Ευ Ζην

Πού να φάτε στη Βουδαπέστη – Τα 12 καλύτερα εστιατόρια

Η Βουδαπέστη, είναι ένας δημοφιλής προορισμός ακόμα και για ένα city break. Σχετικά κοντινός, συγκριτικά οικονομικός και πάνω απ’ όλα πανέμορφος! Εκτός από τα πολλά αξιοθέατα που θα δείτε εδώ και τα πολλά πράγματα που θα μπορείτε να κάνετε, η Βουδαπέστη έχει και μια εξαιρετική γαστρονομική σκηνή στην οποία εξέχουσα θέση έχει και η παραδοσιακή νόστιμη ουγγρική κουζίνα. Αν λοιπόν αποφασίσετε ένα ταξιδάκι μέχρι τη Βουδαπέστη, εδώ θα δείτε τα καλύτερα εστιατόρια στην πόλη αυτή τη στιγμή για να μην πάτε στα τυφλά!

Είτε αναζητάτε το κλασικό ουγγρικό φαγητό είτε κάτι άλλο, θα βρείτε αυτό που λαχταράτε στη Βουδαπέστη . Μπορεί η πόλη να είναι γνωστή για τα ruin bars (ερειπωμένα μπαρ) , τα φημισμένα spa και την υπέροχη αρχιτεκτονική της, αλλά και η σκηνή του φαγητού εδώ ανταποκρίνεται σε υψηλές απαιτήσεις – και όλο και βελτιώνεται.

Νέο στη λίστα που θα δείτε παρακάτω είναι το Tati, ένα καινούργιο εστιατόριο farm to table που εμφανίστηκε στον οδηγό Michelin για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς και μια ολοκαίνουργια κριτική για το νούμερο ένα της λίστας το βραβευμένο με αστέρι Michelin Borkonyha. Από κλασικό gulyás (μοσχάρι στιφάδο) μέχρι κοτόπουλο με πάπρικα (και πολλά άλλα), εδώ είναι τα καλύτερα εστιατόρια στη Βουδαπέστη αυτή τη στιγμή.

Πού να φάτε στη Βουδαπέστη

1.Borkonyha

Τι είναι; Ένα εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin, του οποίου τα ευρηματικά πιάτα συνδυάζονται με συγκεκριμένα κρασιά – εξ ου και το όνομα, «Wine Kitchen».

    Γιατί να πάω; Αυτό το εστιατόριο δεν είναι μόνο για τους “κυνηγούς” της Michelin – αλλά όλοι θα λατρέψουν το  first-class μενού του. Αν και μια επίσκεψη εδώ δεν θα είναι το φθηνότερο γεύμα του city break σας στη Βουδαπέστη, είναι δύσκολο να μην εντυπωσιαστείτε από ό,τι είναι διαθέσιμο στις λίστες πέντε πιάτων και à la carte του Borkonyha, είτε πρόκειται για σούπα μαρούλι με χτένια είτε ορτύκια με κράνμπερι. Ανοιχτά τα βράδια μόνο τις καθημερινές.

    2.Rosenstein

    Τι είναι; Ένα τέλειο μικρό Ουγγρικό εστιατόριο, που προσφέρει κλασικά πιάτα και πολλά άλλα.

      Γιατί να πάω; Ένα εστιατόριο με μενού σε μαυροπίνακα με τραπέζια με λευκά τραπεζομάντιλα, γυμνούς τοίχους από τούβλα και σερβιτόρους παλιάς σχολής. Το Rosenstein είναι εβραϊκή και ουγγρική κουζίνα στα καλύτερά της – για την οποία πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε κράτηση.

      3.Essência

      Τι είναι; Μια γαστρονομική ιστορία αγάπης, μεταξύ ενός Πορτογάλου σεφ στο βραβευμένο με αστέρι Michelin Costes και της Ουγγαρέζας συζύγου – συνεργάτη του εστιατορίου. Το Essência είναι το γαστρονομικό μωρό τους (του Tiago και της Éva) και κέρδισε το δικό του αστέρι Michelin το 2021 (το οποίο διατήρησε το 2024).

        Γιατί να πάω; Για γνήσια ζεστασιά και επιτυχημένο πάντρεμα σε πιάτα μεταξύ Ουγγαρίας και Πορτογαλίας με τη μορφή μενού degustation. Το mangalica , μια αναζωογονημένη ποικιλία ουγγρικού χοιρινού κρέατος υψηλής ποιότητας, είναι υπέροχο, όπως και το χταπόδι, κάτι σπάνιο στη Βουδαπέστη.

        4. Mazel Tov

        Τι είναι; Ένα ευρύχωρο εστιατόριο με γυάλινη οροφή που σερβίρει ένα πιο μοντέρνο μενού ισραηλινομεσογειακού φαγητού και κοκτέιλ.

          Γιατί να πάω; Αν το φαγητό σε μια τεράστια ανοιχτή αυλή με φυτά γύρω σας, σας φαίνεται ωραία ιδέα κατευθυνθείτε στο Mazel Tov. Δοκιμάστε το μπιφτέκι φαλάφελ σε ένα ψωμάκι γλυκοπατάτας ή το shawarma κοτόπουλου. Και μην προβληματιστείτε με τα ντιπ και τις φρέσκες σαλάτες – δοκιμάστε οτιδήποτε με παντζάρι και μελιτζάνα.

          5.Gundel

          Τι είναι; Το πιο εμβληματικό εστιατόριο της Ουγγαρίας, που ιδρύθηκε από την ομώνυμη γαστρονομική δυναστεία στη Χρυσή Εποχή της πόλης και αναβίωσε πρόσφατα από μια νέα ιδιοκτησία.

            Γιατί να πάω; Για να δειπνήσετε εκεί που δειπνούσε κάποτε η Βασίλισσα, ενώ απολάμβανε αυτό που η διοίκηση ορίζει «προσιτή πολυτέλεια», με ιδιαίτερη αναφορά στις κυριακάτικες μεσημεριανά τους μενού. Η τοποθεσία του Gundel δίπλα στο City Park και δίπλα στον ζωολογικό κήπο προσφέρεται για μια όμορφη γευστική εμπειρία και οι τιμές για τα κλασικά κυρίως πιάτα δεν είναι καθόλου υπερβολικές.

            6.Felix Kitchen & Bar

            Τι είναι; Ένα βραβευμένο εστιατόριο που βρίσκεται σε ένα πρώην αντλιοστάσιο για το Βασιλικό Παλάτι, χτισμένο δίπλα στον Δούναβη από τον Miklós Ybl της διάσημης Όπερας.

              Γιατί να πάω; Η χαλαρή πολυτέλεια συνοψίζει την προσέγγιση σε αυτό το κομψό κτήριο πολιτιστικής κληρονομιάς του οποίου η βεράντα απλώνεται κάτω από το Κάστρο της Βούδας. Πήρε το όνομά του από τον μοναχογιό του αρχιτέκτονα που είναι υπεύθυνος γι’ αυτό. Ο Felix υπερηφανεύεται για τη χρήση πρωταρχικών, κυρίως τοπικών συστατικών για τη δημιουργία κοσμοπολίτικων/ουγγρικών πιάτων που δοκιμάζονται καλύτερα στο εποχικό μενού. Μια εκτενής λίστα κρασιών, ευρηματικά κοκτέιλ και εκθέσεις τέχνης που αλλάζουν τακτικά συμπληρώνουν την εικόνα.

              7.Tati

              Τι είναι; Ένα εστιατόριο κορυφαίας ποιότητας farm-to-table στην άκρη της συνοικίας με τη νυχτερινή ζωή της πόλης.

                Γιατί να πάω; Όταν αυτό το μοντέρνο και χαλαρό εστιατόριο λέει ότι είναι από φάρμα στο τραπέζι, αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα συστατικά προέρχονται από το δικό τους αγρόκτημα, λίγο έξω από τη Βουδαπέστη. Ο σεφ Gábor Soóky αναζωπυρώνει τη γαστρονομική κληρονομιά της Ουγγαρίας καθώς επινοεί ευρηματικά πιάτα για brunch (08:00-15:30) και δείπνο (από τις 17:00). Πρέπει να εντυπωσίασε τους κριτές της Michelin, οι οποίοι συνέστησαν το μέρος το 2023, όταν το Tati μόλις είχε ανοίξει.

                8.Café Kör

                Τι είναι; Ένα δημοφιλές ολοήμερο σημείο με άψογη εξυπηρέτηση και τυπικά ουγγρικά πιάτα.

                  Γιατί να πάω; Στο κέντρο της πολυτελούς γαστρονομίας της πόλης, το δημοφιλές Café Kör είναι ιδιαίτερα απασχολημένο με τα μεσημεριανά γεύματα, όταν το πλήθος εργαζομένων των επιχειρήσεων συρρέει εδώ από τα κοντινά γραφεία. Κάντε κράτηση ή φτάστε εδώ όσο πιο νωρίς μπορείτε στο μεσημέρι – οι ημερήσιες προσφορές σερβίρονται μόνο μέχρι να εξαντληθούν.

                  9.Babel Budapest

                  Τι είναι; Ένας βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο εκλεκτού φαγητού, εμπνευσμένο από μια αυστροουγγρική ιδέα, ακριβώς στο κέντρο της πόλης.

                    Γιατί να πάω; Για να γνωρίσετε τη μεγάλη γαστρονομική περιοχή που ήταν η πρώην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, όπου τα ουκρανικά και τα σερβικά πιάτα συνδυάζονται με τα αγαπημένα της Βιέννης και της Βουδαπέστης σε μια σειρά από πιάτα που συνδυάζονται με wine pairing. Το περιβάλλον του Babel είναι εξίσου κομψό.

                    10.Kőleves Vendéglő

                    Τι είναι; Ένα δικαιολογημένα δημοφιλές εβραιο-ουγγρικό εστιατόριο, το Kőleves Vendéglő βρίσκεται δίπλα στο δικό του υπαίθριο μπαρ και δύο Συναγωγές στη δίνη της νυχτερινής ζωής της Βουδαπέστης.

                      Γιατί να πάω; Για εξαιρετικά προσιτά μεσημεριανά γεύματα, η ποιότητα των οποίων ταιριάζει με τα βραδινά γεύματα. Pαραδοσιακά αγαπημένα γεύματα σερβίρονται με μοντέρνα παρουσίαση, σε ένα κτήριο που χρονολογείται από τα μέσα του 1800.

                      11.Bobo Restaurant

                      Τι είναι; Ένα κομψό εστιατόριο που δημιουργήθηκε σε ένα νεοαναγεννησιακό παλάτι αναψυχής για την αριστοκρατία του τέλους του 1800, στους δικούς του καταπράσινους χώρους.

                        Γιατί να πάω; Για το Αυστροουγγρικό μενού, ναι, αλλά και για να περάσετε το βράδυ σας εκεί όπου οι Ούγγροι κόμηδες και η αυτοκράτειρα των Αψβούργων Ελισάβετ κοσμούσαν την πίστα της αίθουσας χορού. Τα κλασικά πιάτα, όπως το Bobo’s pike-perch και το πόδι πάπιας κονφί, είναι από τα καλύτερα που μπορείτε να δοκιμάσετε ενώ δεν θα σας κοστίσουν ακριβά.

                        12.Két Szerecsen

                        Τι είναι; Ένα αξιόπιστα εξαιρετικό εστιατόριο στη συνοικία των θεάτρων της Βουδαπέστης, ανοιχτό από το πρωί μέχρι αργά το βράσυ, στον ίδιο δρόμο με τις δύο πιο εξέχουσες φωτογραφικές γκαλερί της πόλης.

                          Γιατί να πάω; Το Two Moors είναι το μέρος όπου μπορείτε να απολαύσετε το παραδοσιακό ουγγρικό πιάτο που θέλετε να δοκιμάσετε όσο βρίσκεστε εδώ – το μοσχαρίσιο μάγουλο είναι εξαιρετικό – ή να επιλέξετε κάτι πιο διεθνές. Δύσκολο να φύγετε απογοητευμένοι.
                          Το μεσημεριανό μενού του Két Szerecsen τις καθημερινές είναι μια ωδή στην ποιότητα. Βρίσκεται διαγώνια απέναντι από τη Μουσική Ακαδημία Liszt, κοντά στην Όπερα, αν έχετε πολιτιστικά σχέδια για το βράδυ.

                          Δείτε επίσης


Πηγή: www.travelstyle.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Η Mideast Travel Worldwide κερδίζει για 5η συνεχή χρονιά το βραβείο «Greece’s Best M.I.C.E. Organizer 2024»

admin

Πορτογαλία: Τα καλύτερα ξενοδοχεία στο Πόρτο

admin

Η ιστορία της Γαλλίδας που έμαθε να πιλοτάρει ελικόπτερο για να βγάλει τον άντρα της από τη φυλακή | in.gr

admin