Οικονομία

Κίνα: Νέο πακέτο τόνωσης της εγχώριας οικονομίας

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρουσίασε μια σειρά μέτρων νομισματικής τόνωσης για την αναζωογόνηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ανησυχία της κυβέρνησης του Σι Τζινπίνγκ για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την καταβαραθρωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Pan Gongsheng μείωσε ένα βραχυπρόθεσμο βασικό επιτόκιο και ανακοίνωσε σχέδια για τη μείωση του ποσού των χρημάτων που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες σε αποθεματικό στο χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2018, σε μια σπάνια ενημέρωση μαζί με δύο από τις άλλες κορυφαίες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της χώρας στο Πεκίνο.

Αυτό σηματοδότησε την πρώτη φορά που οι μειώσεις και στα δύο μέτρα αποκαλύφθηκαν την ίδια ημέρα από τουλάχιστον το 2015, αναφέρει το Bloomberg.

Τις κινήσεις αυτές ακολούθησε ένα πλήθος άλλων ανακοινώσεων που τροφοδότησαν τα κέρδη των κινεζικών μετοχών. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας παρουσίασε επίσης μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη του προβληματικού τομέα ακινήτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κόστους δανεισμού για υποθήκες ύψους 5,3 τρισ. δολαρίων και της χαλάρωσης των κανόνων για τις αγορές δεύτερης κατοικίας.

Για την ταλαιπωρημένη αγορά μετοχών της χώρας, ο Pan Gongsheng δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα παράσχει τουλάχιστον 800 δισ. γουάν (113 δισ. δολάρια) για τη στήριξη της ρευστότητας, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι μελετούν τη δημιουργία ενός ταμείου σταθεροποίησης μετοχών. 

Ενώ αρκετοί από τους επενδυτές είχαν προβλέψει αρκετά από τα μέτρα, η μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε έδειξε ότι οι αρχές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις προειδοποιήσεις ότι η Κίνα κινδυνεύει να χάσει τον στόχο της για ανάπτυξη της τάξης του 5% φέτος.

Το μπαράζ πολιτικής πιθανότατα επαναφέρει τον στόχο αυτό σε απόσταση αναπνοής, αλλά παραμένουν αμφιβολίες για το αν ήταν αρκετό για να σπάσει η μακροπρόθεσμη αποπληθωριστική πίεση και η εδραιωμένη κρίση ακινήτων της Κίνας.

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει πιο δυναμικά μέτρα για την τόνωση της ζήτησης μεταξύ των καταναλωτών, την οποία ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ως βασικό συστατικό που λείπει από την οικονομία. 

«Είναι δύσκολο να πούμε ποια είναι η χρυσή σφαίρα που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των πάντων», δήλωσε ο Ken Wong, ειδικός σε ασιατικά μετοχικά χαρτοφυλάκια στην Eastspring Investments Hong Kong Ltd. «Αν και είναι καλό να υπάρχουν μέτρα νομισματικής χαλάρωσης που είναι διευκολυντικά, πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου».

Ο δείκτης αναφοράς των μετοχών CSI 300 της Κίνας σημείωσε άνοδο έως και 4%, σχεδόν εξαλείφοντας τις απώλειες για το έτος, αν και ο δείκτης εξακολουθεί να έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% από την πρόσφατη κορύφωσή του το 2021.

Οι αγορές εμπορευμάτων σημείωσαν μικρά κέρδη και το γουάν μεταβλήθηκε ελάχιστα έναντι του δολαρίου. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Κίνας αυξήθηκαν κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,06%, εξαλείφοντας προηγούμενη πτώση σε χαμηλό ρεκόρ.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 0,16% – Κέρδη 8,39% από τις αρχές του 2024

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με άνοδο 0,28% – Στα 97,06 εκατ. ευρώ ο τζίρος

admin

Πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φουσκώνει το εμπορικό έλλειμμα της

admin