Ευ Ζην

Γνωρίστε το χωριό Σκήτη Αγιάς με την εντυπωσιακή λίμνη | in.gr

Η περιοχή της Αγιάς, μια γη πλούσια και πολυπρόσωπη, κρύβει ανάμεσα στις ημιορεινές της πτυχές έναν μικρό παράδεισο, το χωριό Σκήτη.

Η Σκήτη αποπνέει έναν αέρα παλαιότητας και θρησκευτικής απομόνωσης, παραπέμποντας σε τόπο όπου κάποτε θα ασκήτευαν μοναχοί. Σύμφωνα με ερευνητές, η αρχαία πόλη Μελιβοία, που συνδέεται με τον Φιλοκτήτη τον οποίο αναφέρει ο Όμηρος, πιθανότατα βρισκόταν κοντά στο Πολυδένδρι ή στη Σκήτη. Στα βορειοδυτικά του χωριού, έχουν ανακαλυφθεί ερείπια κάστρου, τα οποία θεωρούνται ότι σχετίζονται με τη βυζαντινή «Κενταυρόπολη».

Στην ευρύτερη περιοχή, σώζεται και το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων

Η Σκήτη βρίσκεται στις πλαγιές του Μαυροβουνίου, σε υψόμετρο 350 μέτρων, και απέχει 48 χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Οι κάτοικοι της Σκήτης ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια ελιάς, καστανιάς, μήλων και αχλαδιών, ενώ σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία παίζουν επίσης η κτηνοτροφία, η αλιεία και ο τουρισμός, με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, το ξενοδοχείο και το κατασκηνωτικό κέντρο να προσελκύουν επισκέπτες.

Καλώς ήλθατε στη Σκητή Αγιάς. 

Η πηγή «Μπουρμπουλήθρα»

Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό βρίσκεται η πηγή «Μπουρμπουλήθρα», μέσα σε ένα τοπίο καταπράσινο, γεμάτο πλατάνια. Νότια της πηγής βρίσκονται τα ερείπια τειχών της αρχαίας Μελιβοίας. Το πυκνό δάσος του Μαυροβουνίου, με τη μεγάλη ποικιλία δέντρων και ζώων, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Εντυπωσιακά σημεία θέας είναι το «Κάστρο», σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το χωριό, και η τοποθεσία «Σημαία».

Στην ευρύτερη περιοχή, σώζεται και το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, ένα από τα ασκητήρια στο «όρος των Κελλίων», γνωστό για την πνευματική του κληρονομιά. Άξια αναφοράς είναι και η Παναγία Πολυδενδρίου, ένας ναός μέσα στο δάσος, πλαισιωμένος από μια τεράστια βελανιδιά. Κοντά στη Σκήτη βρίσκεται επίσης η ομώνυμη λίμνη, περιτριγυρισμένη από λόφους με καστανιές και καρυδιές, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν δραστηριότητες όπως το κανό.

Ελκυστικός προορισμός για φυσιολάτρες η λίμνη

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του δήμου Αγιάς σε θέματα τουρισμού και επιχειρηματικότητας Νίκος Ντάγκας η λίμνη παραμένει ένας σημαντικός προορισμός για τους φυσιολάτρες, παρά το γεγονός ότι λόγω της ανομβρίας έχει χαμηλώσει αρκετά η στάθμη του νερού.

Η εικόνα της λίμνης, δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μπροστά σε σκηνή από ταινία. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι η λίμνη αυτή δεν είναι δημιούργημα της φύσης. Δημιουργήθηκε από την τότε Νομαρχία, που κατασκεύασε έναν ταμιευτήρα νερού για την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής.

Ωστόσο, η λίμνη της Σκήτης δεν περιορίστηκε απλώς στον αρχικό της σκοπό, δηλαδή το πότισμα της γης. Έχει πλέον μετατραπεί σε έναν ελκυστικό προορισμό για φυσιολάτρες, που αναζητούν την ηρεμία και την ομορφιά της φύσης.

Οι κορμοί των δέντρων που αναδύονται μέσα από τα νερά δημιουργούν ένα θέαμα που μαγνητίζει το βλέμμα. Το τοπίο είναι πραγματικά εντυπωσιακό, προσφέροντας μια ιδιαίτερη εμπειρία σε όσους το επισκέπτονται, συνδυάζοντας την ομορφιά της φύσης με το αποτύπωμα της ανθρώπινης δημιουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί η πανοραμική θέα που έχει κάποιος από την Σκήτη προς το Αιγαίο, είναι μοναδική.

Πλούσια σε φυσικό περιβάλλον και καταπράσινη, η Σκήτη αποτελεί ένα μοναδικό προορισμό για εξορμήσεις όλες τις εποχές του χρόνου, με οργανωμένες βόλτες στη φύση και πολύ εύκολες πεζοπορικές διαδρομές στις πλαγιές του Κισσάβου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: larissa-beach.gr


Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Πώς 350 γυναίκες ανοικοδόμησαν τη γέφυρα Waterloo του Λονδίνου κάτω από ναζιστικούς βομβαρδισμούς | in.gr

admin

Ο δρόμος στο Λονδίνο που έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους ομορφότερους στον κόσμο

admin

Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ: «Δεν έχει σημασία πόσο γρήγορα τρέχεις, αλλά πόσο καιρό συνεχίζεις να τρέχεις» | in.gr

admin