Οικονομία

Handelsblatt: Η Ελλάδα μειώνει γρηγορότερα από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης τον δείκτη χρέους

Με αφορμή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, να καταβάλει τον Δεκέμβριο ακόμα 8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους, η μεγάλη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε δημοσίευμα της στις 26/10 αναφέρεται στη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια στη μείωση του δημόσιου χρέους.

Η πρώην υποψήφια για χρεοκοπία Ελλάδα, υπογραμμίζει η Handelsblatt, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους τα τελευταία χρόνια. Μόλις σε 3 χρόνια, από το 2020 έως το 2023, η Ελλάδα μείωσε κατά 45,1 ποσοστιαίες μονάδες το δείκτη χρέους της και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από 209% το 2020 είχε πέσει στο 163,9% στο τέλος του 2023.

Τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σχεδιάζει την πληρωμή 8 δισ. ευρώ στους πιστωτές της χώρας για δάνεια που έλαβε η Ελλάδα στο ξεκίνημα της κρίσης χρέους τον Μάιο του 2010. Κανονικά οι αποπληρωμές αυτές θα έπρεπε να γίνουν την περίοδο 2026 – 2028. Με την πρόωρη αποπληρωμή, ο υπουργός Οικονομικών θέλει να μειώσει περισσότερο το δημόσιο χρέος της χώρας, αναφέρει η εφημερίδα.

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην έκδοση του Fiscal Monitor την εβδομάδα που πέρασε, προβλέπει πτωτική πορεία για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 29,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 139,4% μέχρι το 2029. Οι αναλυτές στον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope είναι ακόμη πιο αισιόδοξοι. Προβλέπουν ότι το ποσοστό θα μειωθεί στο 132,8% έως το 2029. Με βάση την πρόβλεψη του οίκου Scope, η Ελλάδα θα παραδώσει το «κόκκινο φανάρι» της χώρας με το υψηλότερο ποσοστό δημοσίου χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιταλία το 2028.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Απόβαση 250 ελληνικών επιχειρήσεων στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων στο Παρίσι

admin

Volkswagen: Έρχεται τριπλό λουκέτο σε εργοστάσια στη Γερμανία

admin

Geoaxis: Πάνω από 78% η μέση αύξηση των διαμερισμάτων την τελευταία 10ετια

admin