Οικονομία

Παπαθανάσης για νομοσχέδιο ΠΔΕ: Μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία με σαφές αναπτυξιακό πρόσημο

Άλλη μια μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) με σαφές αναπτυξιακό πρόσημο, χαρακτηρίζει ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης το νομοσχέδιο για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αφορμή την έναρξη της συζήτησής του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Παπαθανάσης σε ανάρτηση του υπενθυμίζει ότι αυξάνεται κατά 900 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2024, σημειώνοντας αύξηση ρεκόρ στο ήδη μεγαλύτερο πρόγραμμα των τελευταίων 14 ετών, φτάνοντας στα 13,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ΥΠΟΙΚ στέλνει το μήνυμα της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, στηρίζοντας παράλληλα με όλες του τις δυνάμεις την κοινωνία, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

«Το νομοσχέδιο για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μας φέρνει στον αιώνα που είμαστε γιατί έρχεται με μία ολιστική προσέγγιση να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις της σημερινής εποχής μας, οι οποίες δεν ήταν γνωστές το 1952 όταν είχε γίνει ο πρώτος αναπτυξιακός νόμος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και πρόσθεσε:

«Κάθε άρθρο, κάθε παράγραφος αυτού του νομοσχεδίου έχει μεταρρυθμιστική χροιά. Θα έπρεπε να έχει έρθει νωρίτερα, έρχεται όμως μετά από μεγάλη διαβούλευση 2 ετών και θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την επόμενη μέρα μειώνοντας την γραφειοκρατία και δίνοντας ουσιαστική στήριξη και στην ελληνική κοινωνία και στους νέους και στις νέες μας, μειώνοντας την ανεργία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και βεβαίως κατ΄ ουσία στηρίζοντας το πολύ σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα και την ελπίδα στα νέα παιδιά για να δημιουργήσουν την οικογένεια τους».

Ο κ. Παπαθανάσης μίλησε για «εμβαλωματικές παρεμβάσεις που γίνονταν μέχρι σήμερα χωρίς να υπάρχει ένα συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο σχέδιο, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της εποχής».

«Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι μια ομπρέλα η οποία καλύπτει όλο το σκέλος της πατρίδας μας. Από κάτω υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί και οι εθνικοί πόροι. Οι ευρωπαϊκοί πόροι αυτή τη στιγμή μοιράζονται σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν είναι μόνο το ΕΣΠΑ, είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι σε εξέλιξη. Η αλλαγή που γίνεται για να μαζευτούν οι πόροι σε ένα σημείο, μας δίνει και τη δυνατότητα να τους διαχειριστούμε καλύτερα και κατ’ ουσίαν να μην υπάρχει επικάλυψη των έργων καθώς επίσης και των επενδυτικών εργαλείων που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα», επεσήμανε.

Έμφαση έδωσε στην πρόβλεψη τονίζοντας ότι «είναι ένα από τα βασικά στοιχεία αυτού του νόμου διότι πρέπει το κράτος να γνωρίζει ποιες είναι οι υποχρεώσεις του.

« Αυτό η χώρα δεν το είχε από το 1952 που ψηφίστηκε ο πρώτος αναπτυξιακός νόμος. Δεν πρέπει όμως αλήθεια να ξέρουμε αν το 2034 θα έχουμε τους πόρους για να συνεχιστεί το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, αν θα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίζουμε τα Κέντρα Υγείας; Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στις υποχρεώσεις του κράτους και να μην ξέρουμε να απαντήσουμε αν θα υπάρχουν λεφτά μετά από 15 χρόνια να πληρώσουμε», ανέφερε.

Όπως είπε, «στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία εξειδικεύονται και εκσυγχρονίζονται οι παλαιότεροι νόμοι, συστηματοποιούνται οι πληρωμές και διευκολύνεται έτσι η επιτάχυνση τους».

«Το αναπτυξιακό πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης. Μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος τρέχει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών. Μέσω αυτού του νομοσχεδίου αυξάνεται κατά 900 εκ ευρώ -και από 12,2 δις ευρώ φτάνει στα 13,1 δις ευρώ-. Γιατί αυξάνεται; Γιατί μπορεί μια χώρα και αυξάνει τα χρήματα τα οποία ρίχνει στην κοινωνία και στην οικονομία; Γιατί ακριβώς έχει μία τέτοια αναπτυξιακή πολιτική που περισσεύει δημοσιονομικός χώρος για να γυρίσει πίσω τα λεφτά στην κοινωνία και στην οικονομία», επεσήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και συνέχισε:

«Είχαμε τη μεγάλη ζημιά στη Θεσσαλία, δόθηκαν πάνω από 3,5 δις ευρώ, 600 εκ. ευρώ ήρθαν από το Ταμείο Ανάκαμψης, 1,1 δις ευρώ ήρθαν από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα χρήματα ήρθαν μέσα από το εθνικό σκέλος. Δεν μπορεί να μην έχουμε σωστή αναπτυξιακή πολιτική που να υποστηρίζουμε και να δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο, διότι υπάρχουν απρόβλεπτα γεγονότα πλέον που πρέπει να σηκώνουμε ως χώρα. Εμείς δεν θέλουμε να αφήσουμε τους συμπολίτες μας ακάλυπτους ούτε και τα προγράμματα που έχουν ξεκινήσει και έχουν τρέξει για την κρατική αγωγή.

Πρέπει να μπορέσουμε πολύ πιο γρήγορα να διοχετεύσουμε τα λεφτά για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα σωστό προγραμματισμό».

 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Η Planet και το επόμενο deal στους συμβούλους, η μάχη για την Toolbox, οι χρυσοφόρες συμβάσεις οδοφωτισμού, η ΕΕΣΥΠ και η αρχή «τα μικρά κρίνουν τα μεγάλα».

admin

Θεοδωρικάκος: Έρχονται πρόσθετες επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη

admin

Ξεκίνησαν οι καταβολές στήριξης επιχειρήσεων στη Θεσσαλία με 10 εκατ. ευρώ

admin