Ευ Ζην

Αντίζηλες και ίδιες: Οι Τζάκι και Έθελ Κένεντι μοιράστηκαν πολλά | in.gr

Η Έθελ Κένεντι, η οποία πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών, έζησε μια ζωή γεμάτη τραγωδία, επιβαρυμένη από τη γνώση των πολλών απιστιών του συζύγου της. Ωστόσο, αντεπεξήλθε στις απιστίες του Ρόμπερτ Κένεντι γιατί γνώριζε από την αρχή ότι δεν υπήρχε «παράδοση μονογαμίας στην οικογένεια αυτή».

Η χήρα του Μπόμπι κατανοούσε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον που δεν ανήκε στην αυλή του Κάμελοτ το τίμημα -ήταν πλήρως ενήμερη για όσα την περίμεναν. Γνώριζε ότι η απιστία ήταν το τίμημα για να είναι παντρεμένη με έναν άντρα με το επώνυμο Κένεντι και ότι έπρεπε να κρατήσει το στόμα της κλειστό, βάσει μιας σιωπηλής συμφωνίας.

Μέριλιν, Κιμ Νόβακ και Τζάκι ήταν οι αντίζηλες της Έθελ Κένεντι που έζησε (και προσπέλασε) κάθε τραγωδία

Η Έθελ ήταν αδιάφορη ακόμη και απέναντι σε φήμες ότι ο σύζυγός της κοιμόταν με την κουνιάδα της, Τζάκι Κένεντι. Αρχεία του FBI ανέφεραν ότι ο RFK είχε σχέση με την Τζάκι Κένεντι μεταξύ 1964 και 1968, με τη σχέση τους να έχει ρίζες στο κοινό τραύμα και την απώλεια του προέδρου JFK.

Η ίδια μάλιστα παραδέχτηκε ότι η στενή φιλία των δύο μπορεί να μην ήταν «ζημιογόνα για τον σύζυγό της» και ότι ίσως η Τζάκι να τον βοήθησε να ανακάμψει από τη βαθιά του θλίψη μετά τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ «Τζακ» Κένεντι, στο Ντάλας του Τέξας το 1963.

Η Έθελ ήταν πάντα εκεί, με συνέπεια, στήριξε τον σύζυγό της σε κάθε κρίση αναφέρει στο βιβλίο του 2016 «Bobby Kennedy: The Making of A Liberal Icon» ο Larry Tye.

Σύμφωνα με το βιβλίο, η Έθελ αγάπησε τον σύζυγό της «πιο ολοκληρωμένα από ό,τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί» – και αυτό σήμαινε ότι μπορούσε να αγνοεί τις προδοσίες του απέναντι της.

Ο Μπόμπι θεωρούνταν ο πιο πουριτανός από τα οκτώ αδέλφια του και ήταν ο μόνος που του ζητήθηκε να γίνει Υπουργός Δικαιοσύνης από τον αδελφό του όταν έγινε Πρόεδρος. Η πολιτική του στάση ήταν σκληρή – στα πρότυπα του πατριάρχη μεγιστάνβα της δυναστείας, τον πατέρα τους Τζόζεφ Κένεντι.

Για τον Tye, ο Μπόμπι κληροδότησε από τον πατέρα του και την τάση του για απιστίες, συνεχόμενα, ακατάπαυστα, χωρίς σταματημό. Ο πατεράς των Κένεντι είχε ερωμένη και πολλές άλλες σχέσεις στη διάρκεια της ζωής του επιβεβαιώνει το βιβλίο.

Ο Μπόμπι είχε την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία σε πορνείο στο Χάρλεμ στα 21 του χρόνια με παρότρυνση του πατέρα του ο οποίος και πλήρωσε για να έχει ο γιος του σεξουαλική επαφή με μια μαύρη γυναίκα.

Ένας γάμος, άπειρες προδοσίες

Παντρεύτηκε την Έθελ το 1950, όταν εκείνη ήταν 22, και το 1951 γεννήθηκε το πρώτο από τα 11 παιδιά τους. Εκτός συζυγικής στέγης η λίστα των κατακτήσεών του περιλάμβανε σταρ όπως η Κιμ Νόβακ, η Λι Ρέμικ, ενώ φημολογούνταν ότι είχε σχέση και με τη Mέριλιν Μονρόε – η τελευταία υπήρξε (ίσως) ερωμένη και του αδελφού του JFK.

Ο Tye συνεντευξίασε την Έθελ για το βιβλίο, χαρίζοντας μας μια από τις πιο ειλικρινείς αναφορές σχετικά με τις απιστίες του συζύγου της.

«Η Έθελ ζούσε με τις φήμες για πενήντα χρόνια και λέει ότι εδώ και πολύ καιρό σταμάτησε να ακούει ή να διαβάζει οτιδήποτε αφορούσε στις ατασθαλίες του συζύγου της. Προσπάθησε να τις αποκλείσει, αν και σίγουρα την πλήγωσαν. Ποτέ δεν αποκάλυψε κάτι, ποτέ δεν αναζήτησε την επιβεβαίωση σε οποιαδήποτε υποψία» σημειώνει.

«Κατανοούσε βαθειά τη δυναμική στην οικογένεια, καλύτερα ίσως και από οποιονδήποτε άλλο που είχε γεννηθεί σε αυτήν και γνώριζε ότι, ό,τι κι αν έλεγε ή έκανε δεν θα μπορούσε να ακυρώσει την παράδοση. Η μονογαμία δεν υπήρχε στο λεξικό των Κένεντι. Ήξερε ότι πάντα εκείνος θα γύριζε σπίτι, όχι μόνο στα παιδιά αλλά και σε εκείνη» προσθέτει.

Ο Ρίτσαρντ Γκούντουιν, φίλος του Μπόμπι που έκανε συχνά ταξίδια μαζί του, ήταν εξίσου ειλικρινής. Είπε ότι ήταν «παράδοση της οικογένειας Κένεντι» να κοιμούνται με άλλες γυναίκες, αν και ο Μπόμπι ήταν «πολύ πιο επιλεκτικός» από τον αδελφό του Jack.

Αρχεία του FBI αναφέρουν ότι ο Μπόμπι και η Τζάκι, που πέθανε το 1994, ήταν εραστές για τέσσερα χρόνια – από το 1964 μέχρι τη δολοφονία του το 1968. Φήμες ήθελαν το δεσμό τους να είναι στοργικός, μοιράζονταν κοινή θλίψη για την απώλεια του JFK αναφέρει το βιβλίο.

Αρχεία του FBI αναφέρουν ότι ο Ρόμπερτ και η Τζάκι Κένεντι ήταν εραστές για τέσσερα χρόνια

Ωστόσο σύμφωνα με τα ίδια αρχεία η Έθελ ανησύχησε κάποια στιγμή για την υποτιθέμενη απιστία, τόσο που έσπασε τη σιωπή της και ρώτησε τον τότε πρέσβη της Βρετανίας στις ΗΠΑ David Ormsby-Gore αν γνώριζε κάτι για αυτό το δεσμό.

Αλλά αυτό που της ήταν εξίσου ξεκάθαρο είναι ότι και οι δύο εραστές ήταν «κατεστραμμένοι από την απώλειά τους και ο καθένας ήταν αποφασισμένος να βοηθήσει τον άλλο».

Δεμένες στην τραγική μοίρα

Σύμφωνα με το People η σχέση της Έθελ με τη σύζυγο του JFK, Τζάκι Κένεντι, είχε μια πολύ κακή αρχή.

Στη δεκαετία των 50s, σε δεξίωση με παράγοντες της πολιτικής και κραταιούς επιχειρηματίες η Τζάκι φέρεται να ένιωθε ότι η Έθελ προσπαθούσε να την επισκιάσει επειδή φορούσε ένα εντυπωσιακό σμαραγδένιο φόρεμα αν και οι περισσότεροι καλεσμένοι ήταν ντυμένοι στα μαύρα.

Η Τζάκι έφυγε νωρίς, με τη δικαιολογία ενός «φριχτού πονοκεφάλου», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, οι δύο γυναίκες αργότερα έγιναν φίλες και συνδέθηκαν από τις δολοφονίες των συζύγων τους. Ήταν δεμένες σε αυτή τη ζωή από τη μοίρα και την εξουσία σε ένα γόρδιο δεσμός που δεν λύθηκε μόνο με το θάνατο.

Ακόμα και όταν όλη η χώρα βυθίστηκε στο πένθος, «κανείς, ούτε καν η Τζάκι, δεν θρήνησε τόσο βαθιά ή τόσο πολύ όσο ο Μπόμπι», γράφει ο Tye.

«Οι δύο ήταν πιο κοντά από τα υπόλοιπα αδέλφια, είχαν βρεθεί στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβερνητικής εξουσίας, είχαν αναπτύξει τον δικό τους ιδιωτικό κώδικα, ακόμη και συμπλήρωναν ο ένας τις προτάσεις του άλλου» προσθέτει.

Στον ιστό της απώλειας

Η δολοφονία του του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι -πυροβολήθηκε θανάσιμα στο Λος Άντζελες το 1968- πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι, στο Ντάλας ήταν μόνο μία από μια σειρά τραγωδιών που τραυμάτισαν την Έθελ κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ήταν και η ίδια μάρτυρας σε αυτή την απώλεια, Κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του Ρόμπερτ τον Ιούνιο του 1968, η Έθελ ήταν στο πλευρό του όταν πυροβολήθηκε θανάσιμα στην κουζίνα του Ambassador Hotel στο Λος Άντζελες.

Η Έθελ γεννήθηκε στο Σικάγο τον Απρίλιο του 1928 και ήταν το έκτο από τα επτά παιδιά του Τζορτζ Σκέικελ και της συζύγου του, Ανν. Ο Σκέικελ κέρδισε εκατομμύρια στη βιομηχανία άνθρακα και μετακόμισε με την οικογένειά του στο Κονέκτικατ.

Η Έθελ έγινε φίλη και στη συνέχεια συγκάτοικος με την Τζιν Κένεντι, τη νεότερη αδελφή του Τζον και του Ρόμπερτ Κένεντι, ενώ φοιτούσε στο Manhattanville College of the Sacred Heart στη Νέα Υόρκη.

Μέσω αυτής της γνωριμίας γνώρισε τον μελλοντικό σύζυγό της, Ρόμπερτ, σε μια εκδρομή για σκι στο Mount Tremblant Resort στο Κεμπέκ του Καναδά το 1945, όταν ήταν 17 ετών.

Οι γονείς της σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα το 1955, και ο αδελφός της Τζορτζ πέθανε με τον ίδιο τρόπο δέκα χρόνια αργότερα, δύο μήνες πριν η χήρα του πνιγεί.

Επιπλέον θρήνησε δύο από τους γιους της. Ο Ντέιβιντ πέθανε από υπερβολική δόση το 1984 και ο Μάικλ σε ατύχημα στο σκι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το 1997.

Πιστά στην παράδοση των Κένεντι, η οικογένεια της Έθελ είχε σκλήρη επένδυση σκανδάλων γύρω της. Ο γιος της Τζο είχε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που άφησε έναν επιβάτη του οχήματος παραπληγικό.

Ο Μπόμπι Τζρ., ο οποίος δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τη δυναστεία λόγω της υποστήριξής του στον Ντόναλντ Τραμπ, συνελήφθη για κατοχή ηρωίνης και πριν από τον θάνατό του ο Μάικλ μπήκε σε θεραπεία για σεξουαλική εξάρτηση σε κλινική του Μέριλαντ αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε σχέση με την νταντά του. Η babysitter ήταν μόλις 14 ετών.

Επανεκκίνηση με ατζέντα

Μετά το θάνατο του Μπόμπι, η Έθελ ορκίστηκε ότι δεν θα ξαναπαντρευτεί και αφιερώθηκε στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών της, σύμφωνα με το Britannica.com.

Ίδρυσε το Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights το 1968, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της δικαστικής διαμάχης, της συνηγορίας και της εκπαίδευσης και παρέμενε κοινωνικά ενεργή ακόμα και στα 90 της.

Το 2016 η Έθελ Κένεντι συμμετείχε σε διαδήλωση για υψηλότερους μισθούς στους αγρότες της Φλόριντα και το 2018 συμμετείχε σε απεργία πείνας κατά των μεταναστευτικών πολιτικών της κυβέρνησης Τραμπ.

Όταν το 2014 ο τότε πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, της απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη πολιτική τιμή της χώρας, την επαίνεσε για το έργο της.

«Η Έθελ Κένεντι έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της μείωσης της φτώχειας, δημιουργώντας αμέτρητα κύματα ελπίδας για να φέρει αλλαγή σε όλο τον κόσμο», είπε ο Ομπάμα.

«Ήταν ρατσίστρια»

Σε ιστορίες ζωής όπως η δική της δεν μπορεί να μην υπάρξει και ο αντίλογος. Φήμες θέλουν να «συμπεριφέρεται σε μετανάστες υπηρέτες της στην έπαυλη του Hickory Hill σαν σκυλιά» -μετά τη δολοφονία του RFK τον Ιούνιο του 1968, ήταν η μόνη κυρία στη θρυλική έπαυλη των Κένεντι στο ΜακΛιν της Βιρτζίνια.

Η έπαυλη μάλιστα είχε αποκτήσει επίσης το παρατσούκλι «Horror Hill» λόγω των ξεσπασμάτων θυμού της Έθελ και της κακομεταχείρισης του προσωπικού.

«Δεν νομίζω πραγματικά ότι η Έθελ συμπαθούσε τους Ισπανόφωνους ή τους μαύρους» έχει πει η γραμματέας της, Νόελ Φελ, στον δημοσιογράφο Τζέρι Οπενχάιμερ του The Mail ενώ τα κουτσομπολιά την θέλουν να χτυπάει, να βρίζει, να εξαπατάει χρηματικά και να κακοποιεί όλους όσοι δεν ήταν λευκοί και είχαν την ατυχία να ανήκουν στο υπηρετικό προσωπικό της βασιλείας των Κένεντι.


Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

H SkyScanner αποκάλυψε τους δημοφιλείς προορισμούς για το 2025

admin

Aν θέλεις να «χτίσεις» γερά οστά πρέπει να ακολουθήσεις αυτή τη διατροφή | in.gr

admin

Η Κρήτη κατακτά τις καρδιές των τουριστών – Στη λίστα με τους ιδανικούς προορισμούς για φθινοπωρινές διακοπές | in.gr

admin