Οικονομία

EE: Στις 4 Οκτωβρίου η ψηφοφορία για την επιβολή δασμών 35% στα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σχεδιάζει να διεξάγει ψηφοφορία στις 4 Οκτωβρίου για το αν θα επιβάλει δασμούς ύψους 45% στα εισαγόμενα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν λάβει προς μελέτη ένα σχέδιο για τα προτεινόμενα μέτρα. Η ψηφοφορία έχει καθυστερήσει ελαφρώς εν μέσω διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής με την Κίνα για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που θα απέτρεπε τις νέες επιβαρύνσεις.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν τα κράτη μέλη υιοθετήσουν τους δασμούς, αναφέρει το Bloomberg. Η νέα ημερομηνία θα μπορούσε ακόμη να αλλάξει.

Η ψηφοφορία έρχεται μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διαπίστωσε ότι η Κίνα επιδοτεί άδικα τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της και ότι χρειάζονται δασμοί ώστε οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές να μην βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Η Κίνα αρνείται οποιαδήποτε αθέμιτη δραστηριότητα εκ μέρους της και έχει απειλήσει με αντίποινα δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα όπως γαλακτοκομικά, κονιάκ και χοιρινό κρέας, καθώς και σε αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες.

Η ψηφοφορία θα ανοίξει το δρόμο για νέους δασμούς ύψους περίπου 35% που θα τεθούν σε ισχύ από το Νοέμβριο και για πέντε χρόνια, εκτός εάν η ειδική πλειοψηφία – 15 κράτη μέλη που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ – αντιταχθεί στην κίνηση αυτή. Οι νέοι δασμοί θα προστεθούν στον υφιστάμενο συντελεστή 10%.

Κράτη μέλη, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, έχουν προειδοποιήσει κατά της επιβολής των δασμών, λέγοντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο. Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης και οι δύο χώρες πραγματοποίησαν εμπορικές συναλλαγές ύψους 739 δισ. ευρώ πέρυσι.

 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Eλεύθεροι επαγγελματίες: Κλείνουν τα «παράθυρα» της φοροδιαφυγής – Ποιος είναι ο νέος οδικός χάρτης

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεσή του – Τι τιμές αναμένονται

admin

Μπύρα: Ανοδικοί οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ελληνική αγορά

admin