Auto-Moto

Στις εγκαταστάσεις υδρογόνου της Motor Oil με το υδρογονονίκητο Toyota Mirai

Είναι μεγάλο το εγχείρημα και φιλόδοξο, προκειμένου να δούμε οχήματα υδρογόνου να κυκλοφορούν στη χώρα μας. Πάντως, το πρώτο βήμα έγινε με τη δημιουργία πρατηρίου πράσινου υδρογόνου της AVIN στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους.

Είναι ένα έργο κόστους 3 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 50%. Απομένει να κατασκευαστεί ένα ακόμα στα ΣΕΑ Ακράτας, στην Ολυμπία Οδό και ένα ακόμα στο Θριάσιο, που θα εξυπηρετεί τα υδρογονοκίνητα λεωφορεία που έχει παραγγείλει η ΟΣΥ.

avin-hydrogen

Σημειώνω ότι από το 2026 η Motor Oil σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, με εταιρεία κοινοπραξίας (Hellenic Hydrogen: 51% Motor Oil – 49% ΔΕΗ), θα παράγει πράσινο υδρογόνο και θα το αποθηκεύει στους Αγίους Θεοδώρους.

Κι ενώ με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρώτα ήρθαν στην Ελλάδα και ψάχναμε να βρούμε σταθμούς φόρτισης, τώρα έχουμε πρατήριο υδρογόνου και ψάχνουμε να βρούμε οχήματα που να το χρησιμοποιούν.

avin-hydrogen

Θα γίνει κι αυτό, καθώς η Toyota που συνεργάζεται με την κοινοπραξία, κι έφερε για δοκιμές το Mirai που οδήγησα, πρόκειται να φέρει λίγα Mirai προς πώληση, ενώ και η Hyundai διαθέτει το Nexo, που μπορεί να φέρει ορισμένα.

avin hydrogen

Όμως, βασικά, φορτηγά υδρογόνου είναι αυτά που θα δούμε να κυκλοφορούν σε διεθνείς, αλλά και περιαστικές μεταφορές, καθώς και λεωφορεία.

Σημειώνω ότι το πράσινο υδρογόνο δεν ρυπαίνει και τα οχήματα εκπέμπουν μόνο υδρατμούς, ωστόσο η παραγωγή του, η μεταφορά και αποθήκευσή του έπαιξαν μεγάλο ρόλο ώστε να μη διαδοθεί εύκολα, καθώς για πάνω από 30 χρόνια δουλεύουν σε αυτή τη τεχνολογία.

Επίσης, αυτή τη στιγμή το πράσινο υδρογόνο που βρίσκεται στο πρατήριο της AVIN, έρχεται με ειδικό κοντέινερ από τη Βιέννη της Αυστρίας.

avin-hydrogen

Αυτό το κοντέινερ φέρει 111 φιάλες (κατασκευασμένες από ανθρακόνημα και φύλλα αλουμινίου) υδρογόνου, σε παράλληλη σύνδεση με 9 συστοιχίες και αποτελεί τη δεξαμενή του πρατηρίου. Η συνολική χωρητικότητα είναι 1 τόνος υδρογόνου στα 380 bar πίεση.

Ειδικοί συμπιεστές παίρνουν το υδρογόνο και το αποθηκεύουν σε δύο κυλινδρικές δεξαμενές στα 500 και 900 bar, καθώς τα φορτηγά παίρνουν υδρογόνο με πίεση 350 bar και τα αυτοκίνητα με πίεση 700 bar.

avin-hydrogen

Μετά την αποθήκευση, στην αντλία που πηγαίνει το υδρογόνο προκειμένου να ανεφοδιάσει το όχημα, το υδρογόνο περνά από εναλλάκτη θερμότητας και ψύχεται, προκειμένου να πέσει η θερμοκρασία του από τους 60-70 βαθμούς που έχει.

avin-hydrogen

Για να γεμίσει με 5 κιλά υδρογόνου η δεξαμενή του Mirai, χρειάζεται περίπου 3,5 – 5 λεπτά της ώρας, ενώ το υδρογόνο κοστίζει 22 ευρώ το κιλό. Δηλαδή ο ανεφοδιασμός κοστίζει 110 ευρώ, που είναι ακριβός, όμως χαρίζει πάνω από 650 χλμ. αυτονομίας.

Όσο αναπτύσσεται το πράσινο υδρογόνο και από τη στιγμή που θα παράγεται στην Ελλάδα  είναι πιο φτηνό.

Το βασικότερο όλων είναι ότι δεν ρυπαίνει καθόλου.

avin hydrogen

Όσον αφορά το Mirai, λειτουργεί όπως τα ηλεκτρικά, είναι αθόρυβο, έχει μεγάλη επιτάχυνση και η ενέργεια παράγεται από τη χημική αντίδραση του υδρογόνου με το οξυγόνο που αέρα, εκπέμποντας μόνο υδρατμούς.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Lynk & Co 01: Στην Ελλάδα και σε Plug-in hybrid

admin

Jeep: Η αεροδυναμική του νέου Compass στοιχείο που το χαρακτηρίζει

admin

Η Alfa Romeo Junior, υβριδική, υβριδική τετρακίνητη ή ηλεκτρική και πανίσχυρη Veloce

admin