Οικονομία

Η ΕΥΔΑΠ και τα έργα για τη λειψυδρία, η δύναμη πυρός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Μποφίλιου και ο Μαντωνανάκης, οι κοινωνικές κατοικίες του Ελληνικού και η συνέχεια για ΕΚΤΕΡ

Η ΕΥΔΑΠ και τα έργα για τη λειψυδρία 

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ φροντίζει να ξεκαθαρίσει στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου πως «η ευθύνη της επάρκειας του φυσικού πόρου για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών καθώς του αυξημένου λειτουργικού κόστους, βαραίνει το κράτος το οποίο έχει και την κυριότητα όλου του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος» (σ.σ. του δικτύου που μεταφέρει το νερό μέχρι τους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ). Ωστόσο όταν τα δίκτυα της εταιρείας είναι «σουρωτήρι» και έχουν τεράστιες απώλειες, δε μπορεί παρά να έχει και αυτή μια μικρή ευθύνη, έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό και το μεγαλύτερο από τα έργα που έχει προγραμματίσει εντός της πενταετίας, με κόστος 170 εκατ. ευρώ, είναι οι εργασίες για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης με στόχο τη μείωση των διαρροών. Το δεύτερο μεγαλύτερο προγραμματισμένο έργο είναι οι μαζικές αντικαταστάσεις πεπαλαιωμένων υδρομετρητών και προμήθεια έξυπνων μετρητών (123 εκατ.) και το τρίτο η ολοκλήρωση επεμβάσεων στη Διώρυγα Θηβών του υδραγωγείου Μόρνου. Ειδικά για τη λειψυδρία αναμένονται σειρά μελετών και έργων που μάλλον θα χρειαστεί ένα θαύμα προκειμένου να παραδοθούν εγκαίρως! Ο χρόνος πιέζει και εμείς είμαστε ακόμα (ούτε) στις μελέτες! Αυτό δεν αποτελεί μομφή στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, πάντως. Άλλοι έχουν τον πρώτο λόγο π.χ. για το εάν και που θα γίνει μια μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης στην Αττική.

Η δύναμη πυρός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, παράλληλα με την ενσωμάτωση σημαντικών επενδύσεων (έναρξη παραχώρησης Αττικής Οδού και Εγνατίας Οδού, Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, κ.α.) ενισχύουν σημαντικά το οπλοστάσιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Για παράδειγμα, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την πώληση της συμμετοχής του ομίλου στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα ταμειακά διαθέσιμα (που έφταναν το 1,1 δισ. στο τέλος Ιουνίου) θα αυξηθούν κατά 864 εκατ., ενισχύοντας σημαντικά την επενδυτική ισχύ του ομίλου. Παράλληλα θα αφαιρεθούν από τον ενοποιημένο ισολογισμό του ομίλου δανειακές υποχρεώσεις σχετιζόμενες με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ύψους 1,1 δισ. Στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτιμούν πως εντός των επόμενων 18 – 24 μηνών νέα έργα παραχωρήσεων / ΣΔΙΤ συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού ύψους 8 – 10 δισ. ευρώ αναμένεται να δημοπρατηθούν στην Ελλάδα. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και επιλεγμένα έργα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που επιδιώκει να διεκδικήσει ο όμιλος στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η Μποφίλιου και ο Μαντωνανάκης! 

Λόγω αυξημένων υποχρεώσεων δεν παρακολουθήσαμε τη συναυλία, με τη συμμετοχή της Νατάσσας Μποφίλιου και άλλων γνωστών καλλιτεχνών, που είχαν διοργανώσει φορείς του δήμου Σαρωνικού στο επίμαχο ακίνητο του Λαγονησίου που η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) θέλει να παραχωρήσει στον όμιλο Μαντωνανάκη στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας για να αποσύρει ο τελευταίος τις απαιτήσεις των 800 εκατ. ευρώ που έχει μετά από αμετάκλητες διαιτητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Ούτε γνωρίζουμε την τύχη του διαγωνισμού για την περίφραξη του ακινήτου που προκήρυξε η ΕΤΑΔ. Υποθέτουμε πως πρέπει πρώτα να βγάλει από μέσα κάποιους που το χρησιμοποιούσαν εδώ και δεκαετίες χωρίς να τους ενοχλήσει κανένας. Αλλά και τον δήμο που έχει φτιάξει μέχρι και εγκαταστάσεις εντός του ακινήτου. Αν το ακίνητο δεν παραχωρηθεί τότε δύσκολα θα μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο Μαντωνανάκη για κατασκευή πολυτελών κατοικιών στο συγκρότημα του πρώην Ξενία Λαγονησίου. Και δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία ώστε να αποσυρθεί από τις διεκδικήσεις των 800 εκατ. ευρώ.

Οι κοινωνικές κατοικίες του Ελληνικού…

Λιγότερο από το αναμενόμενο συζητήθηκε η πρόταση του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, στο πρόσφατο ντιμπέιτ, για τη μετατροπή του 10% των διαμερισμάτων που κατασκευάζονται στο Ελληνικό σε κοινωνικές κατοικίες που θα στεγάζουν φοιτητές ή άλλες οικογένειες που δυσκολεύονται σήμερα να βρουν σπίτι. Δεν έλειψαν και τα ειρωνικά σχόλια όπως η απαίτηση να διευκρινίσει ο δήμαρχος Αθηναίων αν στην κοινωνική κατοικία θα περιλαμβάνονται και όροφοι των ουρανοξυστών που σχεδιάζει η Lamda Development στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Κάποιοι άλλοι επισήμαναν πως το Ελληνικό είναι λίγο μακριά από το δήμο Αθηναίων και πως ο κ. Δούκας θα μπορούσε αντί για προτάσεις που αφορούν άλλες περιοχές να αναζητεί λύσεις για κοινωνική κατοικία εντός του δήμου του! Και όχι, η στήλη δε συμμετέχει σε καμία «εργολαβία δολοφονίας χαρακτήρα»! Απλά το διασκεδάζει.

…και οι οικονομικές θέσεις των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα πρέπει να αναμένουμε με ενδιαφέρον το αντίστοιχο ντιμπέιτ των υποψηφίων αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καταλάβουμε ποιες είναι οι οικονομικές θέσεις των κ.κ. Σ. Φάμελλου, Παύλου Πολάκη και (πιθανότατα) Στ. Κασσελάκη. Μια ιδέα για τις απόψεις του τελευταίου για την οικονομία έχουμε πάρει από τις κατά καιρούς δηλώσεις του όταν ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει και πολλές από τις απόψεις του Σωκράτη Φάμελλου όπως η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, κατά κάποιο τρόπο! Για τις οικονομικές θέσεις του Π. Πολάκη επιφυλασσόμεθα!

Προς την 7 η τάξη η ΕΚΤΕΡ;

Ένα βήμα προς την ενίσχυση των οικονομικών της μεγεθών με στόχο να διεκδικήσει θέση στην ανώτατη (7η) τάξη του εργοληπτικού πτυχίου κάνει η ΕΚΤΕΡ που χθες (26.9.2024) ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών απορρόφησης της θυγατρικής «Ενεργειακός Κόμβος» που λειτουργεί το πολυτελές ξενοδοχείο Summer Senses Luxury Resort στην Πάρο. Η ΕΚΤΕΡ έχει ήδη το 56% της θυγατρικής ενώ το υπόλοιπο 44% έχει σήμερα ο πρόεδρος της εταιρείας Θανάσης Σίψας (γράφαμε χθες) που μέσω της συγχώνευσης θα αυξήσει το ποσοστό του στην εισηγμένη σε 19,6%. Η ΕΚΤΕΡ είναι μία από τις λίγες τεχνικές εταιρείες που μπορεί να διεκδικήσει την ένταξη στην 7η τάξη, από την 6η που είναι σήμερα, όταν προχωρήσει η διαδικασία επανάκρισης των εργοληπτικών πτυχίων από το υπουργείο Υποδομών. Ο Θ. Σίψας έχει δηλώσει πολλές φορές πως στην ΕΚΤΕΡ θα επιδιώξουν την αναβάθμιση του πτυχίου τους.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με οριακή πτώση 0,06% – Στις 1.470,39 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

admin

Φωτιά στην Αττική: Λήγει την Δευτέρα η προθεσμία των αιτήσεων για την κρατική αρωγή

admin

ΕΛΤΑ: Η επόμενη μέρα και το σχέδιο ανάκαμψης των Ελληνικών Ταχυδρομείων

admin