Οικονομία

ΕΚΤ: Οι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να διατηρήσουν ανοιχτό μυαλό για τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θεωρούν ότι ο Σεπτέμβριος είναι η κατάλληλη στιγμή για να επανεξετάσουν τη στάση τους ως προς τα επιτόκια.

Όμως δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ανοιχτό μυαλό για τα επιτόκια υπό το φως των παρατεταμένων κινδύνων για τις προοπτικές του πληθωρισμού, όπως προκύπτει από την τελευταία απόφαση πολιτικής τους. «Η συνεδρίαση (σ.σ της ΕΚΤ) τον Σεπτέμβριο θεωρήθηκε ευρέως ως κατάλληλη στιγμή για την επανεκτίμηση του επιπέδου περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», σύμφωνα με την περίληψη, που δημοσιεύθηκε σήμερα (22.8.2024).

«Η εν λόγω συνεδρίαση θα πρέπει να προσεγγιστεί με ανοιχτό μυαλό, γεγονός που υπονοούσε επίσης ότι η εξάρτηση από τα δεδομένα δεν ισοδυναμούσε με υπερβολική εστίαση σε συγκεκριμένα, μεμονωμένα σημεία δεδομένων».

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα, σε συνέχεια της αρχικής μείωσης του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ενώ οι μετρήσεις για τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα απογοήτευσαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ένα βασικό μέτρο των μισθών επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο και η αύξηση των τιμών καταναλωτή αναμένεται να έχει μετριάσει αυτό το μήνα.

Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης έχουν ενισχύσει την υπόθεση της μείωσης του κόστους δανεισμού όταν η ΕΚΤ συνεδριάσει τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Olli Rehn.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Τις 20.223 ευρώ το χρόνο φτάνουν οι δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών

admin

Τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας

admin

Ενιαίο το εισιτήριο στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης

admin