Οικονομία

Ο κολοσσός Meta αγκαλιάζει τις θέσεις της Ελλάδας για καθιέρωση ψηφιακής ενηλικίωσης

Υπέρ της θέσης της Ελλάδας για την καθιέρωση ενιαίας ηλικίας ψηφιακής ενηλικίωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ώστε να προστατεύονται τα παιδιά και οι έφηβοι από τη βλαβερή πλευρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τάχθηκε σήμερα η Meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, στην οποία ανήκουν το Instagram, το Facebook, το Messenger, το Threads και το WhatsApp.

Πρόκειται για την πρώτη από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που παίρνουν ξεκάθαρα θέση σε αυτό το ζήτημα, στηρίζοντας την ελληνική πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία έχει ως στόχο την προστασία των ανηλίκων από βλαβερό περιεχόμενο αλλά και από τον ψηφιακό εθισμό. Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται στην ιδέα του αυτόματου ψηφιακού ελέγχου της ηλικίας του νεαρού χρήστη, λύση που είναι ήδη ενσωματωμένη στην ελληνική εφαρμογή Kids Wallet, με τη Meta να δηλώνει πως αποδέχεται αυτό το μοντέλο επαλήθευσης της ηλικίας οριζόντια στην ΕΕ.

Η υπεύθυνη δημόσιας πολιτικής της Meta για την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα, Κλαούντια Τριβιλίνο, χαιρέτισε συγκεκριμένα τον ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα στις διαβουλεύσεις που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους τελευταίους μήνες, στις οποίες είχαν άμεση ανάμειξη τόσο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνεργάτες του.

«Χαίρομαι που η Ελλάδα διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη ζωτικής σημασίας συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και στη διαδικασία που οδηγεί στο non-paper “Προστασία των ανηλίκων από τους διαδικτυακούς κινδύνους και βλάβες”. Υποστηρίζουμε την έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει στην ΕΕ υποχρεωτικά, ενσωματωμένα μέτρα επαλήθευσης της ηλικίας και συνιστούμε να εφαρμοστεί ευρέως σε όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν οι έφηβοι, ώστε να διασφαλιστεί ένα ασφαλέστερο διαδικτυακό περιβάλλον για όλους», ανέφερε σε ανάρτησή της στο LinkedIn η κα Τριβιλίνο.

«Πιστεύουμε πως η ψηφιακή ηλικία ενηλικίωσης συνιστά μία αποτελεσματική λύση για να διασφαλίσουμε ότι οι έφηβοι έχουν ασφαλείς εμπειρίες στο διαδίκτυο», προσέθεσε, συμπληρώνοντας ότι αυτή η απόφαση της Meta αποτελεί ένα ακόμα «ιδιαίτερα σημαντικό βήμα» στις προσπάθειες της εταιρείας «να προστατεύσει τους εφήβους».

Κυβερνητικά στελέχη τόνισαν πως η ελληνική πρόταση έχει κερδίσει έδαφος χάρη στην προσπάθεια που έχει καταβληθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις αρχές του έτους, δηλαδή αμέσως μετά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο.

Η δυναμική των ελληνικών θέσεων φάνηκε τον περασμένο μήνα, όταν η αρμόδια αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα τεχνολογίας Χένα Βιρκούνεν εξέφρασε την πρόθεση των Βρυξελλών να καθιερώσουν εντός του καλοκαιριού «mini wallet» με δυνατότητα επιβεβαίωσης της ηλικίας, στα πρότυπα του ελληνικού Kids Wallet, ώστε να «γεφυρωθεί» το κενό μέχρι να είναι έτοιμο το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι στο τέλος του 2026.

Το ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων από κινδύνους στην εποχή του διαδικτύου έχει επανειλημμένα τεθεί ως προτεραιότητα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει πει ότι είναι μία από τις «ρυθμιστικές μάχες» που οφείλει να δώσει η ΕΕ, ενώ το έθιξε και κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Ποιο είναι το σχέδιο για να «ξαλαφρώσουν» οι λίστες της ΑΑΔΕ από τα ανεπίδεκτα είσπραξης

admin

Τσιάρας: «Κύμα αποχωρήσεων» από βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία υπό τον φόβο των ελέγχων

admin

Σταθερότητα στο μέτωπο των τιμών βλέπει η Λαγκάρντ από το Βερολίνο

admin