Οικονομία

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Ποιο είναι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω δανείων και σε ποιους απευθύνεται

Ταμείο χρηματοδοτικής στήριξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω δανείων έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).

Πρόκειται για το νέο, ενισχυμένο, Ταμείο Δανείων της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), το οποίο, μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση του προηγουμένου λόγω εξάντλησης των πόρων, έρχεται να προσφέρει λύσεις χρηματοδότησης επενδύσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης. Έχει ήδη δημοσιευτεί πρόσκληση προς τις τράπεζες για την συμμετοχή σε αυτό, ενώ αναμένεται προσεχώς και η προκήρυξη.

Την εξαγγελία έκαναν πρόσφατα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοινώνοντας την «αναβίωση» του Ταμείου με επιπλέον κεφάλαια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα καταγράφει γρήγορους ρυθμούς και καλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη ΔΑΜ, προκαλώντας έτσι «χαμόγελα» στην Κομισιόν. Το ταμείο δανείων θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μαζί με το αντίστοιχο ταμείο εγγυήσεων.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Το Ταμείο Δανείων ΔΑΜ απευθύνεται σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και την περιοχή της Μεγαλόπολης (Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου).

Σκοπός του είναι να παρέχει 50% άτοκη χρηματοδότηση και δυνατότητα μερικής επιδότησης επιτοκίου για τα 3 πρώτα έτη για το μέρος του δανείου που χρηματοδοτείται από τις συνεργαζόμενες τράπεζες για δάνεια επενδυτικού σκοπού και κεφαλαίων κίνησης.

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ ενώ το χαρτοφυλάκιο δανείων που θα δημιουργηθεί, μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών θα είναι συνολικού ύψους έως 87 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται και στην πρόσκληση προς τις τράπεζες, ένα μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί για την μερική επιδότηση των τόκων κατά 3% για τα 3 πρώτα έτη, για το μέρος του δανείου που χρηματοδοτείται από την τράπεζα, ενώ το υπόλοιπο αφορά στην άτοκη συμμετοχή επί των δανείων που θα παρασχεθούν.

Τέλος, τα δάνεια αυτά δύναται να χρηματοδοτήσουν την ιδιωτική συμμετοχή των επιχειρήσεων σε επενδυτικά σχέδια που συμμετέχουν στις δράσεις επιχορήγησης που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027:

  1. Ενίσχυση Υφιστάμενων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης (De minimis)
  2. Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση Νέων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης (De minimis)
  3. Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων ΜΜΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης (ΓΑΚ)
  4. Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση ΜΜΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» ΕΣΠΑ 2021 – 2027 Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης (ΓΑΚ) καθώς και κάθε άλλης δράσης στήριξης με τη μορφή επιχορηγήσεων που υλοποιείται στις περιοχές αυτές, τηρώντας τα όρια που ορίζουν οι εφαρμοζόμενοι κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Δημόσιο χρέος: Μικρότερο κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ αναμένεται την επόμενη πενταετία

admin

Σούπερ μάρκετ: Η πτώση των τιμών, ο πόλεμος ιδιωτικής – επώνυμης ετικέτας και τα θύματά του

admin

«Πυρετός» πεντάστερων τουριστικών επενδύσεων στη Χαλκιδική

admin