Auto-Moto

Mercedes-Benz: Άνοιξε το πρώτο, δικό της εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών

Μια πολύ μεγάλη επένδυση της Mercedes-Benz υποστηρίζει την ολιστική προσέγγιση της εταιρείας για την κυκλικότητα των μπαταριών, φθάνοντας στο εντυπωσιακό ποσοστό ανάκτησης πρώτων υλών άνω του 96%.

Η Mercedes-Benz άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών στην Ευρώπη με μια ολοκληρωμένη μηχανική-υδρομεταλλουργική διαδικασία, καθιστώντας την τον πρώτο κατασκευαστή αυτοκινήτων παγκοσμίως που έκλεισε τον κύκλο ανακύκλωσης μπαταριών με τη δική του εσωτερική εγκατάσταση.

Το εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Kuppenheim, στη νότια Γερμανία, δημιουργεί μια γνήσια κυκλική οικονομία. Πολύτιμες και σπάνιες πρώτες ύλες, όπως λίθιο, νικέλιο και κοβάλτιο μπορούν να ανακτηθούν – με τρόπο που είναι κατάλληλος για χρήση σε νέες μπαταρίες, για μελλοντικά αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα Mercedes-Benz.

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η υπουργός Περιβάλλοντος της Βάδης-Βυρτεμβέργης Θέκλα Γουόκερ, επισκέφτηκαν το εργοστάσιο για την τελετή έναρξης στο Kuppenheim.

«Το μέλλον του αυτοκινήτου είναι ηλεκτρικό και οι μπαταρίες είναι ένα βασικό συστατικό αυτού. Για την παραγωγή μπαταριών με τρόπο εξοικονόμησης πόρων και βιώσιμο, η ανακύκλωση είναι σημαντική. Η κυκλική οικονομία είναι μια μηχανή ανάπτυξης και, ταυτόχρονα, ένα απαραίτητο δομικό στοιχείο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων μας! Συγχαίρω τη Mercedes-Benz για το θάρρος και την προνοητικότητα που έδειξε αυτή η επένδυση στο Kuppenheim. Η Γερμανία παραμένει μια αγορά αιχμής για νέες και καινοτόμες τεχνολογίες», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.

Ο τεχνολογικός συνεργάτης της Mercedes-Benz για το εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών είναι η Primobius, μια κοινοπραξία μεταξύ του γερμανικού εργοστασίου, της εταιρείας μηχανολογίας SMS group και της αυστραλιανής εταιρείας ανάπτυξης τεχνολογίας Neometals. Το εργοστάσιο έλαβε χρηματοδότηση από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα, ως μέρος ενός επιστημονικού ερευνητικού προγράμματος με τρία γερμανικά πανεπιστήμια. Το έργο εξετάζει ολόκληρη την αλυσίδα διαδικασιών για την ανακύκλωση, συμπεριλαμβανομένων των εννοιών της εφοδιαστικής και της επανένταξης. Οι εταίροι συμβάλλουν, έτσι, σημαντικά στη μελλοντική κλιμάκωση της βιομηχανίας ανακύκλωσης μπαταριών στη Γερμανία.

Η ολοκληρωμένη μηχανική-υδρομεταλλουργική ανακύκλωση

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, το εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών της Mercedes-Benz καλύπτει όλα τα στάδια, από τον τεμαχισμό των μονάδων μπαταρίας έως το στέγνωμα και την επεξεργασία ενεργών υλικών μπαταρίας. Η μηχανική διαδικασία ταξινομεί και διαχωρίζει πλαστικά, χαλκό, αλουμίνιο και σίδηρο σε μια πολύπλοκη διαδικασία πολλαπλών σταδίων. Η δε υδρομεταλλουργική διαδικασία είναι αφιερωμένη στη λεγόμενη μαύρη μάζα. Αυτά είναι τα ενεργά υλικά που αποτελούν τα ηλεκτρόδια των στοιχείων της μπαταρίας. Τα πολύτιμα μέταλλα κοβάλτιο, νικέλιο και λίθιο εξάγονται μεμονωμένα σε μια χημική διαδικασία πολλαπλών σταδίων. Αυτά τα προϊόντα ανακύκλωσης είναι ποιοτικά και επομένως κατάλληλα για χρήση στην παραγωγή νέων στοιχείων μπαταρίας.

Σε αντίθεση με την πυρομεταλλουργία που έχει καθιερωθεί στην Ευρώπη σήμερα, η υδρομεταλλουργική διαδικασία είναι λιγότερο εντατική όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας και τα απόβλητα υλικών. Με χαμηλές θερμοκρασίες επεξεργασίας έως και 80 βαθμούς Κελσίου, σημαίνει ότι καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Επιπλέον, όπως όλα τα εργοστάσια παραγωγής της Mercedes-Benz, το εργοστάσιο ανακύκλωσης λειτουργεί με καθαρά ουδέτερες εκπομπές άνθρακα. Κι αυτό επειδή τροφοδοτείται με 100% πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Η οροφή του κτηρίου, 6.800 τετραγωνικών μέτρων, είναι εξοπλισμένη με φωτοβολταϊκό σύστημα με μέγιστη ισχύ άνω των 350 κιλοβάτ.

Το εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών Mercedes-Benz στο Kuppenheim έχει ετήσια δυναμικότητα 2.500 τόνων και τα ανακτημένα υλικά τροφοδοτούν την παραγωγή περισσότερων από 50.000 μονάδων μπαταριών για νέα πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα Mercedes-Benz.

Σύμφωνα με την κυκλική σκέψη και για την εξοικονόμηση πόρων, η εταιρεία προσφέρει επισκευασμένες μπαταρίες ως ανταλλακτικά για όλα τα ηλεκτρικά της οχήματα. Επιπλέον, η Energy, θυγατρική της Mercedes-Benz, έχει δημιουργήσει ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο με μεγάλης κλίμακας εφαρμογές σταθερής αποθήκευσης. Οι μπαταρίες που δεν είναι πλέον κατάλληλες για χρήση οχημάτων μπορούν να απολαμβάνουν μια δεύτερη ζωή ως μέρος ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Porsche: Για την πίστα και το δρόμο οι νέες 911 GT3 και 911 GT3 με πακέτο Touring

admin

EΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Εκρηξη ενδιαφέροντος από όλο τον κόσμο

admin

BMW Skytop για μόλις 50 εκλεκτούς

admin