Οικονομία

Αθηνά Μαρτίνου: Η ζωή και το έργο της ισχυρότερης γυναίκας της ελληνικής ναυτιλίας

Η Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου, μια πολύ ισχυρή γυναίκα της ελληνικής ναυτιλίας, έφυγε χτες (11.10.2024) το βράδυ από τη ζωή, σε ηλικία 97 ετών. 

Η Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου γεννήθηκε το 1926 και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της οικογένειας Μαρτίνου να εισέλθει στο ναυτιλιακό επιχειρείν. Η ίδια μπήκε στην ναυτιλία το 1964 και μετά από 7 χρόνια, το 1971 ίδρυσε το ναυτιλιακό κολοσσό Thenamaris Ships Management και σε συνεργασία με τους τρεις γιούς της, Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο για την περαιτέρω ανάπτυξη και εδραίωση της οικογένειας στο διεθνές ναυτιλιακό γίγνεσθαι.

Η Αθηνά Μαρτίνου ήταν μια γυναίκα με κοινωνικές ευαισθησίες που κρατούσε χαμηλούς τόνους και απέφευγε τη δημοσιότητα και την επίδειξη πλούτου. Ήταν από τις πιο πλούσιες γυναίκες της Ευρώπης και προσωπική φίλη της βασίλισσας Ελισάβετ αν και η ίδια προτιμούσε να κρατάει χαμηλό προφίλ και να μην επιδεικνύει την ισχύ και την οικονομική της άνεση. 

Ήταν μια γυναίκα που λάτρεψε τη θάλασσα και τα πλοία και ασχολείται πάνω από 58 χρόνια με τη διαχείριση πλοίων. «Είμαι υπερήφανη που κατόρθωσα να αποκτήσω βαπόρια και όλα τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου έγιναν εφοπλιστές, αλλά μέσα από το δημιούργημα μας, την Thenamaris, αναδείχθηκαν και ακόμα σαράντα στελέχη και έγιναν και αυτοί εφοπλιστές», έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της.

«Αγαπούσα τη Thenamaris όχι το διευθυντιλίκι», έχει πει. «Αυτό που ήθελα ήταν να πληθαίνουν τα βαπόρια μου και αυτό έγινε».

Το ιστορικό των τριών κολοσσών της οικογένειας Μαρτίνου

Όταν το 1971 η Αθηνά Μαρτίνου, μαζί με τους γιους της, Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα, ίδρυσε την εταιρεία Thenamaris, το 1975, ο στόλος αποτελούνταν ήδη από 36 πλοία. Το πρώτο πλοίο, πριν ακόμα ιδρυθεί η Thenamaris, αγοράστηκε το 1964 με 80.000 λίρες. Ήταν ένα πλοίο 20 χρονών. 

Το 1991, η κα Μαρτίνου αποφάσισε να παραδώσει τα ηνία της εταιρείας της, στα παιδιά της. Ο Θανάσης Μαρτίνος αποχωρεί από την εταιρεία, για να δημιουργήσει την Eastern Mediterranean Maritime. 

Το 1997, ακολούθησε ο Ανδρέας και  προχώρησε στην ίδρυση της ναυτιλιακής Minerva Marine, αφήνοντας  στο τιμόνι της μητρικής εταιρείας Thenamaris τον αδερφό του Ντίνο. Στη Minerva πλέον έχει αναλάβει ο γιός του Ανδρέα, ο Ανδρεάς jounior και στη Thenamaris ο Νικόλας Μαρτίνος γιός του Ντίνου.

Συνολικά, οι τρεις εταιρίες της οικογένεια Μαρτίνου διαθέτουν 245 πλοία, που η συνολική τους χωρητικότητα φτάνει τα 55 εκατ. dwt. Αν σε αυτά τα πλοία προστεθούν και τα πλοία της Astra Shipmanagement, που διαχειρίζονται τα παιδιά της αδελφής τους Ελένης Μαρτίνου, Άρης και Στέφανος Κοροπούλης, τότε η ευρύτερη οικογένεια διαθέτει στόλο που αποτελείται από 260 πλοία.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Οι 5 επενδύσεις που αλλάζουν ριζικά τον ιστορικό δρόμο της Σταδίου

admin

Boeing: Περικοπή του 10% του προσωπικού παγκοσμίως

admin

Κίνα προς ΕΕ: «Όχι» σε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για τις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

admin