Ευ Ζην

«Όλοι χρειαζόμαστε λίγη ελπίδα»: Η μαχήτρια Σαρλίζ Θερόν βραβεύθηκε για τον ακτιβισμό της | in.gr

«Μεγάλη μου τιμή!» είπε η Σαρλίζ Θερόν, 49, όταν τον Σεπτέμβριο της ανακοινώθηκε ότι θα είναι και η ακτιβίστρια της χρονιάς για τη ΜΚΟ Baby2Baby αναγνωρίζοντας το πολυετές έργο της για τα μη προνομιούχα παιδιά, τις γυναίκες και τον HIV στην Αφρική -όλα θέματα μόνιμα στην ατζέντα της επιδραστικής νοτιοαφρικανής που είναι πολλά περισσότερα από μια διάσημη ακόμη.

Η Σαρλίζ Θερόν εμφανίστηκε στη σκηνή του ετήσιου gala της ΜΚΟ το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, στο Pacific Design Center στο Δυτικό Χόλιγουντ για να παραλάβει το βραβείο Giving Tree Award 2024 ως η διάσημη που με το έργο της έχει βελτιώσει ζωές.

Η εκδήλωση προσέλκυσε πάνω από 800 καλεσμένους, συμπεριλαμβανομένων διασημοτήτων, στελεχών και ισχυρών της βιομηχανίας του θεάματος με φιλανθρωπική ατζέντα.

«Η Σαρλίζ είναι αφοσιωμένη πρωταθλήτρια που υπερασπίζεται μια καλύτερη ζωή για ευάλωτες γυναίκες και κορίτσια και μας εμπνέει. Την θαυμάζουμε»

Με ένα ποσό ρεκόρ 17 εκατομμυρίων δολαρίων που συγκεντρώθηκαν για τη χρηματοοικονομική υποστήριξη του έργου της ΜΚΟ που έχει αποστολή να παρέχει είδη πρώτης ανάγκης σε παιδιά που βρίσκονται στη φτώχεια, το gala ήταν κάτι παραπάνω από μια ευκαιρία για τη Σαρλίζ Θερόν να υπενθυμίσει το έργο της και την έμπρακτη ευαισθητοποίηση της σχετικά με την προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της πρωτοβουλίας της στην Αφρική, το Charlize Theron Africa Outreach Project (CTAOP).

Γνωστή για την αφοσίωσή της στην υπεράσπιση των γυναικών και των παιδιών, η Θερόν ευχαρίστησε για την τιμή με μια παθιασμένη ομιλία, επαινώντας το έργο του Baby2Baby και την αποστολή του να φέρει ελπίδα και αξιοπρέπεια σε ευάλωτες οικογένειες.

«Όλοι χρειαζόμαστε λίγη ελπίδα», είπε η Θερόν. «Στον πυρήνα αυτού που κάνει το Baby2Baby είναι η ισότητα, η αξιοπρέπεια και η συμπόνια».

Άλλες διάσημες που έχουν τιμηθεί για το έργο τους στο παρελθόν από τη ΜΚΟ Baby2Baby είναι μεταξύ άλλων η Σάλμα Χαγιέκ-Πινό, Kιμ Καρντάσιαν, Τζένιφερ Γκάρνερ και Ντρου Μπάριμορ.

Η Θερόν βραβεύθηκε για τις πολλαπλές πρωτοβουλίες της σε θέματα που εκτείνονται από την πρόληψη της έμφυλης βίας και του HIV μεταξύ των νέων μέχρι τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Αφρική, που είναι και η ήπειρος καταγωγής της.

Η σταρ, η οποία είναι επίσης μητέρα δύο παιδιών, είναι και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών πέρα από ιδρύτρια του Charlize Theron Africa Outreach Project (CTAOP), του  ιδρύματος που στοχεύει να προωθήσει την υγεία και την ασφάλεια των νέων στην πατρίδα της.

«Η Σαρλίζ είναι αφοσιωμένη πρωταθλήτρια που υπερασπίζεται μια καλύτερη ζωή για ευάλωτες γυναίκες και κορίτσια και μας εμπνέει. Την θαυμάζουμε» σχολίασαν οι συνιδρύτριες του B2B, Nόρα Ουάινσταϊν και Κέλι Σόγιερ Πάτρικοφ.

Η Σαρλίζ Θερόν είναι αφοσιωμένη στο καλό

Από το 2007 όταν και ίδρυσε το CTAOP η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και οι συνεργάτες της παλεύουν μπροστά σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις και προβλήματα.

«Δεν είναι ότι είμαι προκατειλημμένη επειδή κατάγομαι από τη Νότια Αφρική. Είναι ένα από εκείνα τα μέρη που είναι πραγματικά ξεχωριστά. Μπορείτε να ρωτήσετε οποιονδήποτε έχει πάει», είπε η ηθοποιός και παραγωγός σε συνέντευξή της στο Town & Country.

Ωστόσο το να μεγαλώνει εκεί τη δεκαετία του 1980, εν μέσω της εμφάνισης του AIDS -η νόσος που εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα- ήταν τραυματικό για εκείνη.

«Ήμουν περίπου 10 ετών και οι άνθρωποι γύρω μου πέθαιναν και φοβόντουσαν. Τώρα γνωρίζουμε ότι επρόκειτο για τον ιό HIV και το AIDS, αλλά τότε δεν είχαν πολλοί άνθρωποι αυτή την πληροφορία. Με στιγμάτισε από νεαρή ηλικία, ήταν τόσο θλιβερή εμπειρία που ήταν πάντα δύσκολη στο να την αποτινάξω» έχει πει.

«Μέσα από τη δράση μου με την CTAOP, έχω δει από πρώτο χέρι τη δύναμη που όλοι μπορούμε να έχουμε όταν επενδύουμε στους νέους και τις κοινότητες, όταν συμμετέχουμε με όλο μας το είναι στο χτίσιμο ενός δίκαιου κόσμου»

Αυτές οι μνήμες ήταν και ένα από τα κίνητρα της να ιδρύσει το Charlize Theron Africa Outreach Project μπαίνοντας στη μάχη για τη ζωή των μη προνομιούχων τηα πατρίδας της.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα ζουν με τον ιό HIV, ενώ η βία στη χώρα παραμένει ανεξέλεγκτη. Κάθε μέρα καταγγέλλονται περισσότεροι από 100 βιασμοί, αλλά μόνο ένα στα εννέα θύματα το καταγγέλλει και μόνο το 2% των καταδικάζεται. Κατά τη διάρκεια την πανδημίας η έμφυλη βία κλιμακώθηκε δραστικά.

«Οι άνθρωποι έπρεπε να μείνουν στο σπίτι με τους θύτες τους. Υπήρχε μια γυναικοκτονία στη Νότια Αφρική και κανείς δεν μιλούσε πραγματικά γι’ αυτήν», ανέφερε η σταρ.

Από την έναρξή τους το 2007, τα προγράμματα που υποστηρίζονται από το CTAOP έχουν αγγίξει περισσότερους από 4,1 εκατομμύρια νέους με προγράμματα πρόληψης της έμφυλης βίας ενώ προωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση και την παιδεία.

«Μέσα από τη δουλειά μου με την CTAOP, έχω δει από πρώτο χέρι τη δύναμη που όλοι μπορούμε να έχουμε όταν επενδύουμε στους νέους και τις κοινότητες, όταν συμμετέχουμε με όλο μας το είναι στην αποστολή αυτή, στο χτίσιμο ενός πιο δίκαιου κόσμου» είπε στη βράβευση της.


Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Έρωτες, χρήματα και τραγωδίες: Η πολυτάραχη ζωή της Gloria Vanderbilt | in.gr

admin

National Geographic: Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του 2024 είναι ένα καλειδοσκόπιο θαυμάτων | in.gr

admin

Ό ένας στους τρεις άντρες αμφισβητεί τις γυναίκες θύματα βίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα | in.gr

admin