Υγεία

Καινοτόμες Ενδοσκοπικές και Ελάχιστα Επεμβατικές Χειρουργικές Τεχνικές (MISS) δίνουν λύση στις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Βασταρδής, MD, PhD, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Κλινικής Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης (M.I.S.S.), ΙΑΣΩ Γενική Κλινική, Όμιλος ΙΑΣΩ

Η Ελάχιστα Επεμβατική και Ενδοσκοπική Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης αντιμετωπίζει όλες τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης με προηγμένες τεχνικές. Με μικρές τομές δέρματος (~1 cm) και τη χρήση μικροτεχνικών υπό μεγέθυνση. Έτσι αποφεύγεται η αιμορραγία και ελαχιστοποιείται η καταστροφή των παρακείμενων ιστών επιτυγχάνοντας ένα άρτιο χειρουργικό αποτέλεσμα. Περιλαμβάνει τεχνικές όπως:

  • Η επισκληρίδιος έγχυση, η διατρηματική έγχυση στις νευρικές ρίζες που εξέρχονται από τα σπονδυλικά τρήματα, ο αποκλεισμός των οπισθίων αρθρώσεων (Facet Joints) και οι εγχύσεις στο συμπαθητικό πλέγμα πραγματοποιούνται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση σε όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης και με τοπική αναισθησία.
  • Η θερμική ή χημική εξάχνωση του πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοπλαστική).
  • Ενδοσκοπική θεραπεία:
    • Αφαίρεση της κήλης του δίσκου καθώς και πλαστική του ινώδους δακτυλίου αυτού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν ο μετεγχειρητικός πόνος και οι επιπλοκές.
    • Ριζοτομή για πόνο στη μέση (οσφυαλγία) που προέρχεται από αρθρίτιδα ή φλεγμονή των οπίσθιων αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης (Facet Joints) απονευρώνοντας με τη βοήθεια laser ή ειδικής διαθερμίας τους παράπλευρους νευρικούς κλάδους που ευθύνονται για την πρόκληση του πόνου.
    • Αποσυμπίεση με θυριδοποίηση ή ημιπεταλεκτομή σε περιπτώσεις όπως η κεντρική στένωση της σπονδυλικής στήλης.
    • Τρηματοπλαστική, δηλαδή διάνοιξη-διεύρυνση του τρήματος και αποσυμπίεση των νευρικών δομών σε πλάγια-τρηματική στένωση.
  • Ενδοσκοπική σπονδυλοδεσία.

Τα σταθερά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης που οφείλονται σε κάποιον τραυματισμό ή σε αυτόματο μηχανισμό λόγω καταπόνησης της σπονδυλικής στήλης και κάποιας συνοδούς παθολογίας όπως η οστεοπόρωση ή άλλες παθήσεις, αντιμετωπίζονται με διαδερμικής κυφοπλαστικής, δηλαδή εσωτερικής ανάταξης και σταθεροποίησης των καταγμάτων διαδερμικά με την διεγχειρητική χρήση ειδικού ακτινοσκοπικού C-arm χωρίς να χρειαστεί μετάγγιση, ενώ ο ασθενής δύναται να βαδίσει χωρίς υποστήριξη άμεσα μετεγχειρητικά.

Σε περίπτωση που ο/η ασθενής χρειάζεται πιο ευρεία αποσυμπίεση στη σπονδυλική στήλη για κάποιο λόγο, πραγματοποιείται διαδερμικά, μικροεπεμβατικά ή ενδοσκοπικά η αποσυμπίεση, καθώς και η διαδερμική σπονδυλοδεσία δηλαδή η τοποθέτηση βιδών και μεσοσπονδύλιων κλωβών για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης με την διεγχειρητική χρήση ειδικού ακτινοσκοπικού C-arm καθώς και/ή με την χρήση όταν χρήζει ειδικού navigator O-arm ή καθοδήγηση με Robot.

Πολλές από τις παραπάνω τεχνικές, πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία. Έτσι, ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο συνήθως την ίδια ημέρα, δηλαδή μερικές ώρες μετά την επέμβαση, επιστρέφοντας το συντομότερο στις συνήθεις δραστηριότητές του.

Ο Δρ. Βασταρδής, MD, PhD, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους διεθνώς εκπαιδευτές Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης (International Instructor for Full Endoscopic Spine Surgery) και συνεχίζει να πρωτοπορεί στον τομέα της Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής.

Η Κλινική Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική, με Διευθυντή τον Δρ. Γεώργιο Βασταρδή, MD, PhD, αποτελεί πιστοποιημένο Κέντρο Αριστείας (Center of Excellence) στον τομέα της Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης και διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο σε καινοτόμες ενδοσκοπικές και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές χειρουργών σπονδυλικής στήλης, με συμμετοχές από χειρουργούς σπονδυλικής στήλης παγκοσμίως.

www.endospinehellas.gr

Don’t M.I.S.S. a thing!

Facebook, LinkedIn, YouTubeEndospinehellas

 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Χειρουργική Σπονδυλικής στήλης: ρομποτικά υποβοηθούμενες επεμβάσεις με το Excelsius GPS

admin

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: 15 Ελληνίδες σε διεθνή μελέτη για νέα θεραπεία που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου έως και 41%

admin

Αρθροσκόπηση Ώμου: Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της ρήξης τένοντα στον ώμο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

admin