«Φως» στο δημοψήφισμα του 2015, τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και την σχέση που είχε τόσο μαζί του όσο και με τον Κώστα Καραμανλή, έριξε, το βράδυ της Δευτέρας (07.07.2025), ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Μιλώντας στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Προκόπης Παυλόπουλος, κρατώντας χαμηλούς τόνους, μίλησε για το παρασκήνιο του επεισοδιακού δημοψηφίσματος του 2015, την σύγχυση που επικρατούσε τόσο στους ευρωπαϊκούς κόλπους όσο και μέσα στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και για τα πρακτικά της σύσκεψης που ζήτησε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας να δημοσιοποιηθούν.
«Αιφνιδιάστηκα με το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας διότι δεν το γνώριζα καθόλου. Μίλησε πρώτα με εμένα και μετά με την Μέρκελ και τον Όλαντ. Και εκείνοι αιφνιδιάστηκαν. Του είπα πως δεν μπορώ να καταλάβω την επιλογή αυτή αλλά ήθελα να του πω ένα πράγμα γιατί οι στιγμές ήταν κρίσιμες. Σε ό, τι αφορά το αίτημα, γιατί ξέρω τι θα αντιμετωπίσω, -ξέρω καλά τι λέει το άρθρο 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος-, για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, η οποία τροποποιήθηκε το 85-86, δεν μπορούσα να αρνηθώ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί δεν είχα νομικό δικαίωμα. Από εκεί και πέρα μιλήσαμε πρώτον για το χρονικό διάστημα που ήταν πολύ μικρό. Μου είχε πει Παρασκευή βράδυ. Μέχρι την άλλη Κυριακή ήταν 8 ημέρες.
Δεύτερον ήταν το ερώτημα για το κρίσιμο εθνικό ζήτημα. “Δεν καταλαβαίνω ποιο θα είναι το ερώτημα” του είπα. Μου απάντησε θα είναι η πρόταση που μας έκαναν, αν την εγκρίνουμε ή όχι. Για την πρόταση εκείνη την οποία είχε ήδη απορρίψει, είπε πως θα την θέσει σε δημοψήφισμα. Του είπα “μου δίνεις την ευκαιρία να σου πω κάτι;”. Του λέω, “άρα μου λες πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι το δημοψήφισμα μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη, γιατί αν είναι αυτό το ερώτημα, να θυμάσαι παραβιάζουμε τη βασική αρχή που είπαμε. Στην περίπτωση που τεθεί έτσι το ερώτημα και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εγώ είμαι υποχρεωμένος να αποχωρήσω από την προεδρία της Δημοκρατίας”. Μου είπε “σου είπα ποιο θα είναι το ερώτημα” και του απάντησα εφόσον το ερώτημα δεν είναι μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη, τότε εσύ τι θα πεις, γιατί θα πρέπει να πεις κάτι. Ο Τσίπρας μου είπε ότι θα πει στον λαό “όχι“. Άρα συνοψίζοντας, “θα πεις ότι μπαίνει σε δημοψήφισμα η πρόταση και δεν σημαίνει ότι φεύγουμε από την Ευρώπη και πως αν την άλλη Κυριακή το αποτέλεσμα βγει αρνητικό, την ίδια ώρα πρέπει να δηλώσεις πως αυτό το αποτέλεσμα θα το χρησιμοποιήσεις για εκ νέου διαπραγμάτευση”», σχολίασε αρχικά.
«Συμφωνήσαμε πως η πρόταση δεν ήταν για να βγει η Ελλάδα από την Ευρώπη και κλείσαμε το τηλέφωνο. Έγινε η συζήτηση στη Βουλή, μου στάλθηκε το διάταγμα και το υπέγραψα. Ο Γιουνκέρ είχε αιφνιδιαστεί. Την Κυριακή το βράδυ μου έστειλε μία πρόταση για να την δώσω στον πρωθυπουργό για να κάνουμε αίτηση και να μπούμε σε πρόγραμμα πάλι. Την πρόταση την έδωσα στον Αλέξη Τσίπρα και μου απάντησε “την βρίσκω ενδιαφέρουσα”. Έγιναν 2 συζητήσεις, τότε ήταν που ο Δραγασάκης Δευτέρα βράδυ, είχε την σύσκεψη και τον ρώτησαν τι θα γίνει με το δημοψήφισμα και εκείνος απάντησε “αφήστε να δούμε αν θα γίνει”. Δυστυχώς την Τρίτη ναυάγησαν όλα και την Τετάρτη είχαμε capital controls», συνέχισε.
Για το ζήτημα των πρακτικών από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος, ο Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε:
«Προφανώς κρατήσαμε πρακτικά εκτός από ένα σημείο. Για τη δημοσίευσή τους ήδη πήραν απάντηση και την εποχή της κυρίας Σακελλαροπούλου όταν έγινε το αίτημα της κυρίας Κωνσταντοπούλου και από τον κύριο Τασούλα στην περίπτωση αυτή. Οι απαντήσεις και των δύο Προέδρων είναι θεσμικώς, εκείνες που έπρεπε να είναι».
Για τη λήξη της προεδρικής του θητείας, δήλωσε:
«Αν με ρωτάτε, λοιπόν, ποια είναι η στιγμή εκείνη που αισθάνθηκα μια αγαλλίαση, να πω αυτή τη φράση, που ταιριάζει σε αυτή τη περίπτωση, ή μια ικανοποίηση, ή ένα “ουφ”, για να το πω έτσι, ήταν η στιγμή που έφευγα από την Προεδρία της Δημοκρατίας στις 13 Μαρτίου του 2020…»
«Ο Καραμανλής είχε εμμονή να ασχοληθώ με την πολιτική»
Για τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και τα εθνικά ζητήματα, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως η κυβέρνησή του υπηρέτησε τα διεθνή θέματα με έναν ιδανικό τρόπο.
«Στα θέματα αυτά, ιδίως στα εθνικά, όπως τα συνηθίζουν να τα λέμε και στα ευρωπαϊκά εν γένει δηλαδή, θέλω να πω ότι οι απόψεις του κυρίου Καραμανλή και οι δικές μου ταυτίζονται στο ακέραιο, ξέρετε. Δηλαδή θα παρατηρήσετε και αυτό γιατί; Γιατί τα έχουμε ζήσει και μαζί στην κυβέρνηση Καραμανλή και ταυτίζονται και οι απόψεις μας. Δεν είναι, δηλαδή, ένα θέμα φιλίας. Δεν είναι ένα θέμα ότι ανήκουμε στην ίδια παράταξη.
«Είναι ένα θέμα το οποίο η κυβέρνηση Καραμανλή το υπηρέτησε. Με έναν ιδανικό τρόπο, ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε ένας ευπατρίδης πραγματικά πρωθυπουργός στην εποχή εκείνη, ιδίως για τα εθνικά θέματα», τόνισε.
«Έγινα υφηγητής Δημοσίου Δικαίου στα 32 μου. Οφείλω την πορεία μου στην Πολιτική στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Εγώ του έλεγα δεν κάνω για την πολιτική. Και εκείνος μου απαντούσε: “Ξέρεις εσύ και δεν ξέρω εγώ”. Είχε εμμονή να ασχοληθώ με την πολιτική, που να φανταζόμουν ότι θα κατέληγα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν ήταν ποτέ στις βλέψεις μου», συμπλήρωσε.
Αλέξης Τσίπρας: «Έπαιξε καταλυτικό ρόλο ώστε να μην φέρει νέες τραγωδίες αυτή η τραγωδία»
Παρέμβαση στην ίδια εκπομπή έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Τον Προκόπη Παυλόπουλο τον γνώρισα το 2008. Ήμουν τότε νεοεκλεγμένος πρόεδρος του Συνασπισμού, 34 χρονών και ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν Υπουργός Εσωτερικών, με την ευθύνη του κρίσιμου Υπουργού Δημόσιας Τάξης τότε στην κυβέρνηση Καραμαλή. Και αυτό που μας έφερε κοντά τότε ήταν μια τραγωδία. Η δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια, που πυροδότησε την δικαιολογημένη οργή των νέων ανθρώπων τότε.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τότε έπαιξε ένα καταλυτικό ρόλο προκειμένου η τραγωδία αυτή να μην φέρει και νέες τραγωδίες. Και μας έφερε κοντά αυτή η κοινή έγνοια τότε. Να μην μετατραπεί αυτή η οργή των νέων ανθρώπων σε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση», σχολίασε αρχικά.
«Έπαιξε καταλυτικό ρόλο τόσο η ψυχραιμία του, όσο όμως και το γεγονός ότι ως πανεπιστημιακός δάσκαλος κατανοούσε τους νέους ανθρώπους, κατανοούσε τις αντιδράσεις τους και ήθελε να βρει έναν τρόπο προκειμένου να υπάρχει μια θετική διέξοδος. Εκτίμησα τον Προκόπη Παυλόπουλο από την συμπεριφορά του τότε και νομίζω ότι χτίστηκε μια σχέση αλληλοεκτίμησης και εμπιστοσύνης. Επτά χρόνια αργότερα, το 2015, αυτή η σχέση που αναπτύξαμε τότε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή μου για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ’15 τον Γενάρη είχα τη δυνατότητα, καθώς η προηγούμενη Βουλή απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 180 ψήφους, μετά τις εκλογές είχα τη δυνατότητα με βάση το τότε Σύνταγμα να επιλέξω πρόσωπο στενά κομματικό, διότι μπορούσε να εκλεγεί Πρόεδρος και με 151, ακόμα και με σχετική πλειοψηφία. Δεν επέλεξα αυτό όμως.
Επέλεξα να δώσω ένα άλλο μήνυμα, ένα άλλο σήμα. Ένα μήνυμα και ένα σήμα εθνικής συσπείρωσης. Ήθελα τότε να δημιουργήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο λαό και στις πολιτικές δυνάμεις για να δώσουμε από κοινού μία εθνική μάχη. Τη μάχη για την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, για την έξοδο από τα μνημόνια της επιτροπείας και για την επιστροφή στην κανονικότητα. Και έτσι η επιλογή στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου, ακριβώς επειδή συμπύκνωνε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αυτή η επιλογή, να είναι μια ευρύτερη επιλογή και όχι μια κομματική επιλογή. Η επιλογή λοιπόν στο πρόσωπο του Προκόπη ήταν μονόδρομος για μένα. Και δεν το μετανιώνω», πρόσθεσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ο Προκόπης ο Παυλόπουλος υπήρξε ένας εξαιρετικός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πάντοτε πιστός στα πλαίσια των καθηκόντων του, έτσι όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα της χώρας, αλλά πάντοτε αεικίνητος, δημιουργικός, παραγωγικός, με μεγάλη αγωνία και έγνοια για το εθνικό συμφέρον».
«Θυμάμαι ότι ο Προκόπης δεν ήταν – και η σχέση που είχα μαζί του ως Πρωθυπουργός και αυτός ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας – απλά μια τυπική σχέση. Ήταν μια ουσιαστική σχέση. Ακόμα και όταν διαφωνούσαμε, συζητάγαμε και ήξερα ότι πάντοτε είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θα ψάξει τον τρόπο να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια.
Ήταν πολλές οι φορές που συνέβαλε, ιδίως όταν προσέτρεχα στις γνώσεις του, τις νομικές του γνώσεις για την αντιμετώπιση κρίσιμων διεθνών ή διμερών ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής. Το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν και είναι ο πατριωτισμός, η προσήλωση σε αυτό που εννοεί ο ίδιος ως εθνικό συμφέρον και η ακατάπαυστη τάση του προς την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα. Πολλές φορές μάλιστα αυτό ξεπερνούσε και τα όρια, καθώς είναι γνωστό πως συνηθίζει να εργάζεται ακατάπαυστος αργά μετά τα μεσάνυχτα. Οπότε, κάθε φορά που στο σπίτι χτύπαγε το τριψήφιο τηλέφωνο μετά τις 12 το βράδυ, όλοι γνωρίζαμε ότι στην άλλη πλευρά της γραμμής θα ήταν ο Πρόεδρος, ο οποίος κάτι θα είχε σκεφτεί, κάτι θα ήθελε να με πληροφορήσει, κάποια ιδέα θα είχε και δεν θα ήθελε να πέσει κάτω, προκειμένου να μπορέσουμε να την υλοποιήσουμε», επισήμανε.
«Είμαι βέβαιος ότι από όποια θέση και αν βρίσκεται, και τώρα που έχει γυρίσει στην ακαδημαϊκή του έδρα, στο Πανεπιστήμιο, και βρίσκεται δίπλα σε νέους ανθρώπους και αισθάνεται σίγουρα πολύ παραγωγικός, είμαι σίγουρος ότι από όποια θέση και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να εργάζεται ακατάπαυστα για το καλό αυτού του τόπου και του εύχομαι να συνεχίσει να είναι το ίδιο δραστήριος και το ίδιο παραγωγικός, ό,τι και να κάνει, όπου και να βρίσκεται», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πηγή: www.newsit.gr