Ευ Ζην

Ταξίδια στην Ευρώπη χωρίς ταυτότητα – Τι αλλάζει με τα ταξιδιωτικά έγγραφα | in.gr

Σχέδια για ψηφιακά ταξιδιωτικά διαπιστευτήρια κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχόμενη «λιγότερη ταλαιπωρία» και «απρόσκοπτη και ασφαλή εμπειρία» σε όσους επιλέγουν ταξίδια εντός των συνόρων του μπλοκ χωρών. Οι ταξιδιώτες από και προς τη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ θα μπορούν να αποθηκεύουν ψηφιακά τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητα, διαβατήριο) σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σχέδιο είναι τα δεδομένα που αποθηκεύονται σήμερα στο τσιπ του διαβατηρίου ή της ταυτότητας να μεταφερθούν σε ένα «έξυπνο» τηλέφωνο (smartphone), ώστε να επιτρέπεται η ταχύτερη διέλευση των συνόρων, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ταξιδιώτες θα μπορούν στο μέλλον να αποθηκεύουν ψηφιακά τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα

«Η πρόταση για την ψηφιοποίηση των διαβατηρίων και των δελτίων ταυτότητας ανοίγει τον δρόμο για μια πιο απρόσκοπτη και ασφαλή ταξιδιωτική εμπειρία», αναφέρει σε δήλωσή της η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια.

Σύστημα εισόδου – εξόδου

Η εκ των προτέρων υποβολή ταξιδιωτικών σχεδίων και εγγράφων στις αρχές θα μειώσει τους χρόνους στα συνοριακά περάσματα, επιτρέποντάς τους να επαληθεύσουν τη γνησιότητα, υποστηρίζει η Επιτροπή.

Τα σχέδια πρέπει να συμφωνηθούν από το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη – μέλη, καθώς και από τους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – και έρχονται καθώς το μπλοκ ετοιμάζεται να εισαγάγει ένα ξεχωριστό νέο σύστημα για τον έλεγχο των εισόδων και εξόδων από τον χώρο Σένγκεν της ΕΕ, σημειώνει το euronews.

Το σύστημα εισόδου – εξόδου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο, αν και πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει περαιτέρω καθυστερήσεις.

Αυτό θα σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες εκτός ΕΕ θα πρέπει να περνούν από σαρωτές κατά την είσοδό τους στη Σένγκεν, την εσωτερική ζώνη χωρίς διαβατήρια που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ.

Η υπηρεσία ψηφιακού διαβατηρίου θα είναι προαιρετική και δωρεάν για τους ταξιδιώτες, δήλωσε η Επιτροπή, και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως το 2030.

Τι προβλέπεται σήμερα

Ως πολίτης της ΕΕ, έχετε το δικαίωμα να ταξιδεύετε ελεύθερα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία (χώρες εκτός ΕΕ αλλά μέλη τηςΣένγκεν ), φέροντας είτε έγκυρο διαβατήριο είτε εθνικό δελτίο ταυτότητας. Το ταξιδιωτικό σας έγγραφο πρέπει να ισχύει την ημέρα του ταξιδιού. Τα παιδιά και οι ανήλικοι πρέπει να έχουν δικό τους διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας.

Εάν δεν διαθέτετε τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα οι αρχές μπορούν να αρνηθούν την είσοδο, αλλά πρώτα πρέπει να σας δώσουν κάθε εύλογη δυνατότητα να λάβετε τα αναγκαία έγγραφα ή να σας επιτρέψουν να αποδείξετε με άλλα μέσα ότι είστε πολίτης της ΕΕ, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.


Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Σαν σήμερα η Μαλάλα Γιουσαφζάι νίκησε το κακό | in.gr

admin

10 μυστικά και tips για να φέρετε στο τραπέζι σας την αυθεντική ιταλική κουζίνα!

admin

Η Αντζελίνα Τζολί είναι πανκ | in.gr

admin