Ευ Ζην

Δύο συνταγές για ψάρι | in.gr

Καλοκαίρι χωρίς ψάρι στο μεσημεριανό τραπέζι γίνεται; Η απάντηση είναι όχι, για αυτό ακολουθούν δύο συνταγές ότι πρέπει για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Ψάρι στο φούρνο με πατάτες

Τα υλικά

2 – 2½ κιλά καθαρισμένο ψάρι
5 πατάτες σε στρογγυλές φέτες ½ εκ.
1 κρεμμύδι κόκκινο, σε ροδέλες
5 ντομάτες σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
200 ml ελαιόλαδο
2-3 κλωναράκια φρέσκου βασιλικού
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδου στη μέση
150 ml λευκό ξηρό κρασί
2 κ.σ. φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
αλάτι,
πιπέρι

Η διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι εξωτερικά και μέσα στην κοιλιά.

Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι και τις ντομάτες. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο ταψί τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και βάζουμε το ψάρι στο κέντρο.

Τριγύρω βάζουμε τις πατάτες. Από πάνω ρίχνουμε διάσπαρτα τα κλωνάρια βασιλικού με τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο και στη συνέχεια τις ροδέλες κρεμμυδιού.

Τέλος, καλύπτουμε με τις ροδέλες ντομάτας. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί.

Ψήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας.

Ψάρι με εσπεριδοειδή

Τα υλικά

1 ψάρι μαγιάτικο περίπου 800 γρ.
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο (ή 1 κ.γ. ξερό)
2 πορτοκάλια
1 λεμόνι και 2 μοσχολέμονα (αν βρούμε) ή 3 λεμόνια
100 ml ελαιόλαδο για το τηγάνισμα και 50 ml ακόμα για τη σάλτσα
2 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο
Αλάτι
Πιπέρι

Η διαδικασία

Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε το ψάρι. Μπορούμε να ζητήσουμε από τον ιχθυοπώλη να το φιλετάρει. Κόβουμε το κάθε φιλέτο σε οκτώ κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το θυμάρι.

Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια, τα μοσχολέμονα (αν χρησιμοποιήσουμε) και το λεμόνι (χωρίς το άσπρο μέρος). Κόβουμε τις φλούδες ζουλιέν (λεπτά μπαστουνάκια).

Τις τηγανίζουμε ελαφρά στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, και τις στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί. Χωρίζουμε και κρατάμε στην άκρη 4 φέτες από κάθε εσπεριδοειδές. Τις υπόλοιπες τις πιέζουμε πάνω από σήτα για να πάρουμε τον χυμό τους.

Χτυπάμε στο μούλτι τον χυμό με το ελαιόλαδο μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαφριά σάλτσα.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο, με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε ελαφριά το ψάρι πρώτα από τη μεριά της πέτσας για 4 λεπτά και έπειτα από την άλλη για 2 λεπτά. Το βγάζουμε από το τηγάνι και το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Τοποθετούμε τα φιλέτα ανά δύο, σε πιάτο, το ένα πάνω στο άλλο. Από πάνω μοιράζουμε τα τηγανισμένα ζουλιέν. Δίπλα βάζουμε τα φιλέτα των εσπεριδοειδών, τα φυλλαράκια δυόσμου και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Αργός τουρισμός: Για όσους έχουν «καεί» από τους γρήγορους ρυθμούς εργασίας και ζωής | in.gr

admin

Δίαιτα: Το διατροφικό πλάνο για να χάσεις έως και 3 κιλά μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο

admin

Το μικρό σπίτι στον… ωκεανό – Δεν έχει ρεύμα, δεν έχει νερό, δεν έχει ίντερνετ | in.gr

admin