«Καμπάνα» και όχι απλώς… «καμπανάκι» κρούει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ για την συνέχιση των διαδικασιών για την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο της Φρανκφούρτης σήμερα (22.11.2024), επικεφαλής της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ ότι η αδράνεια της περιοχής της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο από τότε που εμφανίστηκε στην ίδια εκδήλωση το 2023 με το ίδιο περίπου μήνυμα. «Από πέρυσι, η φθίνουσα θέση της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας έχει έρθει πιο ξεκάθαρα στο φως», είπε.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι ο συνεχιζόμενος αγώνας της Ευρώπης για καινοτομία και το θλιβερό γεωπολιτικό σκηνικό καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ενοποίησης των κεφαλαιαγορών της, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης είναι πλέον αδιαμφισβήτητο. Το γεωπολιτικό περιβάλλον έχει επίσης γίνει λιγότερο ευνοϊκό, με αυξανόμενες απειλές για το ελεύθερο εμπόριο από όλες τις γωνιές του κόσμου».
Από εκείνη την ομιλία για το 2023, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακατάλαβε (με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου 2024) τον Λευκό Οίκο, ενώ οι επανειλημμένες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναβιώσει τη μακροχρόνια πρωτοβουλία της για μια Ένωση Κεφαλαιαγορών έχουν ουσιαστικά oδηγηθεί σε αδιέξοδο. Τώρα και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της, η Γερμανία και η Γαλλία, αντιμετωπίζουν πολιτική στασιμότητα, με το Βερολίνο να οδεύει προς εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.
«Η επείγουσα ανάγκη για την ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών μας έχει αυξηθεί», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Αυτή η αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη δεν έχει αντιστοιχηθεί με απτή πρόοδο», σημείωσε η ίδια.
Η ίδια αφηγήθηκε μια ιστορία του τέλματος των Βρυξελλών σχετικά με το σχέδιο, με «55 κανονιστικές προτάσεις και 50 μη νομοθετικές πρωτοβουλίες» να έχουν αφιερωθεί στο θέμα από το 2015.
«Το εύρος έχει έρθει εις βάρος του βάθους», είπε. «Αυτό επέτρεψε στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κεφαλαιοαγορών να διαλυθεί από εθνικά συμφέροντα που βλέπουν τη μία ή την άλλη πρωτοβουλία ως απειλή».
Το αποτέλεσμα είναι ένα σκηνικό όπου οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αποταμιεύουν περίπου το 1/3 των συνολικών οικονομικών τους περιουσιακών στοιχείων, σε σύγκριση με το ένα 10% στις ΗΠΑ, καθιστώντας τους «πολύ λιγότερο πλούσιους από ό,τι θα μπορούσαν να είναι».
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της περιοχής είναι «εξαιρετικά κατακερματισμένες», παρατήρησε η Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι πέρυσι η ΕΕ είχε 295 τόπους διαπραγμάτευσης.
Παράλληλα με τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς», η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές διορθώσεις θα μπορούσαν να μιμηθούν την υπερεθνική προσέγγιση δύο επιπέδων που υιοθετείται για τον ανταγωνισμό ή την τραπεζική εποπτεία. Μια άλλη επιλογή θα ήταν να δημιουργηθεί «ένα ξεχωριστό νομικό καθεστώς της ΕΕ στο οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιλέξουν να καθίσουν παράλληλα με τα διάφορα εθνικά καθεστώτα».
Οι συνάδελφοι της Λαγκάρντ στο Διοικητικό Συμβούλιο μοιράζονται την ανησυχία της. Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau -ο οποίος θα εμφανιστεί στην ίδια εκδήλωση με την επικεφαλής της ΕΚΤ την Παρασκευή- έγραψαν ένα κοινό σχόλιο για τις εκδόσεις της Παρασκευής της Frankfurter Allgemeine Zeitung και της Le Monde για να παροτρύνουν να αναλάβουν δράση.
«Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων βασίζεται σε δύο βασικά στοιχεία: μια ολοκληρωμένη τραπεζική ένωση και μια αναπροσανατολισμένη ένωση κεφαλαιαγορών», ανέφεραν. «Πρέπει να επενδύσουμε και διαθέτουμε τους απαραίτητους πόρους (οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα ανέρχονται σε πάνω από 300 δισ. ευρώ ετησίως). Όμως, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, εξακολουθούμε να στερούμαστε ενός κατάλληλου μηχανισμού διαμεσολάβησης – ιδίως μέσω μετοχικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων».
Η Λαγκάρντ δήλωσε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει «να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό των δημόσιων αναπτυξιακών τραπεζών μας, ιδίως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για τη συγκέντρωση κινδύνων και τη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων».
«Μπορούν να γίνουν περισσότερα για να απελευθερωθεί το δυναμικό της ΕΤΕπ και να μπορέσουμε να φτάσουμε ταχύτερα τους ομολόγους μας», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ. «Ειδικότερα, η ΕΤΕπ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τους πόρους της πιο αποτελεσματικά και να παρέχει μια ευρύτερη ποικιλία μέσων για τη στήριξη πρωτοποριακών καινοτομιών, ιδίως όταν πρόκειται για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων σε πρώιμο στάδιο».
Πηγή: www.newsit.gr