Πολιτική

Στη Λιβύη ο Θάνος Πλεύρης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το «τσουνάμι» μεταναστών: Το «παζάρι» και τα «ανταλλάγματα» για να μειωθούν οι ροές

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι μαζικές αφίξεις μεταναστών από τη Λιβύη στη νότια Κρήτη και στη Γαύδο, οι οποίες εκπέμπουν σήμα SOS.

Δεδομένου δε, ότι σε κανένα από τα δύο νησιά δεν υπάρχει κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, η άφιξη παράνομων μεταναστών, τα τελευταία 24ωρα κατά εκατοντάδες, από τη Λιβύη έχει φέρει τις τοπικές αρχές σε απόγνωση.

Προς αναζήτηση κοινής ευρωπαϊκής λύσης

Αθήνα και Βρυξέλλες συντονίζουν τα βήματα τους, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί το μεταναστευτικό «τσουνάμι». 

Σήμερα, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, μαζί με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Μάλτας – επίσης χώρες πρώτης υποδοχής – συνοδεύουν τον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ, στη Λιβύη.

Θα έχουν επαφές τόσο στη Βεγγάζη, όσο και στην Τρίπολη, επιχειρώντας να πείσουν τις ηγεσίες τους να μπουν στην ευρωπαϊκή λογική και να ανταποκριθούν στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, με τον τρόπο που έχει δεχθεί να το κάνει έως τώρα η Αίγυπτος. Να αναπτύξουν μια στρατηγική εταιρική σχέση με την Ευρώπη, που θα συνοδεύεται από σημαντικό πακέτο χρηματοδότησης.

Η «αποστολή» Γεραπετρίτη

Προσπάθειες συνεννόησης με τη Λιβύη έχουν γίνει και από τα τρία κράτη – μέλη της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης – ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί και την Τρίπολη – στη συνάντηση του την Κυριακή στη Βεγγάζη με τον στρατηγό Χαφτάρ, συζήτησαν την προοπτική ελληνικών επενδύσεων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανοικοδόμησης της χώρας, και γενικότερα την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων.

Παράλληλα, δε, Ιταλία και η Μάλτα έχουν εμπλακεί εδώ και καιρό σε προχωρημένες διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τρίπολη, και μάλιστα και με συμφωνίες για οικονομική βοήθεια.

Το «στοίχημα» της συνεργασίας της Λιβύης με Ελλάδα και Ευρώπη

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, μεταβαίνει στη Λιβύη αναζητώντας συνεργασία επί της ουσίας με τις αρχές της χώρας προκειμένου να γίνεται αποτροπή, σημειώνουν πηγές του υπουργείου.

Λόγω της κλιμάκωσης των μεταναστευτικών ροών και της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται η νότια Κρήτη, με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τα τέλη Ιουνίου, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν πλέον σε διεθνή ύδατα, στα 12 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές, προκειμένου να συνδράμουν ενεργητικά στην αποτροπή των ροών, με την κατάσταση ωστόσο να παραμένει δύσκολη.

Σκληραίνει τη στάση της η Αθήνα

Η Αθήνα διαμηνύει ότι εφόσον χρειαστεί, θα σκληρύνει τη στάση της για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό τσουνάμι.

«Είναι ένα σύνθετο ζήτημα, πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Η Κρήτη δέχεται πολλές πιέσεις. Ελπίζουμε όλα αυτά τα μέσα να πιάσουν τόπο, αλλιώς θα εξαντλήσουμε αυστηρότερα και άλλης κλίμακας μέτρα, ούτως ώστε στο τέλος της ημέρας να προστατευθεί η χώρα, πάντοτε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Προωθείται πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική

Ήδη, δρομολογείται τις επόμενες ημέρες η ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης, με το οποίο αυστηροποιείται το υφιστάμενο πλαίσιο για τη χορήγηση ασύλου.

Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάστηκε ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πλήρη κατάργηση κάθε δυνατότητας νομιμοποίησης όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Όπως δήλωσε ο διάδοχος του, ο Θάνος Πλεύρης, η παραμονή στη χώρα καθίσταται ποινικό αδίκημα και όποιος καταδικαστεί θα οδηγείται άμεσα στη φυλακή, με μοναδική δυνατότητα εξόδου τη συνεργασία για επιστροφή στη χώρα προέλευσης.

«Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν θα είναι ξενοδοχείο. Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα έχουν μόνο δύο επιλογές: φυλακή ή επιστροφή. Και όσοι ανησύχησαν από τις παλαιότερες δηλώσεις μου, θα ανησυχήσουν πολύ περισσότερο με αυτά που θα εφαρμόσουμε. Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός Μετανάστευσης.

Μάλιστα, η Ελλάδα έγινε ήδη η δεύτερη χώρα μετά την Κύπρο που έχει μεταβάλει τη στάση της απέναντι στα αιτήματα για άσυλο από Σύρους πολίτες, καθώς εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν συντρέχουν πλέον επαρκείς λόγοι για τη διατήρηση του προσφυγικού καθεστώτος.

Μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, η Αθήνα ουσιαστικά στέλνει μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί την κατάχρηση της Διεθνούς Προστασίας.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος Μαρινάκης: Πρωτοφανές αυτό που συνέβη στη Λιβύη – Όλα τα σενάρια πρέπει να πέσουν στο τραπέζι

admin

Η πρώτη αντίδραση του Ευρωπαίου Επιτρόπου μετά το «μπλόκο» Χάφταρ της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Λιβύη

admin

Χατζηδάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα δε θα γίνει ξέφραγο αμπέλι, ειδικότερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου

admin