Auto-Moto

MotoGP: Ο Μάρκες επικράτησε στην Αυστραλία

Ένα θαυμάσιο grand prix του MotoGP διεξήχθη στην Αυστραλία. Στον 18ο από τους 21 αγώνες της χρονιάς, ο Μαρκ Μάρκες της Gresini Ducati κατάφερε να επικρατήσει τόσο του επικεφαλής της βαθμολογίας Χόρχε Μάρτιν, όσο και του δεύτερου Φραντσέσκο Μπανιάια, εδραιώνοντας την 3η θέση του στη βαθμολογία. Ωστόσο, είναι απίθανο να διεκδικήσει τον τίτλο.

Στο Phillip Island και με καλές καιρικές συνθήκες, το σκηνικό ήταν ιδανικό. Ο Χόρχε Μάρτιν με ανεβασμένη ψυχολογία έπειτα από την επικράτησή του στο sprint του Σαββάτου, κι έχοντας αυξήσει τη διαφορά του από τον Μπανιάια στους 16 βαθμούς, ήθελε μια ακόμα νίκη για να ξεφύγει περισσότερο και την κυνήγησε έως το τέλος, δίνοντας μεγάλη μάχη με τον Μάρκες.

Από την άλλη, ο Μπανιάια φάνηκε ότι στην Αυστραλία δεν είχε ρυθμό για το ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο Ιταλός πίεσε τους δύο Ισπανούς που εναλλάσσονταν στην πρώτη θέση στους τελευταίους 4 γύρους, αλλά αρκέστηκε στην 3η θέση. Οντας, τώρα, 20 βαθμούς πίσω από τον Μάρτιν, γνωρίζει πολύ καλά ότι στους 3 επόμενους αγώνες πρέπει να είναι πιο αξιόμαχος, αν θέλει να υπερασπιστεί τους δύο προηγούμενους τίτλους του, το 2023 και το 2022.

Στο grand prix, σήμερα Κυριακή, ο Μάρκες, όπως και στο sprint του Σαββάτου, έχασε αρκετές θέσεις μετά το σβήσιμο των φώτων. Ο Μάρτιν της Pramac Racing, πέρασε μπροστά με τη Ducati του, αφήνοντας πίσω τους Μάρκο Μπετσέκι (VR46 Ducati) και Μπανιάια. Ο Μάρκες άρχισε τη δική του επίθεση και στον 6ο γύρου πέρασε τον Μπανιάια καθώς ο Μπετσέκι είχε ποινή μεγάλου γύρου που του είχε επιβληθεί επειδή προκάλεσε σύγκρουση με τον Μάβερικ Βινιάλες στο sprint.

 

Μάρτιν, Μάρκες και Μπανιάια είχαν διαφορά πάνω από ένα δευτερόλεπτο στον 10ο γύρο και όλα έδειχναν ότι η πρώτη θέση ήταν υπόθεση τριών. Ο Μπανιάια πίεσε τον Μάρτιν στον 12ο γύρο, χωρίς να μπορέσει να περάσει και άδραξε την ευκαιρία ο Μάρκες να περάσει δεύτερος. Με τον Μπανιάια, πλέον, να μην μπορεί να ακολουθήσει, η νίκη έμελλε να κριθεί ανάμεσα στους Μάρτιν και Μάρκες.

Ο Μάρκες, 8 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, χρειάστηκε δύο προσπάθειες για να τα καταφέρει. Η πρώτη στον 24ο γύρο από τους 27, αλλά ο Μάρτιν ξαναπέρασε μπροστά. Και λίγο αργότερα, παρέμεινε στην ιδανική γραμμή της πίστας, μπόρεσε να περάσει και να κερδίσει με σχεδόν ένα δευτερόλεπτο διαφορά, καθώς ο Μάρτιν σκέφτηκε περισσότερο να μη συμβεί κάποιο απρόοπτο. Και η δεύτερη θέση μια χαρά ήταν, αφού βρισκόταν μπροστά από τον Μπανιάια.

 

Τέταρτος τερμάτισε ο Φάμπιο ντι Τζιανναντόνιο της VR46, μπροστά από τους: Ενεα Μπαστιανίνι (Ducati), Φράνκο Μορμπιντέλι (Pramac Ducati), Μπραντ Μπίντερ (KTM) και Μάβερικ Βινιάλες (Aprilia). Ακολούθησαν οι Φάμπιο Κουαρταραρό (Yamaha), Ραούλ Φερνάντες (Trackhouse Aprilia), Τζακ Μίλερ (KTM) και ο νικητής του 2023 στο grand prix της Αυστραλίας Ζοάν Ζαρκό (LCR Honda). Τους τελευταίους βαθμούς μάζεψαν οι: Άλεξ Ρινς (Yamaha), Λούκα Μαρίνι (Honda) και Άλεξ Μάρκες (Gresini Ducati).

Ο επόμενος αγώνας θα γίνει το επόμενο τριήμερο στην Ταϊλάνδη. Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου θα γίνει το sprint και το grand prix την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.

 


Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Τα κινεζικά AITO διένυσαν 15.000 χλμ. σε 38 μέρες για να πάνε στο Παρίσι

admin

Formula 1: Ο Νόρις οριακά στην pole position για το grand prix του Τέξας

admin

Formula 1: Περίπατο έκανε στο sprint του Τέξας ο Φερστάπεν

admin