.
Αντί των παραδοσιακών ΜΜΕ, οι «bros» προτιμούν podcasts «που προβάλλονται ως ασφαλής χώρος για τα λεγόμενα «ακυρωμένα» αρσενικά, όπου οι μεγάλες ρηχές συζητήσεις μπορούν να ανθίσουν χωρίς όρια».
«Θρηνούν τον κόσμο πριν από το κίνημα #MeToo, όταν μπορούσαν να λένε και να κάνουν ό,τι θέλουν».
«Ταιριάζουν πολύ με τον Τραμπ γιατί μοιράζονται μια αξία πάνω από όλα: την πίστη», αναφέρει, «ακόμη κι όταν δεν επιδοκιμάζουν συμπεριφορές των φίλων τους, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, η άρνηση του δικαιώματος της γυναικείας αυτοδιάθεσης ή η υπονόμευση της δημοκρατίας».
Κάπως έτσι λοιπόν, «υπό τον Τραμπ, οι “bros” συγκεντρώθηκαν ξανά και τώρα αντεπιτίθενται».
Ήδη κατακλύζουν τα social media με μισογυνικές αναρτήσεις του τύπου: «το σώμα σου, η επιλογή μου».
Πηγή: www.in.gr