Οικονομία

Επί τάπητος η αύξηση των εισπράξεων από χρέη στα ταμεία – Το σχέδιο του ΕΦΚΑ και οι προτάσεις για γενναίες λύσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο του ΕΦΚΑ για την πραγματοποίηση μίας σε βάθος ανάλυση του χαρτοφυλακίου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr.

Τα πρώτα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής αποτυπώθηκαν στην τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το γ’ τρίμηνο του 2024,, σύμφωνα με την οποία καταγράφηκαν οφειλές των 9,8 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ με «πολύ χαμηλή εισπαξιμότητα», οι οποίες «αφορούν εργοδότες πτωχευμένους, εργοδότες σε καθεστώς εκκαθάρισης, εργοδότες με οφειλές πριν από την εφαρμογή του συστήματος ασφάλισης μέσω ΑΠΔ, που δεν έχουν ποτέ υποβάλει ΑΠΔ και που δεν έχουν ποτέ καταβάλει ποσά στο ΚΕΑΟ, καθώς και οφειλές ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr, θα ακολουθήσουν και άλλα στάδια ανάλυσης του χαρτοφυλακίου.

Στόχος αυτής του ξεκαθαρίσματος του τοπίου των οφειλών είναι η λήψη νέων πρωτοβουλιών για την παραπέρα αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΦΚΑ από την πλευρά των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την ίδια ώρα που το περασμένο τρίμηνο σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ με πάνω από 515 εκατ. ευρώ να μπαίνουν στα «ταμεία» των ταμείων.

Μέσω της αύξησης της εισπραξιμότητας των χρεών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα αυξηθούν τα συνολικά τα έσοδα του ΕΦΚΑ και έτσι γενικότερα του δημοσίου (δεδομένου ότι ο ΕΦΚΑ εισπράττει και τις εισφορές της ΔΥΠΑ και του ΕΟΠΥΥ), γεγονός που μπορεί να επιτρέψει μεγαλύτερη μείωση των εισφορών σε σχέση με εκείνη που ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση (-1% το 2025 και -0,5% το 2027), αλλά και υψηλότερα επιδόματα και έκτακτες παροχές προς τους ασφαλισμένους και τους κοινωνικά ευάλωτους.

Κύκλοι της αγοράς με τους οποίους ήλθε σε επαφή το newsit.gr, σχολιάζοντας τη δημοσίευση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ με «πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα», αναφέρουν πως είναι πλέον καιρός το κράτος να λάβει πιο γενναίες και ρεαλιστικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της μείωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών, τόσο των (πρακτικά) μη εισπράξιμων και υπέρογκων (πχ θανόντων χωρίς κληρονόμους κλπ.), όσο και των εισπράξιμων -κύριων- οφειλών, ιδίως εκείνων που αφορούν επιχειρηματίες με πρόσφατα ληξιπρόθεσμα χρέη, πέραν της μόνιμα ανοιχτής πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Φορολογικό νομοσχέδιο: Περιθώριο έως 16 Απριλίου για την αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

admin

Δημήτρης Μελαχρινός (Spitogatos): Η άνοδος της αγοράς ακινήτων θα συνεχιστεί

admin

Με το «όπλο παρά πόδα» οι Βρυξέλλες για τους αναμενόμενους δασμούς Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα

admin