Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Ο οδηγός του ΕΦΕΤ για την αντιμετώπιση των αλλεργιών – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ταλαιπωρείστε και εσείς με αλλεργίες ή έχετε την υποψία ότι είστε σε κάτι αλλεργικός; Με την 8η Ιουλίου να έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα  Αλλεργίας, σήμερα είναι η κατάλληλη μέρα να ενημερωθείτε για το τι προκαλεί αλλεργίες και πώς θα τις αντιμετωπίσετε.

Τις τελευταίες δεκαετίες η αύξηση των αλλεργιών διεθνώς είναι ραγδαία καθώς σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα, περίπου το 30% του πληθυσμού παγκοσμίως πάσχει από κάποιου είδους αλλεργία, ενώ το 1% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει κάποια τροφική αλλεργία. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους!

Οι ουσίες που προκαλούν πιο συχνά αλλεργίες

Υπάρχουν συγκεκριμένες ουσίες και προϊόντα που μπορεί να προκαλέσουν πιο συχνά αλλεργίες ή δυσανεξίες. Αυτές είναι τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, το γάλα, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα φιστίκια, η σόγια, τα ψάρια, τα μαλακόστρακα, τα μαλάκια, το σέλινο, το λούπινο, το σουσάμι, η μουστάρδα και τα θειώδη.

Όλα αυτά τα τρόφιμα περιέχουν μια κατά τα άλλα αβλαβή πρωτεΐνη, που ονομάζεται αλλεργιογόνο η οποία είναι όμως ικανή να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε κάποιους ανθρώπους.

Από τι προκαλούνται οι αλλεργίες;

Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλούνται από ορισμένα συστατικά ή ουσίες, που μπορεί να ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή και να διαφέρουν ανάλογα με τις πολιτισμικές διαφορές στην διατροφή αλλά και την γενετική προδιάθεση των ατόμων που συνιστούν κίνδυνο για την υγεία τους. Ακόμη και μια πολύ μικρή ποσότητα ενός τέτοιου συστατικού ή ουσίας μπορεί να προκαλέσει μια αλλεργική αντίδραση όπως κάποιο εξάνθημα ή και αναφυλαξία.

Κάθε άνθρωπος μπορεί να μην γνωρίζει ότι είναι αλλεργικός σε κάποιο φαγητό ή σε κάποια ουσία που εμπεριέχεται σε αυτό, ενώ είναι πολύ πιθανό  να υπάρχει και ένα τρόφιμο που μέχρι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα κατανάλωνε κανονικά, ξαφνικά να του προκαλέσει αλλεργία.

Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης τους;

Ο μόνος τρόπος να διαχειριστεί την κατάσταση κάποιος που πάσχει από αλλεργία είναι να γνωρίζει σε τι είναι αλλεργικός. Οι ουσίες που περιέχονται σε ένα προϊόν αναγράφονται σε κάθε συσκευασία, έστω και αν υπάρχει μόνο η υποψία ότι εμπεριέχονται σε αυτό. Για τα τρόφιμα που δεν είναι συσκευασμένα όπως προϊόντα αρτοποιείου, ζαχαροπλαστείου, ή σε χώρους μαζικής εστίασης και ηλεκτρονικές παραγγελίες, οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων αυτών πρέπει να είναι σε θέση να ενημερώσουν είτε μέσω μενού, είτε μέσω πινακίδων, είτε ακόμη και προφορικά για την ύπαρξη αλλεργιογόνων.

Η λίστα αυτή μπορεί βέβαια να μεταβληθεί και να επεκταθεί, καθώς η έρευνα για το θέμα αυτό συνεχίζει να εξελίσσεται κι επιστήμονες από όλη την Ευρώπη αξιολογούν συνεχώς νέα συστατικά κι εξετάζουν πώς παράγοντες όπως η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να επηρεάσει την ιδιότητα μιας ουσίας να προκαλεί αλλεργική αντίδραση σε ένα άτομο.

Ενημερώστε για τι αλλεργίες σας!

Σε  περίπτωση που πάσχετε από κάποια αλλεργία είναι καλό να ενημερώσετε το προσωπικό που σας εξυπηρετεί στο εστιατόριο ή στο ξενοδοχείο σας, ενώ αν είστε υπεύθυνος επιχείρησης αυτά είναι κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε πριν εφαρμόσετε την προληπτική επισήμανση για την ενδεχόμενη παρουσία αλλεργιογόνων:

  • Προσδιορίστε τις πιθανές πηγές αλλεργιογόνων.
  • Αφαιρέστε ή αντικαταστήστε τα αλλεργιογόνα.
  • Προσδιορίστε σημεία διασταυρούμενης επαφής με αλλεργιογόνα.
  • Διαχωρίστε τα αλλεργιογόνα συστατικά.
  • Καθαρίστε τα σημεία διασταυρούμενης επαφής αλλεργιογόνων.

Οι αλλεργίες και τι πρέπει να ξέρουμε

  • Οι αλλεργίες δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση, με τον οργανισμό του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται κάποιες ουσίες ως εισβολείς και να έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αλλεργικής αντίδρασης.
  • Ακόμα και μια μικρή ποσότητα συστατικού στο οποίο είναι κάποιος αλλεργικός μπορεί να προκαλέσει κάποια αντίδραση ή και να αποτελέσει απειλή για την ζωή του.
  • Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ουσίες στις οποίες είναι πιο κοινό να υπάρξει κάποια αλλεργία όπως τα αυγά, το γάλα, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή και το σιτάρι.
  • Τα αλλεργιογόνα μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
  • Η διατροφή και η γενετική προδιάθεση παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κάποιας αλλεργίας.
  • Οι ετικέτες των τροφίμων καταγράφουν όλες τις ουσίες που εμπεριέχουν τα προϊόντα για να προστατέψουν τους καταναλωτές.
  • Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Υγείας (FAO) εργάζεται για την διαχείριση των αλλεργιογόνων τροφίμων ενώ συνεργάζεται και με χώρες για να κατανοήσουν καλύτερα όλες τις εξελίξεις των αλλεργιογόνων τροφίμων και να αποτρέψουν ασθένειες.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτου – MiLEP Minimally Invasive Laser Enucleation Prostate

admin

Τι κίνδυνοι υπάρχουν από τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα

admin

Επανάσταση στη Χειρουργική του Γόνατος: Ολική Αρθροπλαστική με το Ρομποτικό Σύστημα MAKO

admin