Ευ Ζην

Τι σημαίνουν κυριολεκτικά τα ονόματα χωρών του κόσμου

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, τι σημαίνει, από που προήλθε και πώς προέκυψε το όνομα μιας χώρας; Μάλλον όχι… ούτε εγώ, μέχρι που διάβασα τυχαία την εξής ενδιαφέρουσα πληροφορία: ότι Μπανγκόκ σημαίνει «Χωριό που βρίσκεται δίπλα σε ρυάκι». Με αφορμή αυτό, έψαξα να βρω τι μπορεί να σημαίνουν κυριολεκτικά και άλλα ονόματα χωρών και ομολογώ ήταν πολύ ενδιαφέρον!

Η ετυμολογία, η προέλευση δηλαδή των λέξεων, είναι ούτως ή άλλως ωραίο θέμα και για γεωγραφικούς προορισμούς μπορεί να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Τα ονόματα συνήθως κρύβουν μια ιστορία, μπορούν επίσης να αποκαλύψουν πολλά για την ιστορία ενός τόπου και του λαού του. Επίσης, το φυσικό περιβάλλον και η γεωγραφική θέση είναι τα στοιχεία που επηρεάζουν το όνομα μιας περιοχής, αλλά άλλες φορές οι λόγοι είναι κάπως πιο… μεταφυσικοί.

Εκτός από «Χωριό που βρίσκεται δίπλα σε ρυάκι» (Μπανγκόκ), δείτε ενδεικτικά στη λίστα την κυριολεκτική σημασία και άλλων ονομάτων χωρών του κόσμου:

  • Βιετνάμ σημαίνει «Κράτος του Νότου»
  • Τελ Αβίβ σημαίνει «Λόφος της Άνοιξης»
  • Γουιάνα σημαίνει η «χώρα με τα πολλά νερά»
  • Αλκατράζ σημαίνει το «Νησί των Πελεκάνων»
  • Αργεντινή σημαίνει «Ασημένια Χώρα»
  • Αυστραλία σημαίνει η «Χώρα του Νότου»
  • Ισλανδία σημαίνει «Χώρα των Πάγων»
  • Κορέα σημαίνει «Χώρα της Πρωινής Ηρεμίας»
  • Φερόες Νήσοι σημαίνει «Νήσοι των Προβάτων»
  • Ουρουγουάη σημαίνει «Ποτάμι των Ζωγραφιστών Πουλιών»
  • Χονγκ Κονγκ σημαίνει «Ευωδιαστός Πορθμός»
  • Γροιλανδία σημαίνει «Πράσινη Χώρα»
  • Παραγουάη σημαίνει «Γεννημένος απ’ το νερό»

Το visualcapitalist.com σε μια εκτενή σχετική έρευνα, παραθέτει τη σημασία και την προέλευση των ονομάτων όλων των χωρών χρησιμοποιώντας τους χάρτες του Credit Card Compare , και απεικονίζει τις κυριολεκτικές μεταφράσεις του ονόματος κάθε χώρας, ταξινομημένες ανά ήπειρο. Φυσικά, οι ονομασίες είναι πάντα πολυεπίπεδες και ανοιχτές σε ερμηνεία – ειδικά όταν έχουν περάσει από πολλαπλά επίπεδα μετάφρασης – αλλά εξακολουθεί να είναι μια ενδιαφέρουσα άσκηση για τον εντοπισμό από πού πιστεύεται ότι προέρχονται.

παγκόσμιος χάρτης με ονόματα των χωρών
Πηγή: https://www.visualcapitalist.com/mapped-the-literal-translation-of-every-countrys-name/

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο προκύπτουν αυτά που θα δείτε παρακάτω σχετικά με τα ονόματα των χωρών -τις οποίες διαχωρίζει ανά ήπειρο.

Βόρεια Αμερική

Ξεκινώντας από τον Μεγάλο Λευκό Βορρά, το όνομα του Καναδά προέρχεται από τους ιθαγενείς Huron. “Κανάτα” σημαίνει χωριό, ή οικισμός, στην Ιροκουιανή γλώσσα. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ονομάστηκαν προς τιμή του Ιταλού εξερευνητή Amerigo Vespucci. Στον Βεσπούτσι αποδίδεται η διόρθωση του λάθους του Κολόμβου, στο οποίο ο τελευταίος μπέρδεψε τον Νέο Κόσμο με τις Ανατολικές Ινδίες.

Τέλος, το Μεξικό προέρχεται από την απλοποιημένη ισπανική μετάφραση για την πρωτεύουσα των Αζτέκων, Metztlixihtlico, που λέγεται ότι σημαίνει «τόπος στο κέντρο του φεγγαριού». Η λέξη είναι ένα μείγμα από mētztli για το «φεγγάρι», xictli για «ομφαλό» ή «κέντρο» και το επίθημα -co για το «τόπος».

Νότια Αμερική

Το όνομα της Βραζιλίας στην πραγματικότητα συντομεύεται από το Terra do Brasil (γη της Βραζιλίας). Το δέντρο brazilwood, ή pau-brasil, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στις αρχές του 16ου αιώνα. Χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή κόκκινων βαφών για την ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία — εξ ου και το ονοματεπώνυμο «κόκκινο σαν χόβολη».

Η Ουρουγουάη έχει μερικές έννοιες που συνδέονται με αυτήν, η πρώτη είναι η «ουρά του πουλιού» σε σχέση με το uru , ένα είδος ορτυκιού που ζούσε δίπλα στο ποτάμι. Μια άλλη ένωση είναι το uruguä , ένα είδος μυδιού, για το οποίο η χώρα ονομάζεται «Ποταμός Οστρακοειδών». Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί η σχέση με το νερό και τα ποτάμια, η οποία αντανακλάται στην ιστορία της ονομασίας με παρόμοιο θέμα σε όλη την ήπειρο.

Η Βενεζουέλα πήρε το όνομά της για την ομοιότητά της με την ιταλική πόλη της Βενετίας, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο της «Μικρής Βενετίας». Μια άλλη περιοχή που ονομάστηκε επίσης από ευρωπαϊκές πόλεις; Η Κολομβία, η οποία αρχικά ονομάστηκε «Νέα Γρανάδα» σε ένα καπέλο για την πρωτεύουσα της ισπανικής επαρχίας.

Ευρώπη

Η «Γη των Φράγκων», η Γαλλία, πήρε το ομώνυμο της από τη λατινική λέξη francia . Αυτό χρονολογείται ακόμη πιο πίσω από την παλιά γερμανική λέξη franka , που σημαίνει γενναίος ή άγριος. Υπάρχει επίσης μια πολιτική άποψη για το όνομα: ο βασιλιάς Λουδοβίκος Ε’ διακήρυξε περίφημα ότι «η Γαλλία σημαίνει ελευθερία».

Η ακριβής προέλευση για τη Γερμανία είναι άγνωστη, πιθανώς επειδή αποτελούνταν από διάφορες φυλές και κράτη πριν από το 1871. Είναι γνωστή ως Deutschland (για το «του λαού») στα γερμανικά, Alemania στα ισπανικά, Niemcy στα πολωνικά και Saksa στα φινλανδικά. Μια άλλη θεωρία τη συνδέει με την κελτική λέξη «gair» για τον γείτονα.

Στη Μεσόγειο, η Ιταλία πήρε το όνομά της από το σύμβολο της νότιας ιταλικής φυλής Vitali : τον ταύρο. Το όνομα συνδέεται με το λατινικό vitulus για «μοσχάρι» ή «γιοι του ταύρου». Μια άλλη ερμηνεία είναι η φράση diovi-telia , η οποία μεταφράζεται σε «γη του φωτός».

Ασία

Το αγγλικό όνομα της Κίνας προέρχεται από τη δυναστεία Τσιν, το πρώτο ενοποιημένο και πολυεθνικό κράτος στην κινεζική ιστορία. Αν και η δυναστεία υπήρχε μόνο μεταξύ 221-207 π.Χ., είχε μια βαθιά και διαρκή επιρροή στη χώρα. Ένα συναρπαστικό στοιχείο είναι ότι το όνομα της Κίνας στην πραγματικότητα δανείζεται από την περσική γλώσσα, ακόμη και τη σανσκριτική.

Το όνομα της Ινδίας προέρχεται από τα ελληνικά, αλλά και το σανσκριτικό Síndhu , όπου και τα δύο αναφέρονται στον ποταμό Ινδό. Το Bharat είναι ένα άλλο επίσημο και ιστορικά σημαντικό όνομα για τη Δημοκρατία της Ινδίας και το Hindustan είναι ένα εναλλακτικό όνομα για την περιοχή, αλλά η χρήση του εξαρτάται από το πλαίσιο και τη γλώσσα.

Ωκεανία

Το Land Down Under της Αυστραλίας είναι αρκετά γεωγραφικό ως προς το όνομά του, προέρχεται από το λατινικό australis για «νότιο». Ο εξερευνητής Μάθιου Φλίντερς διέδωσε το όνομα όπως το ξέρουμε το 1804 και η «Αυστραλία» αντικατέστησε τη «Νέα Ολλανδία» ως επίσημη ήπειρο.

Το όνομα Μαορί για τη Νέα Ζηλανδία είναι Aotearoa , το οποίο ορίζεται πιο συχνά ως “το μακρύ λευκό σύννεφο” – μια αναφορά στους πρώτους Πολυνησιακούς πλοηγούς που ανακάλυψαν τη χώρα βασιζόμενοι σε σχηματισμούς νεφών.

Αφρική

Το όνομα Αίγυπτος προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά Aiguptos και λατινικά Ægyptus . Επίσης προέρχεται επίσης από το hūt-kā-ptah (Ναός της Ψυχής του Ptah). Το αρχαίο αιγυπτιακό όνομα για τη χώρα ήταν km.t (προφέρεται «κεμέτ»), που σημαίνει «μαύρη γη» πιθανότατα για τα εύφορα εδάφη της κοιλάδας του Νείλου. Σήμερα, το επίσημο όνομα της Αιγύπτου είναι Jumhūrīyat Miṣr al-ʻArabīyah , ή «Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου».

Η Νότια Αφρική ονομάζεται εύστοχα για τη γεωγραφική της θέση. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι η χώρα έχει διαφορετικά ονόματα στις 11 επίσημες γλώσσες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Αγγλικών, Αφρικάανς, της γλώσσας Venda, της γλώσσας Tsonga και των γλωσσών Nguni και Sotho.

Ποιες πλούσιες ιστορίες μπορούν να αποκαλυφθούν τελικά από το όνομα μιας χώρας;

Δείτε επίσης

Πηγή: www.travelstyle.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ταξίδια στην Ευρώπη χωρίς ταυτότητα – Τι αλλάζει με τα ταξιδιωτικά έγγραφα | in.gr

admin

Η Αντζελίνα Τζολί είναι πανκ | in.gr

admin

Διατροφή: Ο μεγάλος κίνδυνος που κρύβεται πίσω από τη ζάχαρη | in.gr

admin