Οικονομία

Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την υποχρεωτικότητα του μέτρου – Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Η κλεψύδρα αδειάζει για χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες ενώ είναι υπόχρεες, δεν έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν ακόμα τα προβλεπόμενα της Α’ φάσης ισχύος του μέτρου του ψηφιακού δελτίου αποστολής.

Συγκεκριμένα, το ψηφιακό δελτίο αποστολής, μεταρρύθμιση η οποία εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού και αξιοποίηση όλων των αναγκαίων τεχνολογιών προκειμένου να μην αποκρύπτονται έσοδα στο εμπόριο και το «μάτι» της εφορίας να είναι ξάγρυπνο real time, προσδιορίζοντας την κίνηση των αγαθών και τους αναλογούντες φόρους, θα λειτουργεί προαιρετικά έως τις 30 Νοεμβρίου 2024. Από την 1η Δεκεμβρίου, ωστόσο, το μέτρο γίνεται υποχρεωτικό για μία σειρά επιχειρήσεων.

Ωστόσο, αυτή η Α’ φάση ισχύος του μέτρου αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες εταιρειών, χωρίς μάλιστα να εκτείνεται στο σύνολο των υποχρεώσεων οι οποίες θα μπουν σε πλήρη εφαρμογή μελλοντικά. Συγκεκριμένα, η Α’ Φάση περιλαμβάνει μόνο βασικές Λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA, όπως:

  • Έκδοση παραστατικών,
  • Διαβίβαση δεδομένων στο myDATA και ενημέρωση του λήπτη,
  • Δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων κατά τη διάρκεια αυτών με τη σάρωση QR Code που απεικονίζονται στα παραστατικά διακίνησης.

Στην επόμενη φάση, θα προστεθούν περαιτέρω λειτουργίες, όπως την ψηφιακή παρακολούθηση φορτώσεων/μεταφορτώσεων, παραλαβή παραστατικών και αγαθών με τη σάρωση QR Code των παραστατικών διακίνησης κ.α.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες από 1η Δεκεμβρίου 2024 είναι υπόχρεες να τηρούν τα ανωτέρω «εισαγωγικά» μέτρα του ψηφιακού δελτίου αποστολής είναι όσες έχουν ετήσιο τζίρο άνω των 200.000 ευρώ.

Τα αναχώματα, φυσικά, δεν λείπουν. Ενώ η εφαρμογή timologio της ΑΑΔΕ είναι online και λειτουργική, θα πρέπει και οι τεχνικές εταιρείες να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον όγκο της δουλειάς που απαιτείται για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων των υπόχρεων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται, πως μία αντίστοιχη συνθήκη που παρατηρήθηκε λόγω της ανάγκης διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, οδήγησε σε «έμφραγμα» τις τεχνικές εταιρείες που δεν προλάβαιναν να καλύψουν την τεράστια ζήτηση.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Έρχεται καθολική εφαρμογή myDATA, ηλεκτρονικό τιμολόγιο, ψηφιακό πελατολόγιο και δελτίο αποστολής – Τι θα κάνουν οι ΔΕΟΣ

admin

Τράπεζες: Κέρδη και μερίσματα στις επαφές με τους επενδυτές στο Λονδίνο

admin

Ξεπέρασε τα 99.000 δολάρια το Bitcoin

admin