Οικονομία

Πώς προχωρά το επενδυτικό πλάνο της Νoval μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Μετά την πρόσφατη εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Noval Property συνεχίζει το επενδυτικό πλάνο ύψους 340 εκατ. ευρώ, έχοντας σήμερα αξία χαρτοφυλακίου που φτάνει τα 609 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 8% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Καπετανάκος, στη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, η Noval εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε κτίρια γραφείων, παλιά βιομηχανικά ακίνητα, ξενοδοχεία, logistics, αλλά και σε κατοικίες, που σταδιακά εισέρχονται δυναμικά στο χαρτοφυλάκιό της.

Παράλληλα, έχει και ισχυρή παρουσία στο κλάδο του retail, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα που καταγράφουν υψηλούς τζίρους. Ο κλάδος μάλιστα του retail καταγράφει μια απόδοση 8,8% με δεύτερο τον κλάδο hospitality με απόδοση 7,7% και τρίτο τον κλάδο logistics-αποθηκών με 6,7% απόδοση. Ο τομέας των γραφείων έχει απόδοση 6% ενώ τα οικιστικά είναι πιο χαμηλά στο 1,5%.

Παράλληλα, για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, η εταιρεία εκμίσθωσε το 30% περίπου της οικιστικής χρήσης του ακινήτου μικτών χρήσεων επί της οδού Αρδηττού, στην Αθήνα. Παράλληλα, η The Grid A.E., συμφερόντων Noval Property και Brook Lane Capital, υπέγραψε συμφωνία μίσθωσης με την EY Ελλάδος των γραφειακών χώρων των δύο από τα τέσσερα κτίρια του συγκροτήματος “The Grid” στο Μαρούσι.

Μέσα στο 2025 αναμένεται να τελειώσει και η κατασκευή του νέου τριώροφου κτιρίου γραφείων επί της οδού Χειμάρρας, στο Μαρούσι, μία επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ, η οποία χτίζεται στη θέση ενός παλιού υπαίθριου πάρκινγκ. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες της Α’ Φάσης στο υφιστάμενο εξαώροφο κτίριο γραφείων επί της Λ. Κηφισίας 199, στο Μαρούσι, συνολικής δόμησης περίπου 7.000 τ.μ., το οποίο αγοράστηκε από την HelleniQ Energy. Η ανακατασκευή του θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2024 και θα είναι το πρώτο κτίριο με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και θα έχει μεγάλες εταιρείες για μισθωτές.

Με ορίζοντας ολοκλήρωσης το 2028 η Noval έχει στα σκαριά την ανάπλαση στην Πειραιώς 252. Συνολικά, προγραμματίζεται να αναπτυχθούν περίπου 55.000 τ.μ., εκ των οποίων το 25% θα αφορά κατοικίες, το 25% γραφεία, το 14% το ξενοδοχείο, το 20% θα φιλοξενεί χρήσεις εμπορίου και εστίασης, το 14% πολιτιστικές εγκαταστάσεις και ένα επιπλέον 2% αθλητικές εγκαταστάσεις. Η Πειραιώς 252 στοχεύει να αποτελέσει το πρώτο έργο στην Ελλάδα με πιστοποίηση LEED Gold Neighborhood για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών.

Το κατασκευαστικό έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2025, με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, στην οποία βρίσκεται σήμερα, με το επόμενο σημαντικό χρονικό ορόσημο να αποτελεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος όσον αφορά τις επιτρεπόμενες χρήσεις μέσω του πολεοδομικού εργαλείου του ΕΣΧΑΣΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκο: «Η εταιρεία από το 2019 έχει διπλασιάσει τόσο την αξία του χαρτοφυλακίου της όσο και την εσωτερική της αξία. Κάθε χρόνο, μάλιστα, η εσωτερική αξία της εταιρείας αυξάνεται κατά 60 με 70 εκατ. ευρώ. Αυτό το έχει πετύχει μέσω της ανάπτυξης των ακινήτων, καθώς παίρνοντας κάτι με χαμηλότερη αξία, δημιουργούμε προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, άρα έχουμε μεγάλο κέρδος. Επίσης, κάνουμε ενεργητική διαχείριση των ακινήτων μας, δηλαδή έχουμε αυξήσει τα μισθώματά μας».

Στο πλαίσιο αυτό η εσωτερική λογιστική αξία την 30 Ιουνίου 2024 ήταν 494 εκατ. ευρώ, ενώ την 31 Δεκεμβρίου 2023 ήταν 427 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 67 εκατ. ευρώ (16%) σε συνέχεια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μέσω δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Noval συνεχίζει να καταγράφει ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα, με αύξηση 15% περίπου των εσόδων από μισθώματα το πρώτο εξάμηνο του 2024 στα 15,9 εκατ. ευρώ, έναντι 13,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα αποτελέσματα αυτά είναι απόρροια της συνεχούς ενεργητικής διαχείρισης των υφιστάμενων ακινήτων, των συμβάσεων με νέους μισθωτές, και των αναπροσαρμογών μισθωμάτων με υφιστάμενους μισθωτές, καθώς και της σημαντικής επισκεψιμότητας και του αυξημένου κύκλου εργασιών των μισθωτών στα εμπορικά κέντρα της.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Lavipharm: Αυξήθηκαν κατά 248,8% τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο

admin

ΑΑΔΕ: Από την αρχή του έτους έχουν επιστραφεί φόροι 5,3 δισ. ευρώ

admin

Viohalco: Στα 3,3 δισ. ευρώ ανήλθε ο ενοποιημένος τζίρος του πρώτου εξαμήνου του 2024

admin