Η κυβέρνηση προσπαθεί να «μειώσει» την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στη καλλιέργεια σε θερμοκήπιο της χώρας μας και εκείνης των κύριων ανταγωνιστριών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ολλανδία, με την ανακοίνωση κονδυλίων ύψους 600 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν προς αυτόν τον τομέα.
Η ανακοίνωση έγινε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην ομιλία του στην 88η ΔΕΘ. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σταθερή προτεραιότητά μας», προσθέτοντας ότι «έχουμε πολύ λίγα θερμοκήπια στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
«Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι το εφαλτήριο για την ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Η συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον τραπεζικό τομέα αποτελεί το πρώτο, αλλά και ουσιαστικό βήμα για να ανοίξει ένας νέος ελπιδοφόρος δρόμος για τον συγκεκριμένο κλάδο, προς όφελος των αγροτών μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, επισημαίνοντας ότι «στόχος μας είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων και της αειφόρου παραγωγής, σε συνδυασμό με την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) στη χώρα μας σήμερα καλλιεργούνται συνολικά 50.000 στρέμματα θερμοκηπίων, εκ των οποίων τα 15.500 στρέμματα βρίσκονται στην Κρήτη και 3.500 στρέμματα στη Θεσσαλία. Η συνολική παραγωγή ανέρχεται σε 496.000 τόνους και 9 τόνους ανά στρέμμα.
Στην κορυφή των θερμοκηπιακών προϊόντων βρίσκεται η τομάτα με ποσοστό 38%, ακολουθεί η φράουλα με 25% και τα αγγουράκια με 15%. Την ίδια στιγμή στην Ολλανδία, οι εκτάσεις φτάνουν τα 120.000 στρέμματα, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να καλύψει αυτό το κενό. Εάν πάλι στην εξίσωση μπει και η Τουρκία, εκεί η «ψαλίδα» ανοίγει ακόμη περισσότερο καθώς στη γειτονική χώρα υπάρχουν 800.000 στρέμματα θερμοκηπίων.
Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «η ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών αποτελεί μονόδρομο για την αγροτική παραγωγή, από τη στιγμή που θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα μιας και η κυβέρνησή μας, αναγνωρίζει την εξαιρετικά σημαντική συμβολή που έχει, όχι μόνο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ελληνικής περιφέρειας, καθώς και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».
Η χρηματοδότηση
Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος θα φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το 50% θα προέρχονται από κεφάλαια της ΚΑΠ, το 35% από τραπεζικό δανεισμό ενώ το υπόλοιπο 15% θα κληθεί να το καταβάλει ο ενδιαφερόμενος μέσω ιδίων κεφαλαίων.
«Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες αποτελούν μια φυσιολογική εξέλιξη στον τρόπο παραγωγής. Προσφέρουν ασφάλεια απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, μείωση της κατανάλωσης υδάτινων πόρων αλλά και φυτοφαρμάκων, μείωση του κόστους καλλιέργειας και αυξημένη, ακόμα και δέκα φορές, σε ποσότητες παραγομένων προϊόντων» τόνισε ο κ. Τσιάρας συμπληρώνοντας πως «όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανάπτυξη καινοτόμων αγροβολταϊκών συστημάτων μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της ελληνικής γης σε μια όλο και περισσότερο απαιτητική διεθνή αγορά».
Δικαιούχοι θα είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και τα συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών, πλην εκείνων που χρηματοδοτούνται από άλλο Τομεακό Πρόγραμμα).
Οι στόχοι
Μέσω της δημιουργίας περισσότερων εκτάσεων θερμοκηπιακής καλλιέργειας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στοχεύει στην «αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ελληνικής γης και του κλίματος της πατρίδας μας, για να ταυτίσουμε, παγκοσμίως, τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα με την ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξίας» επισήμανε ο κ. Τσιάρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επιπλέον, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που οργανώθηκε στη Λάρισα την περασμένη Τετάρτη, στόχος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας ανά μονάδα επιφάνειας έως και 10 φορές. Παράλληλα θα απαιτούνται λιγότερες ποσότητες νερού, κάτι απαραίτητο σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Θεσσαλία, μέρη όπου τα τελευταία χρόνια η λειψυδρία έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά της.
Εκτός από τα παραπάνω, θα «διπλασιαστεί» και η έκταση της γης. Δηλαδή εντός των θερμοκηπίων θα καλλιεργούνται τα αγροτικά προϊόντα ενώ στις στέγες των θερμοκηπίων, θα δημιουργηθούν επιφάνειες όπου οι παραγωγοί θα μπορούν να εγκαταστήσουν ηλιακά πάνελ. Σε διαφορετική περίπτωση τα φωτοβολταϊκά θα κάλυπταν εκτάσεις παραγωγικής γης.
Ωστόσο, εκτός από το κέρδος σε στρέμματα, οι παραγωγοί θα μπορούν να εξοικονομήσουν και ηλεκτρικό ρεύμα, ρίχνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας τα κέρδη τους.
Πηγή: www.newsit.gr