Οικονομία

Ελλάδα και Κύπρος ολοκλήρωσαν τη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση

Υπεγράφη χθες (20.9.2024) και επίσημα η διακρατική συμφωνία Αθήνας – Λευκωσίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, Great Sea Interconnector, από τους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Γιώργο Παπαναστασίου.

Με τον τρόπο αυτό, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα, αφού τα επιμέρους σημεία διαφωνίας διευθετήθηκαν οριστικά μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών εβδομάδων. Βάσει του κειμένου, η Κύπρος θα εισέλθει στη μετοχική σύνθεση του GSI μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας due diligence.

Επίσης, ο γεωπολιτικός κίνδυνος θα επιμεριστεί κατά 50-50 μεταξύ των δύο χωρών, ενώ προβλέπεται ανάκτηση εσόδων ύψους 125 εκατ. ευρώ ως το 2029 για την Κύπρο.

Παράλληλα, το WACC τοποθετείται στο 8,3% για περίοδο 17 ετών από 12 που προβλεπόταν αρχικά, βάσει της απόφασης που έλαβε χθες η κυπριακή ρυθμιστική αρχή.

Πλέον, αναμένεται εντός των επομένων ημερών να δοθεί εντολή στην ανάδοχο Nexans και θα αποφευχθεί η καταβολή ρήτρας καθυστέρησης ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Φυσικό αέριο: Υποχωρεί η τιμή του στην Ευρώπη – Αισιοδοξία ενόψει του χειμώνα

admin

Υπεγράφη πλαίσιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης

admin

Πώς «εκτροχίασαν» ΟΣΕ – Σιδηρόδρομο η Θεσσαλία και ο Daniel

admin