Σε θέσεις μάχης βρίσκονται τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου.
Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τη «μάχη των μαχών» εντός ΣΥΡΙΖΑ, στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου (12.10.2024), η οποία δε θα κρίνει μόνο αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορέσει να διεκδικήσει ξανά την προεδρία του κόμματος, αλλά και το αν θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ή αν θα κοπεί οριστικά ο ομφάλιος λώρος με το κόμμα, στο οποίο ήταν επικεφαλής επί έναν χρόνο.
Οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται δείχνουν ότι το κλίμα δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για τον έκπτωτο πρόεδρο, αφού μειώνονται οι υποστηρικτές του εντός της παράταξης, μετά το – πρωτοφανές για τα δεδομένα κοινοβουλευτικού κόμματος – εξώδικο που απέστειλε, βάλλοντας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι «σκληροπυρηνικοί» Kasselistas
Αυτή τη στιγμή, αταλάντευτα δίπλα του βρίσκεται μία ομάδα βουλευτών, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς, η Νίνα Κασσιμάτη, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Ραλλία Χρηστίδου και η Γιώτα Πούλου. Πρόκειται για τα κοινοβουλευτικά στελέχη που ανήκουν στον πυρήνα των Kasselistas και υπερασπίζονται πιστά τις αποφάσεις του Στεφάνου Κασσελάκη. Σε αυτούς εντάσσονται και οι Θανάσης Οικονόμου και Γιάννης Βουλγαράκης.
Ένας ευρύτερος πυρήνας στελεχών που τάσσονται υπέρ του έκπτωτου προέδρου – με τη διαφορά όμως ότι επιχειρούν να μη δυναμιτίσουν περισσότερο την ατμόσφαιρα, προτάσσοντας το καλό του κόμματος – συμπεριλαμβάνει βουλευτές όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Ράνια Θρασκιά, ο Γιώργος Γαβρήλος και η Κυριακή Μάλαμα. Στο ίδιο μήκος κλίματος κινείται και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Θάνος Μωραΐτης.
Ενδεικτική της γραμμής την οποία ακολουθεί αυτή η κατηγορία βουλευτών, ήταν η στάση της πρώην βουλευτή Ολυμπίας Τελιγιορίδου, η οποία στην πολιτική γραμματεία καταδίκασε το εξώδικο Κασσελάκη, αλλά δεν τάχθηκε υπέρ της σύγκλισης της Κεντρικής Επιτροπής.
Για άλλη μια φορά, σε πρόσωπο – κλειδί αναδεικνύεται ο Νίκος Παππάς. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, τάχθηκε υπέρ της σύγκλισης της ΚΕ και αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις του Σαββάτου. Η στάση του κ. Παππά άλλαξε ρότα μετά την πρόταση μομφής, όπου ξεκίνησε να ακολουθεί μία πιο ουδέτερη στάση, απομακρυνόμενος από τον Στέφανο Κασσελάκη, συντασσόμενος με κινήσεις προς το συμφέρον της ενότητας.
Τα βλέμματα στο Σάββατο
Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε σε τροχιά εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ποινικοποιώντας την εσωκομματική αντιπαράθεση, με την αποστολή του εξωδίκου που τελικά του επεστράφη. Το ερώτημα είναι πώς θα κινηθούν τα στελέχη του, στο ενδεχόμενο που η πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ κλείσει οριστικά για εκείνον.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους καλά γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία της Κουμουνδούρου, ακόμη και οι βουλευτές που είναι απόλυτα πιστοί στον έκπτωτο Πρόεδρο είναι δύσκολο να ανεξαρτητοποιηθούν. Αφενός, μια τέτοια κίνησή τους θα στοίχιζε την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, κάτι που θα «λέρωνε» ανεπανόρθωτα το «πολιτικό τους μητρώο». Αφετέρου, πολλοί από τους βουλευτές και τα στελέχη αυτά δεν θέλουν να κόψουν οριστικά τους δεσμούς τους με το κόμμα, που θα έφερνε μια τέτοια κίνησή τους.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην κρίσιμη συνεδρίαση του Σαββάτου και στον… καπνό που θα βγει από εκεί. Το ερώτημα είναι αν οι 163 που ψήφισαν την μομφή εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη θα εμφανιστούν με την ίδια θέση και άποψη, καθώς κάποιοι είναι πιο σκληροί και θέλουν διαγραφή από το κόμμα. Άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και είναι περισσότερο θετικοί στο να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος, χωρίς να τον διαγράψουν.
Μάλιστα για τον λόγο αυτό, εχθές το βράδυ (08.10.2024) συνεδρίαζαν μέχρι αργά οι «87» για τη στάση που θα κρατήσουν στην ΚΕ, κάνοντας έναν αγώνα δρόμου για να πειστεί η πλειοψηφία υπέρ μιας ενδεχόμενης διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά αυτής της λύσης εμφανίζονται ο Παύλος Πολάκης και η Ρένα Δούρου – η οποία δείχνει να συμπλέει με τον βουλευτή Χανίων – χωρίς όμως να έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους, για το αν θα μπλοκάρουν την υποψηφιότητά του για την προεδρία, ή όχι.
Πηγή: www.newsit.gr