Auto-Moto

To BYD Seal U DM-i στην Ελλάδα: Πρώτες εντυπώσεις, τιμές και εκδόσεις

Οδηγούμε στην Αθηναϊκή Ριβιέρα το ολοκαίνουριο BYD Seal U DM-i, το οικογενειακό Plug-in υβριδικό D-SUV, και εντυπωσιαζόμαστε με την άνεση και την τιμή του!

Γνωρίζουμε από κοντά το BYD Seal U DM-i (Dual Mode-intelligent) στο Four Seasons Astir Palace Hotel στην πρώτη επίσημη παρουσίαση και στη συνέχεια το οδηγούμε σε κλασική αγαπημένη διαδρομή της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Το πολυτελές Plug-in Hybrid SUV είναι το πρώτο υβριδικό της γκάμας και αποτελεί ακόμη ένας μέλος της οικογένειας BYD δίπλα στα ηλεκτρικά Atto 3, Seal, Seal U και Dolphin, που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Το SUV ανήκει στο D segment και διαθέτει προηγμένη τεχνολογία και πλούσιο εξοπλισμό, κερδίζοντας αμέσως τις εντυπώσεις, ενώ η τιμή του ξεκινά από 38.900 ευρώ.
Με state-of-the-art τεχνολογία πολύ κοντά σε EV, το Seal U DM-i είναι το πρώτο όχημα της BYD στην Ευρώπη με την τεχνολογία Super DM (Dual Mode), η οποία προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία από 70 έως και 80km, ανάλογα με την έκδοση. Πιο συγκεκριμένα, η τεχνολογία BYD Super DM δίνει προτεραιότητα στην ηλεκτρική ισχύ με μικρή εξάρτηση από το καύσιμο, γεγονός που την καθιστά πιο φιλική προς το περιβάλλον, πετυχαίνοντας μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου σε συνδυασμό με πολύ καλές επιδόσεις.

Έτσι, συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης, δηλαδή, είναι γρήγορο, ισχυρό και αποδοτικό, ενώ παρέχει και την «ασφάλεια» του βενζινοκινητήρα.

Επιπλέον, η μοντέρνα και εκλεπτυσμένη σχεδίασή του μαζί με τον υπερπλήρη εξοπλισμό που προσφέρει, αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις… μετοχές του κινεζικού SUV, το οποίο έχει όλα τα εχέγγυα για να κερδίσει μεγάλο μερίδιο αγοραστικού κοινού στη χώρα μας.

Όσον αφορά τις διαστάσεις, το μήκος του Seal U DM–i φτάνει τα 4.775mm, το πλάτος τα 1.890mm και το ύψος τα 1.670mm, ενώ το μεταξόνιό του τα 2.765mm. To Seal U DM–i ξεχωρίζει για την κομψή σιλουέτα του, την πολυτελή αύρα του και τις έντονες ακμές του, πάντα σε αρμονία με την υπόλοιπη οικογένεια των Seal.

Πιο αναλυτικά, το BYD Seal U DM-i, όπως και το αμιγώς ηλεκτρικό μέλος της οικογένειας Seal, χαρακτηρίζεται από το σχήμα «Χ» στο εμπρός μέρος, το οποίο τονίζεται από το στρογγυλεμένο και κυρτό σχεδιασμό. Οι προβολείς σε σχήμα U τονίζουν το καπό, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ταυτότητα αποκλειστικά για τη Σειρά Ocean, ενώ οι διπλοί λαμπτήρες ενισχύουν την εμφάνισή του.

Οι αρμονικές αναλογίες συνεχίζονται στο πλάι με τη δυναμική άνω γραμμή να εκτείνεται από τους προβολείς μέχρι τα πίσω φώτα. Οι ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών με γυαλισμένες μαύρες ακτίνες και αντίστοιχα γυαλιστερό φινίρισμα κοσμούν κυριολεκτικά το προφίλ του BYD Seal U DM–i. Η σχεδίαση του πίσω μέρους ενισχύει την αίσθηση πλάτους και συμπληρώνει την κυρτή αισθητική προσέγγιση του εμπρός μέρους. Ο πίσω προφυλακτήρας τονίζεται από μαύρες και ασημί λεπτομέρειες, ενώ η σχεδίαση του διαφανούς πίσω φωτιστικού LED αντλεί έμπνευση από τις σταγόνες νερού, παραπέμποντας στη σχεδιαστική ταυτότητα «Ocean Aesthetics» της εταιρείας.

Premium minimal εσωτερικό

Αντίστοιχη εικόνα, μοντέρνας σχεδίασης και πολυτελούς αύρας συναντάμε και στο εσωτερικό. To digital στοιχείο επικρατεί, η μινιμαλιστική κομψότητα, καθώς και η ευρυχωρία και η άνεση. Τα υψηλού επιπέδου υλικά, οι απαλές στην υφή επιφάνειες, το πολύ καλό φινίρισμα συνηγορούν σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, το οποίο γίνεται αμέσως αντιληπτό.

Το «Legacy Gearshift Panel» περιλαμβάνει έναν elegant, κρυστάλλινο επιλογέα αλλαγής σχέσεων και είναι εμπνευσμένο από τον ωκεανό, δίνοντας τη δική του καλαίσθητη νότα. Τα καθίσματα, καθώς και τμήματα του ταμπλό, των πάνελ, των θυρών και της κεντρικής κονσόλας, έχουν επένδυση από vegan δέρμα, καταδεικνύοντας την οικολογική διάθεση της μάρκας. Είναι άνετα και αναπαυτικά, ενώ διαθέτουν στάνταρ ηλεκτρική ρύθμιση πολλαπλών κατευθύνσεων, θέρμανση και αερισμό.

Οι δύο μεγάλες ψηφιακές οθόνες κυριαρχούν στο εσωτερικό και μαρτυρούν τη φιλοσοφία της BYD που έχει επίκεντρο την υψηλή τεχνολογία. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην εργονομία και την άνεση, διαθέτοντας ευκρινείς ενδείξεις και λειτουργία αφής. Μάλιστα, το Intelligent Cockpit System της BYD λειτουργεί μέσω της χαρακτηριστικής περιστρεφόμενης οθόνης των 15,6 ιντσών, που συναντάμε στα μοντέλα της BYD, στην οποία υπάρχει η επιλογή για οριζόντιο ή κατακόρυφο προσανατολισμό, ενώ διάφορες πληροφορίες χρήσιμες για τον οδηγό προβάλλονται στον LCD πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών.

Επιπλέον, το κινεζικό premium SUV προσφέρει έξυπνη συνδεσιμότητα, ενημέρωση και ψυχαγωγία, ακόμα και από απόσταση μέσω της εφαρμογής BYD για smartphone. Παρέχοντας μια εξαιρετική και εξατομικευμένη συνδεδεμένη εμπειρία, το Intelligent Cockpit System προσφέρει, επίσης, σύνδεση 4G, ενσωματωμένο Spotify και πλοήγηση HERE, ενσωμάτωση smartphone μέσω Android Auto ή Apple CarPlay και έξυπνο φωνητικό έλεγχο που μπορεί να ενεργοποιηθεί με τη φωνητική εντολή «Hi BYD». Το σύστημα χρησιμοποιεί ενημερώσεις Over-The-Air (OTA) για να παραμένει πλήρως επικαιροποιημένο.

Σχετικά με τη συνδεσιμότητα, το BYD Seal U DM–i προσφέρει απομακρυσμένο έλεγχο πολλαπλών λειτουργιών του οχήματος μέσω της εφαρμογής BYD για smartphone ή άλλη κινητή συσκευή. Για παράδειγμα, μπορείτε να κλειδώνετε και να ξεκλειδώνετε τις πόρτες, να κλείνετε τα ανοιχτά παράθυρα και να χειρίζεστε τον κλιματισμό, τη θέρμανση/τον αερισμό των καθισμάτων, τα φλας και την κόρνα. Μπορείτε, επίσης, να ελέγξετε το χρόνο που απομένει για την ολοκλήρωση της φόρτισης της μπαταρίας και την αυτονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το smartphone σας, μπορείτε ακόμη και να ξεκλειδώσετε και να εκκινήσετε το αυτοκίνητο με τη λειτουργία κλειδιού μέσω της τεχνολογίας NFC.

Στο κομμάτι της λειτουργικότητας, το νέο BYD Seal U DM-I έχει να πει πολλά. Διάφοροι αποθηκευτικοί χώροι χρήσιμοι για μικρότερα ή μεγαλύτερα αντικείμενα, δύο ποτηροθήκες στην κεντρική κονσόλα, τέσσερις θύρες USB και δυνατότητα ταυτόχρονης ασύρματης φόρτισης δύο smartphone. Σημειώστε πως σε περιοχές όπου δεν υπάρχει διαθέσιμη πρίζα, η μπαταρία του BYD Seal U DM-i υποστηρίζει φόρτιση V2L (Vehicle-to-Load), επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να χρησιμοποιηθεί ως φορητό τροφοδοτικό ρεύματος για τη λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών.

Παράλληλα, η πανοραμική ηλεκτρική, συρόμενη, ηλιοροφή φέρνει άπλετο φως και αεράκι στην καμπίνα, ενώ το φίλτρο σωματιδίων PM2.5 καμπίνας, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος καθαρισμού του αέρα στην κορυφαία έκδοση, συμπληρώνουν την εξαιρετική ατμόσφαιρα.

Χωροταξικά, το BYD Seal U DM-i μπορεί να μεταφέρει άνετα τέσσερις ενήλικες και με κάποιο σχετικό περιορισμό πέντε. Λόγω του μεταξονίου των 2.765mm και της επίπεδης σχεδίασης του δαπέδου, υπάρχει αρκετά μεγάλος χώρος για τα πόδια των πίσω επιβατών. Ο χώρος αποσκευών είναι 425lt, ενώ μπορεί να αυξηθεί στα 1.440lt, εφόσον το πίσω κάθισμα μπορεί να αναδιπλωθεί σε αναλογία 60/40.

Κινητήρες

Όπως ήδη έχουμε πει, η προηγμένη τεχνολογία Super DM (Dual Mode) δίνει προτεραιότητα στην ηλεκτρική ισχύ και κάνει το Seal U DM-i να ξεχωρίζει επί ευρωπαϊκού εδάφους. Το Seal U DM-i διατίθεται σε δύο εκδόσεις, την Design και την Boost. Η τετρακίνητη έκδοση Design διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες απόδοσης 204PS (150 kW) για τον εμπρός και 164PS (120kW) για τον πίσω κινητήρα, καθώς και μια «Blade Battery» χωρητικότητας 18,3kWh, η οποία υποστηρίζεται από τον τετρακύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 1,5lt, εξελιγμένο από την ίδια την BYD. Ο εν λόγω κινητήρας αποδίδει 131PS (96kW) και συνεργάζεται με τους δύο ηλεκτροκινητήρες. Η συνολική μέγιστη ισχύς είναι 324PS (238 kW) και η μέγιστη ροπή 550Nm.

Η έκδοση Boost είναι προσθιοκίνητη και προσφέρεται με έναν ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα με την ονομασία «Xiaoyun» χωρητικότητας 1,5lt, ο οποίος λειτουργεί στον κύκλο Άτκινσον και αποδίδει 98PS (72kW), ενώ συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 198PS (145kW), ο οποίος είναι τοποθετημένος κάτω από το εμπρός καπό. Η έκδοση Boost διαθέτει την «Blade Battery» της BYD χωρητικότητας 18,3kWh, όπως ακριβώς και η έκδοση Design. Η συνολική ισχύς του συστήματος για την έκδοση Boost είναι 218PS (160 kW), ενώ η ροπή αγγίζει τα 300Nm.

Όλες οι εκδόσεις του BYD SEAL U DM-i προσφέρουν τριφασική φόρτιση ΑC στα 11 kW και DC στα 18 kW, ενώ ο χρόνος φόρτισης σε ταχυφορτιστή DC (30-80%) είναι 35 λεπτά. Η έκδοση Boost διατίθεται και με μεγαλύτερη μπαταρία χωρητικότητας 26,6 kWh.

Επιπλέον, το BYD Seal U DM-i διαθέτει δύο προφίλ οδήγησης τόσο στην έκδοση Design όσο και στην Boost. Έτσι, στο πρόγραμμα «EV only mode» υπάρχει η δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης για αυτονομία 70 ή 80km για ομαλές καθημερινές μετακινήσεις ή οδήγηση στην πόλη, ενώ στο πρόγραμμα «HEV» το όχημα χρησιμοποιεί κυρίως την ισχύ που παρέχει η μπαταρία. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, ο βενζινοκινητήρας δίνει πρόσθετη ισχύ στους τροχούς μόνο κατά την επιτάχυνση, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την μπαταρία.

Το Seal U DM-i εναλλάσσεται ομαλά μεταξύ των διαφορετικών λειτουργιών, δίνοντας την αίσθηση ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου χάρη στις καινοτόμες τεχνολογίες του. Το σημαντικό είναι πως οι οδηγοί δεν θα ανησυχούν για την αυτονομία ή για τους τρόπους φόρτισης, αφού ο κινητήρας φορτίζει την μπαταρία μεταξύ 25% και 70% (το εύρος ρυθμίζεται), ώστε η ηλεκτρική λειτουργία να είναι πάντα διαθέσιμη, ενώ η μπαταρία φορτίζεται και με ανάκτηση ενέργειας κατά τη διαδικασία του φρεναρίσματος.

Στο δρόμο

Κατά τη διάρκεια της σύντομης επαφής μας με την τετρακίνητη έκδοση του BYD Seal U DM–i στο δρόμο προς Σούνιο, διαπιστώσαμε άμεσα το εξαιρετικό επίπεδο άνεσης, αλλά και το αίσθημα ότι βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι ενός αμιγώς ηλεκτρικού SUV και όχι σε Plug-in υβριδικό, χάρη στην τεχνολογία BYD Super DM που δίνει προτεραιότητα στην ηλεκτρική ισχύ με το καύσιμο να έχει κυρίως υποστηρικτικό ρόλο, όπως προαναφέραμε. Αυτό φέρνει μαζί του και τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης, δηλαδή, αθόρυβο-με άριστα επίπεδα NVH (Noise, Vibration, Harness), γρήγορο, δυνατό και φυσικά αποδοτικό.

Το BYD Seal U DM–i μας προϊδεάζει για άνετα ταξίδια, ενώ η ανάρτηση με τη μαλακή ρύθμιση και τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω χαρίζει «βελούδινα» περάσματα, αφού απορροφάει τις όποιες κακοτεχνίες του οδοστρώματος. Σε σβέλτο ρυθμό, κλίσεις του αμαξώματος κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά το BYD Seal U DM–i δεν ήρθε για να υποσχεθεί σπορ χαρακτήρα, αλλά να εγγυηθεί για ξεκούραστες, άνετες και ποιοτικές μετακινήσεις.

Ασφάλεια

Η BYD θέτει υψηλά πρότυπα στους τομείς της παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας. Συνεπώς, το BYD Seal U DM-i έχει εξελιχθεί ώστε να είναι ένα από τα ασφαλέστερα ηλεκτροκίνητα οικογενειακά SUV της κατηγορίας του. Έτσι, εκτός από την εκτεταμένη χρήση χάλυβα υψηλής αντοχής και ενός εξαιρετικά ισχυρού πάνελ με κυψελοειδή δομή για την προστασία της μπαταρίας, το BYD Seal U DM-i προσφέρει, επιπλέον, ένα στιβαρό πλαίσιο, εμπρός ανάρτηση με γόνατα MacPherson και πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων.

Για να παρακολουθεί την κυκλοφορία, να προειδοποιεί τον οδηγό ή ακόμη και να επεμβαίνει για να αποτρέψει ένα τροχαίο ατύχημα, το BYD Seal U DM-i είναι στάνταρ εξοπλισμένο με μια εκτεταμένη σειρά προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού (ADAS) που χρησιμοποιούν πέντε ραντάρ και μια κεντρική κάμερα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: Προειδοποίηση Εμπρόσθιας Σύγκρουσης, Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης,

Προσαρμοζόμενο Cruise Control, Προειδοποίηση Οπίσθιας Σύγκρουσης, Προειδοποίηση Οπίσθιας Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας, Υποβοήθηση Αλλαγής Λωρίδας, Έξυπνος Έλεγχος Ορίων Ταχύτητας, Σύστημα Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου και πολλά άλλα. Η έκδοση Design διαθέτει, επίσης, Head Up Display.

Κατά τη νυχτερινή οδήγηση, συναντάμε την τεχνολογία φωτισμού full-LED για καλύτερη ορατότητα, συμπεριλαμβανομένης της υποβοήθησης μεγάλης σκάλας φώτων και των προσαρμοζόμενων προβολέων που ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό. Για να βοηθήσει τον οδηγό να εκτελεί ελιγμούς με ασφάλεια, ένα σύστημα από κάμερες παρέχει περιφερειακή ορατότητα 360 μοιρών στην κεντρική οθόνη, ακόμη και από πάνω και γύρω από το αυτοκίνητο με τη βοήθεια ενός animated car. Συνδυάζοντας έξυπνα τις εικόνες από πολλαπλές ευρυγώνιες κάμερες, φαίνεται σαν να παρακολουθείτε από μικρή απόσταση τους ελιγμούς, που οι ίδιοι πραγματοποιείτε με το αυτοκίνητο. Το Seal U DM-i έχει αξιολογηθεί με την ανώτατη διάκριση των 5 αστεριών στις δοκιμές πρόσκρουσης, που διενεργεί ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP.

Τιμές και εκδόσεις

Οι παραγγελίες των BYD Seal U DM-i Boost και Design έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ οι παραδόσεις ξεκινούν άμεσα στη χώρα μας. Η τιμή στην έκδοση Boost ξεκινάει από 38.900 ευρώ, ενώ στην τετρακίνητη έκδοση Design, που ανήκει στην κορυφή της γκάμας, ξεκινάει από 46.500 ευρώ. Σημειώστε ότι και οι δύο εκδόσεις έχουν τιμή προ φόρων κάτω από 40.000 ευρώ, με σαφές όφελος για τον εταιρικό χρήστη.

Το Seal U DM-i είναι διαθέσιμο σε πέντε χρώματα: Delan Black, Time Grey, Snow White, το μπλε Tian Qing και το Boundless Cloud, ενώ για το εσωτερικό υπάρχουν δύο διαμορφώσεις, αποχρώσεις στις επενδύσεις των καθισμάτων και των θυρών σε μαύρο ή μαύρο/καφέ.

Τέλος, το BYD Seal U DM-i προσφέρεται στάνταρ με πλήρη εγγύηση κατασκευαστή διάρκειας 6 ετών ή 150.000km, εγγύηση 8 ετών ή 200.000km για τουλάχιστον το 70% της αρχικής χωρητικότητας της μπαταρίας, καθώς και εγγύηση 8 ετών ή 150.000km για τον ηλεκτροκινητήρα.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

50 χρόνια Golf: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Volkswagen Festival

admin

Auto Athina 2024: Άνοιξαν και επίσημα οι πύλες σε εορταστικό κλίμα!

admin

Ακόμα πιο ανταγωνιστική η Alfa Romeo Tonale, με νέα τιμή από 36.900 ευρώ

admin