Οικονομία

Ρήξη με Σαμαρά, πιο κοντά με Καραμανλή ο Μητσοτάκης – Πότε αποφασίστηκε η στρατηγική για σνομπάρισμα του Παππά – Το νέο δίπολο! Η παραβατικότητα «με την ανοχή της πολιτείας» στην αγορά καυσίμων, η Sunlight και το giga-factory της Δυτικής Μακεδονίας, πως προχωρά το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η σκληρή γλώσσα Ανδρουλάκη για το σιδηρόδρομο

«Πόλεμος»

Σε «πόλεμο» εξελίσσεται η αντιπαράθεση Σαμαρά – Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα. Μετά την επίθεση την οποία εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «λέγεται ότι μαγειρεύονται καταστροφικές λύσεις» για Αιγαίο και Κύπρο και την απάντηση του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες σε όσους κατηγορούν τον ίδιο και τον υπουργό εξωτερικών για μειοδοσία ότι είναι «πατριώτες της φακής» αν και διαχώρισε τον Αντώνη Σαμαρά, χθες υπήρξε νέα κλιμάκωση.

Επίθεση μέσω Παππά

Μετά την κίνηση του να αποχωρήσει από την ολομέλεια κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης όταν ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του διεμήνυσε ότι δεν αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο που δεν ξέρει και ποιανού αρχηγός είναι του Κασσελάκη, του Φάμελλου, του Γκλέτσου κλπ.  «Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του» τόνισε αφήνοντας αιχμές και για τον πρώην πρωθυπουργό που σε πρόσφατη εκδήλωση αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον Παππά και είχε μία συνομιλία σε ζεστό κλίμα γεγονός που αιφνιδίασε και προκάλεσε κριτική σε βάρος του διότι ο ίδιος δήλωνε ότι θα τους πάει μέχρι τέλους.

Οργή Σαμαρά

Οργισμένος ο πρώην πρωθυπουργός μέσω συνεργατών του μίλησε ευθέως για επίθεση Μητσοτάκη στον Σαμαρά
«όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση…». Οι ίδιοι επανέλαβαν ότι θα πάει τους υπεύθυνους μέχρι τέλους, το εννοεί και ότι ο λόγος της επίθεσης ήταν τα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον. Έγινε αναφορά  και στην νέα Navtex της Τουρκίας που δεν αναγνωρίζει ότι έχουν υφαλοκρηπίδα όχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε η  Χίος. «Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια «σύμφωνα φιλίας» και υποκλίσεις» τόνισαν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αφήνοντας αιχμές και για τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη που είχε χαιρετήσει τον Ερντογάν με υπόκλιση στο προεδρικό.

Διαζύγιο;

«Ουδέν σχόλιο» απάντησε το γραφείο του πρωθυπουργού. Η ρήξη φαίνεται οριστική. Απλώς δεν έχει βγει ακόμα το διαζύγιο. Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να βάζει στην ίδια ζυγαριά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να κινείται στην ίδια γραμμή με τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν χρησιμοποιεί όμως τους ίδιους υψηλούς τόνους ούτε τα συχνά «χτυπήματα» στην κυβέρνηση.

Υπερασπίστηκε Καραμανλή

Στην τριτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στο Νίκο Ανδρουλάκη όταν εκείνος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έσωσε τη χώρα κι αν δεν το είχε κάνει σήμερα ο Μητσοτάκης θα ήταν «πρωθυπουργός της δραχμής». «Όταν γυρνάτε στο 2010, ναι, η ιστορία θα γράφει ότι η χώρα χρεοκόπησε επί των δικών σας ημερών» απάντησε ο πρωθυπουργός στην επωδό του ΠΑΣΟΚ  ότι την χώρα την χρεοκόπησε ο Κώστας Καραμανλής. «Η ιστορία θα γράφει ότι το 2009 σε αυτή την αίθουσα -ήμουν απλός βουλευτής- ψηφίζατε έναν προϋπολογισμό ο οποίος προέβλεπε αύξηση δαπανών, έτσι δεν είναι; Αύξηση δαπανών γιατί «λεφτά υπήρχαν, συνέχισε ο Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. «Και τέσσερις μήνες μετά, δυστυχώς, η χώρα «έσκασε» στα χέρια του».

Προεδρολογία

Υπάρχουν αρκετές φωνές στη ΝΔ για να προταθεί ο Κώστας Καραμανλής για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Έχουν φτάσει και στο Μαξίμου. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε αρνηθεί την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει αν και το φαβορί μοιάζει να είναι ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Εάν πάντως κάνει άνοιγμα σε κάποιον από  τους δυο πρωθυπουργούς αυτός θα είναι ο Καραμανλής. Υπάρχουν και καραμανλικοί που έχουν εκφράσει την διαφωνία τους για τη ταύτιση του πρώην πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έπρεπε να κάνει πίσω στις απόψεις του.

Μητσοτάκης ή Ανδρουλάκης;

Ένα νέο δίπολο διαμορφώνεται με βάση τους πολιτικούς συσχετισμούς. Αν και η ΝΔ έπεσε στο 28,3% στις ευρωεκλογές, παρέμεινε η πολιτικά κυρίαρχη δύναμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, καθώς ο μεν ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαρκή περιδίνηση διάλυσης το δε ΠΑΣΟΚ είχε αφοσιωθεί στην εκλογή αρχηγού. Μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη και μάλιστα μέσα από μια εκλογική διαδικασία η οποία ήταν υποδειγματική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλέον έναν οριοθετημένο αντίπαλο. Μπορεί με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα των εθνικών εκλογών το ΠΑΣΟΚ να μην είναι τυπικά η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά ουσιαστικά στην κοινή γνώμη είναι, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα πνέει τα λοίσθια. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο ΠΑΣΟΚ υψηλά διψήφια και δυναμική ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ μονοψήφια. «Η  ζωή, η πολιτική πραγματικότητα έδειξε το δρόμο» δήλωσε στο NEWSIT στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Οι πολίτες πλέον θα είναι αντιμέτωποι με το δίλημμα Μητσοτάκης ή Ανδρουλάκης; ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ; Και θα τους κρίνουν το 2027!» Θα φανεί εάν εκτός από τις αντιπαραθέσεις θα βρεθούν και πεδία συνεννόησης σε κρίσιμα θέματα.

Στρατηγική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή ήταν στο γραφείο του με τους δύο υφυπουργούς του Μαξίμου, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη Και τον Γιώργο Μυλωνάκη, καθώς και με τον σύμβουλο και λογογράφο του Γιάννη Βλαστάρη. Η τακτική όμως να φεύγει από την ολομέλεια όταν μιλάει ο Νίκος Παππάς δεν αποφασίστηκε χθες όπως αναφέρουν οι πηγές του newsIT. Συζητήθηκε πριν από μία εβδομάδα περίπου. Δεν ήταν δηλαδή μία αυθόρμητη αντίδραση αλλά μία κίνηση τακτικής. «Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο» δήλωσε για τον Νίκο Παππά. «Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του.» Τον χαρακτήρισε μεταβατικό πρόεδρο και τόνισε: «Κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποιου ομιλεί: του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη, του κ. Πολάκη, του κ. Γκλέτσου;» Αντέδρασε ο Παππάς και η Κουμουνδούρου μιλώντας για εκτροπή. «Παιδαριώδη»χαρακτήρισε την κίνηση Μητσοτάκη και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Εκτός ελέγχου η κλοπή στις αντλίες καυσίμων

Στην Αττική το γνωρίζουμε επισήμως, μετά από έρευνα του ΕΜΠ. Ένα στα τέσσερα πρατήρια κλέβει στην αντλία! Δύο ημέρες μετά το σχόλιο της στήλης για τον …εξαφανισμένο ΣΕΕΠΕ (με βάση την κίνηση στο δικτυακό του τόπο), η διοίκηση του συνδέσμου των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών έβγαλε χθες ανακοίνωση στην οποία καλεί την πολιτεία να παρέμβει για την κλοπή στην αντλία. Εξηγεί, μάλιστα, πως ο ΣΕΕΠΕ είχε αναθέσει την έρευνα στο ΕΜΠ και πως τα στοιχεία «είναι ενδεικτικά της έξαρσης που σημειώνει η παραβατικότητα στον κλάδο της εμπορίας καυσίμων, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αποτυπώσουν το εύρος και τις διαστάσεις που αναπτύσσει το φαινόμενο πανελλαδικά». Επιπλέον αναφέρεται σε φαινόμενα παραβατικότητας «με την ευθύνη και την ανοχή» της πολιτείας. Τι άλλο μας λέει η ανακοίνωση του ΣΕΕΠΕ; Πως τα χρυσοπληρωμένα, με παχυλές επιδοτήσεις, Συστήματα Εισροών – Εκροών στα πρατήρια καυσίμων δεν λειτουργούν πλήρως. Ο σύνδεσμος αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως πάγιο αίτημα του κλάδου είναι η «ταχύτερη λειτουργία του Συστήματος Εισροών – Εκροών. Ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Συστήματος Εισροών – Εκροών, όπως αυτά που λειτουργούν σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. Ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστο το πότε το Σύστημα Εισροών – Εκροών θα μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να διασφαλίσει σε ένα μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της παραβατικότητας». Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε αντίδραση από την κυβέρνηση για το θέμα.

Η Sunlight, το Ταμείο Καινοτομίας και το giga-factory στη Δυτική Μακεδονία

Η Sunlight του ομίλου Olympia (του Πάνου Γερμανού) κατέγραψε μια σημαντική επιτυχία χθες αφού ανακοινώθηκε πως εντάχθηκε στο Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η επένδυση για το giga-factory παραγωγής μπαταριών λιθίου που σχεδιάζει στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με πληροφορίες η χρηματοδότηση που θα λάβει από το Ταμείο Καινοτομίας προσεγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ με τη συνολική επένδυση να προσεγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Για να γίνει, όμως, πραγματικότητα το σχέδιο της Sunlight πρέπει η διοίκηση του ομίλου να ζυγίσει πολύ προσεκτικά τις διεθνείς ισορροπίες και τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά μπαταριών λιθίου, τις εξελίξεις στις πρώτες ύλες και ειδικά την επιθετική πολιτική της Κίνας που δεν θέλει να χάσει την πρωτοκαθεδρία. Στην Ευρώπη προχωρούν, όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία είναι αλήθεια, κάποια άλλα σχέδια για εργοστάσια μπαταριών λιθίου, εξέλιξη που προβληματίζει τη διοίκηση του ελληνικού ομίλου. Το σίγουρο είναι πως θα χρειαστεί κάποια αναμονή προκειμένου να γνωρίζουμε αν, πως και πότε θα προχωρήσει η μεγάλη επένδυση.

Πως προχωρά το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η αγορά των μετοχών από τους βασικούς μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, δηλαδή την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τον Γιώργο Περιστέρη, τον Ευαγγ. Μαρινάκη (6%) και άλλους από την Masdar προβλέπεται πως θα έχει ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του χρόνου. Ετσι οι Άραβες θα εξασφαλίσουν το 67%. Θα ακολουθήσει η δημόσια πρόταση της Masdar προς τους υπόλοιπους μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης είπε πως ο όμιλος δεν θα αποσυρθεί από τον τομέα της πράσινης ενέργειας μετά την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η συμφωνία με την Masdar δίνει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το δικαίωμα να αποκτήσει, αν το επιθυμεί, το 50% της συμμετοχής σε έργα αντλησιοταμίευσης και υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο Γ. Περιστέρης επανέλαβε χθες όσα λέει τα τελευταία χρόνια για την αναγκαιότητα και την υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία των έργων αντλησιοταμίευσης στα οποία η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει κυρίαρχο ρόλο, με σημαντικότερη την επένδυση στην Αμφιλοχία. Πριν από λίγες ημέρες ιδρύθηκε από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και μια νέα θυγατρική που συνδέεται με αντίστοιχο σχέδιο στο Αμάρι Κρήτης.

Σκληρή γλώσσα Ανδρουλάκη για το σιδηρόδρομο

Με την κατάντια του ελληνικού σιδηροδρόμου ασχολήθηκε επισταμένα χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά την κυβέρνησης και του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα. «Όταν από το περσινό Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε μετρήσει 9 παρ΄ολίγον δυστυχήματα. Στην πλειονότητα τους, στις γραμμές του προαστιακού παρακαλώ, τα οποία η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων διερευνά αυτεπάγγελτα. Τρένα μπήκαν στην ίδια γραμμή, με τον κίνδυνο μετωπικής σύγκρουσης, προσέπεσαν σε πεσμένα δέντρα, το τελευταίο και πιο πρόσφατο… Αν είναι δυνατόν, ο προαστιακός μπήκε στις γραμμές του μετρό. Έχετε να πείτε κάτι γι’ αυτό; Μόνο ο κύριος Σταϊκούρας φαίνεται να βλέπει ότι όλα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση όσο αφορά τα μέτρα ασφάλειας στο σιδηρόδρομο, όπως δήλωσε πριν από 20 ημέρες. Και λοιπόν, ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης; Κάθε φορά που έχουμε ένα παρ’ όλίγον δυστύχημα να στήνει επικοινωνιακά σόου στον Άρειο Πάγο; Είστε κατ’ επανάληψη εκτεθειμένοι, ασυγχώρητοι και αμετανόητοι». Για να δούμε πως θα απαντήσει ο υπουργός; Θα πάει πάλι στον Άρειο Πάγο;

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια!

Μόνο από τον τίτλο της πρόσκλησης για συνέντευξη καταλαβαίνεις: «Τριμηνιαίος απολογισμός της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη της κοινωνίας και την ανάπτυξη της οικονομίας»! Ναι, είναι η συνέντευξη τύπου που πραγματοποιεί σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. Δεν γνωρίζουμε αν σχολιάσει το γεγονός πως φέτος δεν έχουμε απορροφήσει ούτε το ένα τρίτο των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που προέβλεπε στις αρχές του χρόνου ο προϋπολογισμός. Ούτε αν μιλήσει για την προσπάθεια «παρκαρίσματος» κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε διάφορους κρατικούς φορείς προκειμένου να εξωραϊστεί η εικόνα μέχρι τα τέλη του χρόνου. Η στήλη ελπίζει πως θα δεχθεί καμία ερώτηση για το ποιος – και πόσο στενά – παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης κρίσιμων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν βαλτώσει όπως οι ψηφιοποιήσεις χάρτινων αρχείων του δημοσίου.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΔΕΔΔΗΕ: Επιχειρησιακή άσκηση για έκτακτες καταστάσεις λόγω κλιματικής κρίσης

admin

ΔΝΤ, 80 χρόνια μετά την ίδρυσή του, βρήκε «αντίπαλο» στα BRICS, ή κάτι άλλο συμβαίνει;

admin

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο όσοι «ξέχασαν» να υποβάλλουν φορολογική δήλωση

admin