Οικονομία

Κίνα: Ξεκίνησαν ήδη να φεύγουν εταιρείες ως αντίδραση στα σχέδια Τραμπ για αύξηση των δασμών

Έχουν ήδη ξεκινήσει να μεταφέρουν την παραγωγή προϊόντων τους κάποιες εταιρείες εκτός Κίνας, καθώς μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ ενισχύονται οι πιθανότητες αύξησης δασμών σε εισαγόμενα αγαθά, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Bloomberg.

Ειδικότερα, η εταιρεία λιανικής πώλησης παπουτσιών Steven Madden επιταχύνει τα σχέδιά της να μεταφέρει την παραγωγή της εκτός Κίνας, ενώ για την ώρα στοχεύει στη μείωση των προϊόντων που κατασκευάζονται εκεί κατά 40% εντός του επόμενου έτους, από τον προηγούμενο στόχο της μείωσης κατά 10%.

«Από χθες το πρωί, θέτουμε αυτό το σχέδιο σε εφαρμογή», δήλωσε χθες (7.11.2024) ο διευθύνων σύμβουλος, Έντουαρντ Ρόζενφελντ, στους αναλυτές κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εταιρείες τρέχουν να προλάβουν τους πιθανούς δασμούς και προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην τιμή των καθημερινών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς 60% στα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα και έως και 20% σε είδη από άλλες χώρες, για να ενθαρρύνει την εγχώρια παραγωγή. Οι εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ βασίζονται εδώ και καιρό σε κινεζικά εργοστάσια, επειδή μπορούν να παράγουν φθηνότερα προϊόντα.

«Αν σκεφτόμαστε μια νέα πολιτική με σημαντικούς δασμούς στην Κίνα, αυτό θα έχει όλων των ειδών τις εκτεταμένες επιπτώσεις όχι μόνο στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά και στη συνολική οικονομία», δήλωσε ο Ρόζενφελντ στους αναλυτές.

Ταυτόχρονα, η Church & Dwight έχει ήδη μεταφέρει μέρος της παραγωγής από την Κίνα, κυρίως για την επιχείρηση στοματικής υγιεινής Waterpik.

Οι εταιρίες ανάπτυξης βιομηχανικών πάρκων προσλαμβάνουν προσωπικό με γνώση κινεζικών και ετοιμάζουν εκτάσεις γης για την οικοδόμηση εργοστασίων, σε μια ένδειξη του πώς ο Τραμπ, που αναλαμβάνει καθήκοντα τον Ιανουάριο, μπορεί να οδηγήσει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες σε ανακατάταξη.

Από τα 90 εργοστάσια που άνοιξαν φέτος σε βιομηχανικά πάρκα τα οποία διαχειρίζεται σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία η ταϊλανδέζικη Amata Corp, περίπου τα δύο τρίτα έχουν εταιρίες που μεταφέρουν εγκαταστάσεις τους εκτός Κίνας, δήλωσε ο Βίκρομ Κρομαντίτ, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας. Ο Τραμπ θα είναι «μεγάλο χτύπημα» για την Κίνα, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί πιθανόν ο αριθμός των εταιριών που θέλουν να μεταφερθούν από εκεί σε άλλες χώρες στη νοτιοανατολική Ασία δήλωσε ο ίδιος.

Η Ταϊλάνδη, που αποτελεί κέντρο της αυτοκινητοβιομηχανίας στην περιοχή, έχει προσελκύσει πάνω από 1,4 δισεκ. δολάρια σε επενδύσεις από κινεζικές εταιρίες αυτοκινήτων στην ταχέως αναπτυσσόμενή της βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

Ωστόσο συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι, ειδικά καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τραμπ ίσως εξετάσει την επιβολή δασμών σε εισαγωγές και από άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, δήλωσε ο Λάιφ Σνάιντερ, επικεφαλής της διεθνούς δικηγορικής εταιρίας Luther στο Βιετνάμ.

Το Βιετνάμ, βασικός εξαγωγέας στις ΗΠΑ με διμερές εμπορικό πλεόνασμα 90 δισεκ. δολαρίων μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, ετοιμάζεται για αστάθεια υπό την ηγεσία του Τραμπ.

«Ο Τραμπ θα πρέπει να διαλέξει –μπορείς να είσαι κατά της Κίνας αλλά θα χρειαστείς να έχεις κάποιους φίλους στη νοτιανατολική Ασία», δήλωσε η Τζαριπόρν από τον όμιλο WHA. «Είναι διαπραγματευτής, άρα θα διαπραγματευθούμε».

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Παπουτσάνης: Διανομή προσωρινού μερίσματος 0,03 ευρώ ανά μετοχή

admin

Χατζηδάκης: «Αναγέννηση» της μεταποίησης και της βιομηχανίας από το 2019

admin

ΗΠΑ: «Έτρεξε» με 2,6% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

admin