Οικονομία

Βίντεο – προάγγελος της υποψηφιότητας Κασσελάκη στις 24 Οκτωβρίου, μετρούν ποιος έχει το πιο μακρύ αριστερόμετρο, τα 5 κριτήρια που βγάζουν αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ, η θετική έκπληξη στη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος που έσκισε την έκθεση Ντράγκι, τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, η ΑΚΤΩΡ που ανασταίνεται και ως επωνυμία

Στις 24 Οκτωβρίου

Με ένα βίντεο διάρκειας 232  δευτερολέπτων – το μέτρησε ο Κώστας Ζαχαριάδης- που δείχνει τον Στέφανο Κασσελάκη να κινείται, από την Αθήνα μέχρι στη Σαλαμίνα, από τις πρωινές ώρες μέχρι τη δύση, προαναγγέλεται η υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Την τυπική διαδικασία (υπογραφές, πόθεν έσχες κλπ) θα την κάμει στις 24 Οκτωβρίου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Newsit, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων.  Οι κάλπες θα στηθούν στις 24 Νοεμβρίου για τον πρώτο γύρο και στις 2 Δεκεμβρίου για τον δεύτερο εφόσον δεν υπάρξει υποψήφιος που να συγκεντρώνει το 50% συν μία ψήφο την πρώτη Κυριακή. Μέχρι στιγμής μόνο ένας έχει καταθέσει επίσημα την υποψηφιότητά του ο Παύλος Πολάκης. Ο Νικόλας Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους όπως έκανε και ο Κασσελάκης χθες.

Δίλημμα και αιχμές

Ακολουθώντας μία διαφορετική επικοινωνιακή στρατηγική σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ο Κασσελάκης Απέφευγε τις συνεντεύξεις και κοσμικές εμφανίσεις. Στο βίντεο συστήνεται «Είμαι ο Στέφανος. Σκέτο.». Θέτει το δίλημμα – διακύβευμα: «ο ΣΥΡΙΖΑ ή ξαναγεννιέται τώρα ή περνάει στην ιστορία ως ανάμνηση». Αφήνει αιχμές για τους συντρόφους που τον «έδιωξαν». Ζήτησε συγγνώμη από τους 150.000 πολίτες που στήθηκαν στις ουρές πριν από ένα μόλις ένα χρόνο. « Είδατε. Τώρα γνωρίζετε. Τίποτα παραπάνω. Κοιτάμε το αύριο. Πάμε να φτιάξουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που να μην μας διώχνει αλλά να μας χωράει όλους» τόνισε.

Φωτογράφισε Τσίπρα

Δεν κατονόμασε τον Αλέξη Τσίπρα αλλά με βάση τα όσα έχει πει μέχρι τώρα αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ακόμη και για μαύρα χρήματα στα ταμεία του κόμματος επί των ημερών του έστειλε το μήνυμα ότι στη θέση της κυβέρνησης που απέρχεται όπως εκτιμά, «Ή θα έρθει μια δήθεν κεντροαριστερή κατασκευή στην υπηρεσία της διαπλοκής» καταγγέλλοντας στην ουσία τα σενάρια που φέρουν τον πρώην πρωθυπουργό να ηγείται ενός ευρύτερου κεντροαριστερού πολιτικού σχήματος.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Όλες οι πληροφορίες από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη συγκλίνουν στο ότι  ο πρώτος μείζον στόχος είναι στο έκτακτο συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί 1-3 Νοεμβρίου να μπει σε ψηφοφορία και να ακυρωθεί όπως επιθυμεί, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής σε βάρος του τον όρισε έκπτωτο από την ηγεσία. Οι στενοί του συνεργάτες επισημαίνουν ότι το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στην περίπτωση άρσης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του προέδρου δεν προβλέπει την έκπτωση του, αλλά  έκτακτο συνέδριο που είναι το ανώτατο όργανο να πάρει τις αποφάσεις.

Απεταξάμην

Οι «87» ξορκίζουν αυτό το ενδεχόμενο. Σε συσκέψεις που γίνονται συζητιούνται όλα τα ενδεχόμενα ώστε αυτό το θέμα να μην τεθεί καθόλου στο συνέδριο. Το επιχείρημα είναι ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες και για κάλπες. Αντίθετα οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη  θα δώσουν μάχη μέχρι τέλους η απόφαση να ακυρωθεί. Εφόσον συμβεί αυτό στην ουσία θα είναι μία νίκη από τα αποδυτήρια. Επίσης ο  Κασσελάκης ακόμη και εάν πετάξει από πάνω του το «έκπτωτος» δεν θα καταργήσει την εκλογική διαδικασία όπως κάποιοι ανησυχούν. Αν δεν πετύχει τον σκοπό του και κερδίσουν οι «87» τότε θα αποδυναμωθεί, και αυτό είναι το ρίσκο που παίρνει.

Γκαίμπελς vs Παττακός

Το σήριαλ που ΣΥΡΙΖΑ έχει από όλα: game of thrones, «ξεκατινιάσματα» και ένα αβυσσαλέο πολιτικό μίσος το οποίο δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το πως θα μπορούσε να υπάρξει έστω μια στοιχειώδης ενότητα και επανασυσπείρωση την επόμενη μέρα των εκλογών γύρω από τον όποιο αρχηγό εκλεγεί. Η αναφορά σε γκαιμπελικές μεθόδους που χρεωνόταν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από τον Χρήστο Σπίρτζη ήταν πολιτική κρητική, οι αναφορές σε «χούντα» του Αντώναρου θεωρείται άξια αποπομπής. Αφήστε τα παρατράγουδα με τις τρεις κυρίες που είναι υπεύθυνες για τις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις. Η μία εξ αυτών έβγαλε  ντιρεκτίβα ότι η μόνη αναπαραγωγή που θα γίνεται θα αφορά τα δελτία τύπου του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι πια του Κασσελάκη και καλό θα ήταν να σβηστούν προηγούμενες επιλήψιμες αναρτήσεις. Έγινε χαμός. Η υπόθεση μπήκε κάτω από το χαλί.

Το αριστερόμετρο

Το διά ταύτα είναι ότι στην Κουμουνδούρου έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Όσο για το αριστερόμετρο αυτό κι αν έχει καταντήσει …τιραμόλα. Η τελευταία αντιπαράθεση αφορά το ποιος έχει το πιο μακρύ αριστερόμετρο. Σε μια τέτοια ανταλλαγή διαπληκτισμών επιδόθηκαν Νίκος Κοτζιάς, Βαγγέλης Αντώναρος και Άρης Σπηλιωτόπουλος. Εάν δεν υπερισχύσουν τα αντανακλαστικά επιβίωσης σε λίγο τον ΣΥΡΙΖΑ να ζήσουμε να τον θυμόμαστε.

50χρονη!

Τα 50 χρόνα της κλείνει σήμερα η ΝΔ με ένα street party, στην Ρηγίλλης. Μέχρι χθες το βράδυ κανένας από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς δεν απάντησαν αν θα παρευρεθούν. Ίσως μαδούσαν την μαργαρίτα θα πάω, δεν θα πάω. Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι τελικά μάλλον θα δώσουν το παρών έστω κι αν οι σχέσεις τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θυμίζουν πολικό ψύχος. Η επέτειος όμως δεν αφορά την διακυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά το κόμμα το οποίο υπηρέτησαν Καραμανλής και Σαμαράς ως πρόεδροι και πρωθυπουργοί και η γιορτή είναι αφιερωμένη στον απλό Νεοδημοκράτη. Παρόλα αυτά μπορεί να υπάρξουν και αρνητικές εκπλήξεις.

Τα ρέστα τους

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η προεκλογική εκστρατεία των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Οι κάλπες θα στηθούν την Κυριακή. Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, και Μιχάλης Κατρίνης παίζουν τα ρέστα τους μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι παράμετροι που θα κρίνουν τον νικητή έχουν ενδιαφέρον. Εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση δημοσκόπων και η προσέλευση πλησιάσει τις 350.000 τότε το παιχνίδι εκτιμάται ότι είναι ανοιχτό για όλους της τετράδας (Ανδρουλάκης Δούκας Διαμαντοπούλου Γερουλάνος). Το δεύτερο κρίσιμο σημείο είναι το προφίλ των ψηφοφόρων. Η ηλικία τους η ιδεολογική τους προσέγγιση κλπ. Ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν την πρώτη αλλά και την δεύτερη Κυριακή.

Τρία στάδια

Τέλος μεγάλη σημασία έχει ποιον ή ποιαν και για ποιο σκοπό θα θέλει να ψηφίσει ένας ψηφοφόρος. Στην πρώτη φάση ο στόχος ήταν να εκλεγεί ένας καλός πρόεδρος για το τρίτο κόμμα, που είναι το ΠΑΣΟΚ με βάση τις εθνικές εκλογές και του 2023 και με στόχο μα αποκτήσει δυναμική νίκης. Μετά τις αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ο στόχος ήταν να ψηφιστεί ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστω κι αν δεν διέθετε τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών. Με την διαφαινόμενη αποσύνθεση  του ΣΥΡΙΖΑ αναλυτές εκτιμούν ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει το πρόσωπο το οποίο θα μπορέσει να παίξει το ρόλο του επόμενου πρωθυπουργού σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό το οποίο θα επιστρέψει στην εποχή του διπολισμού ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ Αλλά αν κάτι έχει διδάξει η πολιτική είναι ποτέ μην λες ποτέ.

Η θετική έκπληξη στη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού

Ένα πολυ σημαντικό επιπλέουν όφελος για το ελληνικό δημόσιο κρύβει η νεα σύμβαση παραχωρησης της Αττικής Οδού, στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μεσω της σύμβασης με το νέο παραχωρησιούχο, υπήρξε συμφωνία ώστε να καρπωθεί το δημόσιο το σύνολο του οφέλους από τη διαφορά επιτοκίων που προέκυψε στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της προκήρυξης του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ και της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης. Ως αποτέλεσμα το δημόσιο θα λάβει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ πρόσθετα έσοδα στην 25ετία της σύμβασης, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Με άλλα λόγια, η νέα σύμβαση παραχώρησης προβλέπει πως ο νέος παραχωρησιούχος θα καταβάλλει ένα εφάπαξ τίμημα 3,27 δισεκ. ευρώ αλλά θα δίνει κάθε χρόνο στο δημόσιο το 7,5% των εσόδων του. Η συμφωνία με την οποία το δημόσιο θα πάρει όλο το όφελος από την επιτοκιακή διαφορά αυξάνει αυτό το ποσοστό, από το 7,5% σε περίπου 9,5%. Αυτές οι περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες μεταφράζονται σε ένα δισεκ. ευρώ συνολικών επιπλέον καταβολών στη διάρκεια των 25 ετών που διαρκεί η σύμβαση παραχώρησης.

Και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έσκισε την έκθεση Ντράγκι

Μετά τον Ευάγγελο Μυτιληναίο που καταχεριάζει, σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνιση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη γραφειοκρατία των Βρυξέλλων και δήλωσε πριν από λίγες ημέρες πως η έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης είναι ανεφάρμοστη, σχεδόν τα ίδια είπε χθες και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Στην ομιλία του στο συνέδριο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε πως οι προτάσεις Ντράγκι είναι ανεφάρμοστες αφού καλούνται τα πλούσια κράτη – μέλη της Ε.Ε. να δανειστούν προκειμένου να καλυφθούν επενδυτικές ανάγκες ολόκληρης της Ε.Ε. κάτι που πολύ δύσκολα θα προχωρήσει. Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος είναι πως «ο δρόμος που έχει επιλέξει η Ευρώπη και η Ελλάδα κατ’ επέκταση μας καταδικάζει έναντι των διεθνών ανταγωνιστών μας».

Φορολογικά κίνητρα και όχι επιδοτήσεις για τις επενδύσεις

Ο ΣΕΒ, όπως καταλαβαίνει όποιος ακούσει τη χθεσινή ομιλία του Σπύρου Θεοδωρόπουλος, θεωρεί ότι για να προχωρήσουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα και να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό της πολυετούς κρίσης πρέπει να θεσπιστούν φορολογικά κίνητρα για όσους επενδύουν. Να μην δίνονται δηλαδή μόνο επιδοτήσεις, δηλαδή «χρήματα στο χέρι» αλλά να υπάρχουν γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους επενδύουν σε κλάδους με σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε χθες πως η κυβέρνηση είναι επιφυλακτική επειδή τα περιορισμένα φορολογικά έσοδα θα επηρεάσουν την εικόνα του προϋπολογισμού ενώ το πολλαπλασιαστικό όφελος που θα φέρουν οι μεγάλες επενδύσεις δεν καταγράφεται τόσο εύκολα. «Πρέπει να βρούμε τρόπο να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις που μπορούν τελικά να καλύψουν και το επενδυτικό κενό της χώρας» ξεκαθάρισε.

Η ΑΚΤΩΡ ανασταίνεται και ως επωνυμία

Πολλά δεν μπορούμε να γράψουμε γιατί ο Αλέξανδρος Εξάρχου τα κρατάει για τις ανακοινώσεις που θα κάνει στο investors day της Intrakat στις 23 Οκτωβρίου, κατά πάσα πιθανότητα. Το σίγουρο είναι πως εκείνη την ημέρα θα μάθουμε πως η ΑΚΤΩΡ επιστρέφει για τα καλά στο προσκήνιο μετά από πολλά χρόνια ζημιών και προβληματικής παρουσίας. Για τις εξαγορές που μίλησε αυτή την εβδομάδα ο Αλ. Εξάρχου, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εξαμήνου, θα αποφύγουμε τις προβλέψεις γιατί ήδη τρίτα μέρη μας απειλούν με αγωγές! Κάτι θα έχει όμως να ανακοινώσει μέχρι τότε γιατί ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat είναι από αυτούς που τηρούν τις υποσχέσεις τους!

Εκπαιδευτικοί, σερβιτόροι, ρεσεψιονίστ και καμαριέρες

Μια ανάλυση της Eurobank που δημοσιεύθηκε χθες δείχνει πως οι τρεις επαγγελματικές κατηγορίες που εμφανίζεται το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων είναι οι εκπαιδευτικοί (να είναι καλά ο Πιερρακάκης που μονιμοποίησε επιτέλους χιλιάδες αναπληρωτές καθηγητές), οι σερβιτόροι / μπάρμπαν και οι ρεσεψιονίστ / καμαριέρες. Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι μάγειρες / ψήστες και στην πέμπτη θέση εντοπίζονται οι γραμματείς / υπάλληλοι γραφείου. Ακολουθούν οι πωλητές / πλασιέ, οι λαντζέρηδες και οι καθαριστές / καθαρίστριες. Στην πρώτη δεκάδα των επαγγελμάτων με το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο βρίσκονται και οι ηθοποιοί / τραγουδιστές / χορογράφοι, κλπ. Κυριάρχει δηλαδή η Νέα Οικονομία!

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΔΥΠΑ – HUAWEI: Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα του προγράμματος κατάρτισης για άνεργες γυναίκες

admin

Η Ecopetrol και η Petrobras ανακάλυψαν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου

admin

Μπαράζ ξενοδοχειακών επενδύσεων στον Πειραιά

admin