Οικονομία

Το χρέος της Βρετανίας αγγίζει το 100% του ΑΕΠ μετά από 64 χρόνια

Το δημόσιο χρέος της Βρετανίας έφτασε το 100% της οικονομικής παραγωγής για πρώτη φορά και τον περασμένο μήνα σημειώθηκε ένα ακόμη μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, γεγονός που προσθέτει προβλήματα στην υπουργό Οικονομικών Rachel Reeves, καθώς ετοιμάζει τα σχέδια της για τους φόρους και τις δαπάνες.

Συγκεκριμένα, το καθαρό δημόσιο χρέος στη Βρετανία, εξαιρουμένων των τραπεζών που ανήκουν στον δημόσιο τομέα, ανήλθε στο 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν οι μηνιαίες καταγραφές το 1993, από 99,3% τον Ιούλιο, ανακοίνωσε σήμερα (20.9.2024) η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). 

Τα αρχεία της Τράπεζας της Αγγλίας δείχνουν ότι το χρέος κυμαινόταν σε αυτό το επίπεδο για τελευταία φορά σε τακτική βάση στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν η Βρετανία εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει τις οικονομικές επιπτώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και στη συνέχεια ξανά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη έκτοτε συνέβαλε επίσης στην αύξηση ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η κυβέρνηση δανείστηκε 13,734 δισεκατομμύρια λίρες (18,29 δισ. δολάρια) τον Αύγουστο, 3,3 δισεκατομμύρια λίρες περισσότερες από ό,τι τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Μια δημοσκόπηση του Reuters είχε δείξει έλλειμμα 12,4 δισεκατομμυρίων λιρών. 

Τα στοιχεία έδειξαν αύξηση των δαπανών για κοινωνικές παροχές και τρέχουσες δαπάνες, αντανακλώντας τον υψηλότερο από το συνηθισμένο πληθωρισμό.

Η Reeves έχει προειδοποιήσει ότι οι φόροι θα αυξηθούν στον προϋπολογισμό της στις 30 Οκτωβρίου, αλλά έχει αποκλείσει αυξήσεις στους συντελεστές των φόρων εισοδήματος, των εταιρικών φόρων και των φόρων προστιθέμενης αξίας, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια ελιγμών για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και την ενίσχυση των επενδύσεων.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 6% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Αύγουστο του 2024

admin

Mercedes: «Βουτιά» 8% στην τιμή της μετοχής της

admin

Epsilon Net: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξαγοράς της Ginger Digital Bidco

admin