Η αναμόρφωση με γνώμονα τη δικαιοσύνη της επιδοματικής πολιτικής, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του Δημογραφικού αλλά και τα προγράμματα στέγασης, απασχόλησαν την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη κατά τη διάρκεια παρουσίας της στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
Εστιάζοντας η κ. Ζαχαράκη στη συζήτηση στην «δουλειά» που γίνεται για την δίκαιη αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής, τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι κατευθύνσεις που λάβαμε από τον Πρωθυπουργό, είναι να αναμορφώσουμε τα κριτήρια των επιδομάτων, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού, δηλαδή των προνοιακών επιδομάτων και όπου δεν υπάρχουν προϋποθέσεις να τεθούν οι κατάλληλες και δίκαιες. Γιατί τα επιδόματα μπορούν να παράγουν περισσότερη αδικία απ΄ότι η ίδια η ευαλωτότητα. Δεν θα είναι μέσα οι άνθρωποι που κρύβουν τα εισοδήματα τους, οι άνθρωποι που δεν δηλώνουν την κινητή και ακίνητη περιουσία τους.
Δεν φταίνε οι ίδιοι, αλλά η «κατασκευή» του συγκεκριμένου επιδόματος. Άρα η βασική κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό είναι καλύτερη στόχευση σε αυτόν/ην που έχει ανάγκη. Όσον αφορά στο κριτήριο του βασικού μισθού είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών» υπογράμμισε η Σοφία Ζαχαράκη, «ενώ ήδη, στο ΥΚΟΙΣΟ δουλέψαμε εδώ και 8 μήνες μαζί με τον ΓΓ Πρόδρομο Πύρρο για το συγκεκριμένο θέμα. Άρα επίκεινται αλλαγές που αφορούν στις προϋποθέσεις, με γνώμονα τον δίκαιο τρόπο, αυξάνονται και τα τρία επιδόματα και, πολύ σημαντικό, δεν θα προσμετράται ένα ποσοστό του εισοδήματος που προέρχεται από τη μισθωτή απασχόληση. Δεν θέλουμε να είναι αντικίνητρο η δουλειά για κάποιον συμπολίτη μας που λαμβάνει επίδομα. Ήδη εφαρμόζεται στο ΕΕΕ και θα το εισάγουμε και στο επίδομα παιδιού και στο επίδομα στέγασης». Η Υπουργός, επεσήμανε ότι το κράτος δίνει πολλά δις ευρώ για τα επιδόματα. «Το ΥΚΟΙΣΟ έχει προϋπολογισμό 4 δις ευρώ από τα οποία τα 3,5 δις ευρώ κατευθύνονται στον ΟΠΕΚΑ».
Αναφορικά με τα προγράμματα στέγασης η Υπουργός τόνισε ότι «η ανάγκη να μπορέσεις να προσφέρεις προσιτή στέγαση μας οδήγησε στη δημιουργία «βεντάλιας» μέτρων, όπως είναι τα προγράμματα «Κάλυψη» μέσω των οποίων πληρώνει το ΥΚΟΙΣΟ το ενοίκιο συμπολιτών μας για 3 χρόνια, τους βρίσκουμε δουλειά και επιδοτούμε την εργασία για ένα χρόνο κ.α., αλλά και το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», ο προϋπολογισμός του οποίου αυξάνεται από 15 εκατ. σε 20 εκατ. ευρώ λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει από τους Δήμους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» τόνισε η Σοφία Ζαχαράκη, «έχει θέσει στεγαστική στρατηγική, μετά από πολλά χρόνια, η οποία και θα επικαιροποιηθεί εντός του 2025. Μέχρι το 2027 θα έχει δώσει η Κυβέρνηση 5 δις ευρώ μέσω των προγραμμάτων της στέγασης. Στη Θεσσαλονίκη, αρχίζει από την προσεχή εβδομάδα, η ανακαίνιση 30 διαμερίσματα σε συνεργασία και με τον Δήμο, προκειμένου να στεγαστούν ευάλωτοι συμπολίτες μας. Επίσης, μέσω της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα παραδώσουμε εντός του 2025, 1.700 ακίνητα (οικόπεδα και διαμερίσματα) του ΥΚΟΙΣΟ προκειμένου να αξιοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς, όπως π.χ. σε έναν σύλλογο γονέων και κηδεμόνων παιδιών με αναπηρία να δημιουργήσει μια στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης, να ανακαινίσουμε διαμερίσματα για γυναίκες που μένουν σε ξενώνες λόγω ενδοοικογενειακής βίας.
Ερωτηθείσα η Υπουργός και για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, υπογράμμισε ότι «το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι ένας μηχανισμός, που ελέγχει όλες τις πολιτικές της Κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα, στους τριτέκνους για τους οποίους πέρασε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σημαντική διάταξη αναφορικά με τις μετεγγραφές οι οποίες θα γίνονται εισοδηματικά κριτήρια.
Επίσης, στο θέμα το στεγαστικό, ισχύει για τους τρίτεκνους και για τους πολύτεκνους, μηδενικό επιτόκιο για το πρόγραμμα «Σπίτι μου Ι». Θέλουμε να ενισχύσουμε τους παιδικούς σταθμούς και θα αρχίσουμε την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος, ώστε από το 2025 να έχουν και απογευματινό πρόγραμμα σε κάποιους δήμους. Επιδιώκουμε να αυξήσουμε τις θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ενισχύοντας έτσι την εντοπιότητα. Αναμένεται σχετική πρόσκληση εντός του Νοεμβρίου που θα αφορά στο πρόγραμμα 70 εκατ. ευρώ για τους Δήμους να αυξήσουν τις θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς». Αξίζει να σημειωθεί όπως τόνισε η Υπουργός ότι ο ΟΟΣΑ δημιούργησε, μετά από σχετικές ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, ένα Παρατηρητήριο για το Δημογραφικό στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: www.newsit.gr